Podłoże do warzyw idealne
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do warzyw idealne
Dzięki za ostrzeżenie.
Planowałem kupić trochę, do rozluźnienia mojej gliny, przy wiosennym sadzeniu krzewów w ogrodzie, ale w tej sytuacji kupię gdzie indziej.
Planowałem kupić trochę, do rozluźnienia mojej gliny, przy wiosennym sadzeniu krzewów w ogrodzie, ale w tej sytuacji kupię gdzie indziej.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jeden worek do sprawdzenia możesz kupić . Kupiłam jeden worek i chociaż nie jest najgorsza obecność
larw ziemiórek zniechęciła mnie do większych zakupów .
Za jakiś czas pewnie ponownie sprawdzę .
Teraz monitoruję ile tego dziadostwa jest . Na wszelki wypadek włączam przy rozsadach elektryczny środek
na komary .
larw ziemiórek zniechęciła mnie do większych zakupów .
Za jakiś czas pewnie ponownie sprawdzę .
Teraz monitoruję ile tego dziadostwa jest . Na wszelki wypadek włączam przy rozsadach elektryczny środek
na komary .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
O, to ciekawe Jak bardzo pomaga na ziemiórki Odstrasza czy zabija
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie wiem jak działa , ale znikają . Rozsady stoją w pomieszczeniu gdzie nikt nie przebywa
i dlatego mogę sobie na to pozwolić . Ja tego zapachu nie znoszę , podobno można to włączać nawet
w sypialni dzieci .
i dlatego mogę sobie na to pozwolić . Ja tego zapachu nie znoszę , podobno można to włączać nawet
w sypialni dzieci .
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Re: Podwyższona rabata
Zrobiłem w tym roku dwie rabaty podniesione. Siatkę na krety mam, tekturę mam, zrębkę mam, ziemię ciężkawą wykopię z ogrodu ale chciałbym też dosypać z 10 worków jakiejś ziemi z ogrodniczego nieco lepszej, lżejszej żeby to przemieszać z tą rodzimą. Jakiej firmy polecacie żeby nie było w niej nasion chwastów? Ma to w ogóle sens? Kompostu swojego jeszcze nie mam zbyt wiele.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jak masz ciężką ziemie , to faktycznie warto ją czymś rozluźnić. Najlepszy był był kompost.
Tylko , tle ,żeby był swój , nie kupny .
Moja koleżanka rozluźniała piaskiem , ona mieszała 3/4 swojej ziemi i 1/4 piasku i mieszała to z obornikiem granulowanym.
wszystko ładnie rosło .....
Tylko , tle ,żeby był swój , nie kupny .
Moja koleżanka rozluźniała piaskiem , ona mieszała 3/4 swojej ziemi i 1/4 piasku i mieszała to z obornikiem granulowanym.
wszystko ładnie rosło .....
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podwyższona rabata
Polecam pomieszać kompost firmy Kronen z ziemią w stosunku 50/50. U mnie sprawdziło się doskonale.
-
- Kontakt:
To muszę spróbować tego kompostu.
Jakoś nie udam tym kupnym.
Mam znajomego który pracuje na kompostowni…..
Jakoś nie udam tym kupnym.
Mam znajomego który pracuje na kompostowni…..
- Baltazar
- 500p
Zrobione. Tak więc dwie rabaty średnio 2x1 metra każda. Wysokie naokoło 30 cm. Na sam spód siatka na krety taka czarna z tworzywa (zostało mi po osłanianiu na jelenie). Oczko 10 mm. Na to dużo kartonów i papieru. Następnie zrębka iglasta (tak wiem że kwaśna ale nie miałem innej a mimo wszystko to fajna próchnica) - zresztą osobiście nie uważam żeby zakwaszanie nią miało jakiś duży wpływ.
Potem ziemia. Chciałem właśnie Kronen ale nie było wiec wziałem Wokas do warzyw i ziół niby bio w ilości 13 worków po 50 litrów (koszt jakieś 22 zł).
Poszło też w sumie 5 pełnych taczek ziemi rodzimej przy której to zdarłem darninę i wykopałem z wnętrza czystą ziemię bez nasion chwastów i też trochę bez życia no ale życie to się na te rabaty kiedyś wprowadzi samo z moją lekką pomoca bo na jesień już będzie trochę kompostu i dorzucę też jesienią obornika granulowanego. Ostatecznie wszystko przemieszane i posypane dolomitem i podlane.
Patrząc na proporcje to wyszło właśnie 50:50. Super pulchniutka.. aż chce się w niej robić.
Aktualnie zrobiłbym proporcję jednak 70:30 w relacji rodzima/kupna żeby była nieco cieższa jak już ma być na podwyższeniu ale już nie zmieniam i zobaczymy co się będzie z tym działo.
Dzięki za odzew.
EDIT:
Czytam tak jeszcze o tym kompoście kronen i pewnie poszukam i dokupię jeszcze po worku na rabatę.
Potem ziemia. Chciałem właśnie Kronen ale nie było wiec wziałem Wokas do warzyw i ziół niby bio w ilości 13 worków po 50 litrów (koszt jakieś 22 zł).
Poszło też w sumie 5 pełnych taczek ziemi rodzimej przy której to zdarłem darninę i wykopałem z wnętrza czystą ziemię bez nasion chwastów i też trochę bez życia no ale życie to się na te rabaty kiedyś wprowadzi samo z moją lekką pomoca bo na jesień już będzie trochę kompostu i dorzucę też jesienią obornika granulowanego. Ostatecznie wszystko przemieszane i posypane dolomitem i podlane.
Patrząc na proporcje to wyszło właśnie 50:50. Super pulchniutka.. aż chce się w niej robić.
Aktualnie zrobiłbym proporcję jednak 70:30 w relacji rodzima/kupna żeby była nieco cieższa jak już ma być na podwyższeniu ale już nie zmieniam i zobaczymy co się będzie z tym działo.
Dzięki za odzew.
EDIT:
Czytam tak jeszcze o tym kompoście kronen i pewnie poszukam i dokupię jeszcze po worku na rabatę.
-
- Kontakt:
obornik granulowany już teraz możesz dać. On jest przerobiony i nie popali roślin. Ja go używam na wiosnę i jesień.
Co planujesz na nich uprawiać ?
Asia
Co planujesz na nich uprawiać ?
Asia
- Baltazar
- 500p
Obornik już cały zużyłem na jesień a kupowanie jednorazowo 5 litrów w ogrodniczym za 30 zł mnie za bardzo boli.
A co będę sadził? Podstawowe warzywa. Cebula, sałaty róznego rodzaju, rzodkiewka, czosnek, koper, trochę marchewki i pietruszki, kilka selerów i porów. Może kilka pomidorów i papryk. Oby to się udało i będziemy przeszczęśliwi.
bo..
bo przyznam że to nasz drugi warzywnik. Pierwszy był na ziemi. Ogromny zapał połączony z zanikiem mózgu. Sama cieżkawa ziemia rodzima, zalana na wiosnę. Karczowniki, trochę turkuci, plaga ślimaków, susza, zbyt wczesne wysadzenie bo chce się JUŻ, ciągła walka z chwastami które podrzuciłem siłą rzeczy obornikiem i niewątpliwie im smakował. nie wspominajmy tego nawet.
A co będę sadził? Podstawowe warzywa. Cebula, sałaty róznego rodzaju, rzodkiewka, czosnek, koper, trochę marchewki i pietruszki, kilka selerów i porów. Może kilka pomidorów i papryk. Oby to się udało i będziemy przeszczęśliwi.
bo..
bo przyznam że to nasz drugi warzywnik. Pierwszy był na ziemi. Ogromny zapał połączony z zanikiem mózgu. Sama cieżkawa ziemia rodzima, zalana na wiosnę. Karczowniki, trochę turkuci, plaga ślimaków, susza, zbyt wczesne wysadzenie bo chce się JUŻ, ciągła walka z chwastami które podrzuciłem siłą rzeczy obornikiem i niewątpliwie im smakował. nie wspominajmy tego nawet.
-
- Kontakt:
Życie , a raczej warunki do życia już wprowadziłeś, dodając zrębki i karton ( celuloza =dżdżownice, zrębki to pewnie dla pożytecznego grzybka )
W rodzimej glebie też na bank są jakieś składniki i życie , no i w tej kupnej.
Na brak chwastów i ich nasion nie licz, z tym, że w takich grządkach łatwiej ogarnąć.
Ślimaki też dają radę włazić na podwyższone grządki
Asia
W rodzimej glebie też na bank są jakieś składniki i życie , no i w tej kupnej.
Na brak chwastów i ich nasion nie licz, z tym, że w takich grządkach łatwiej ogarnąć.
Ślimaki też dają radę włazić na podwyższone grządki
Asia