Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- Anitaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: truskawki amatorska uprawa i .
Pogubiłam się w wątku czytam i nic.
Chcę kupić nowe odmiany truskawek mam chyba z 10 lat ,te same nawet nie wiem co czas wymienić.
Może ktoś podpowie mi jakie obecnie są najsmaczniejsze odmiany truskawek.
Będę wdzięczna jak ktoś poleci sprzedawcę internetowego.
Chcę kupić nowe odmiany truskawek mam chyba z 10 lat ,te same nawet nie wiem co czas wymienić.
Może ktoś podpowie mi jakie obecnie są najsmaczniejsze odmiany truskawek.
Będę wdzięczna jak ktoś poleci sprzedawcę internetowego.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzonki frigo kupowałam kiedyś u p. Niewczasa http://www.niewczas.com.pl/ na alle... sprzedaje jako niewczas1. O odmianach możesz poczytać na jego stronie.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rianoks Teraz jestem na urlopie do min 27go lipca.
Te sadzonki które wsadzasz są dobrze obcięte i ładnie wyglądają w donicach. Niestety musisz się liczyć ze nie wszystkie się przyjmą. ja bym wsypał w donice troszkę mniej ziemi tak około 0,3 cm i w to miejsce dal piasek znacznie spowalnia wysychanie ziemi. Słoma nie ma nic wspólnego z wielkością owoców, jej zadanie to chronić owoce przed kontaktem z ziemia, słoma szybko wysycha owoce nie leża w błocie albo w kałuży powstałej na agro, utrzymuje wilgoć w ziemi, na czarnej agro bez słomy truskawki wręcz są przypalane słońcem.
Co do liści to albo jest tam potwornie sucho i gorąca, albo dopadł je maczniak.
Te sadzonki które wsadzasz są dobrze obcięte i ładnie wyglądają w donicach. Niestety musisz się liczyć ze nie wszystkie się przyjmą. ja bym wsypał w donice troszkę mniej ziemi tak około 0,3 cm i w to miejsce dal piasek znacznie spowalnia wysychanie ziemi. Słoma nie ma nic wspólnego z wielkością owoców, jej zadanie to chronić owoce przed kontaktem z ziemia, słoma szybko wysycha owoce nie leża w błocie albo w kałuży powstałej na agro, utrzymuje wilgoć w ziemi, na czarnej agro bez słomy truskawki wręcz są przypalane słońcem.
Co do liści to albo jest tam potwornie sucho i gorąca, albo dopadł je maczniak.
brak polskich znaków
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
A ja mam pytanie odnośnie ściółkowania truskawek...Słoma jest ok, tylko ja do niej nie mam dostępu. Za to mam mnóstwo igieł świerkowych i trocin. Czy to równie dobry materiał, jak słoma? Igły zakwaszają ponoć glebę i to chyba dobrze, ale jak z szarą pleśnią?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
- majs
Trociny są ciągle mokre a to wspaniale warunki dla szarej pleśni, nie wspomne o oblepionych owocach . Igly swierkowe beda gnic, zmienia zapach owocow.
brak polskich znaków
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
Majs, jak zakończony (?) sezon truskawkowy? Zadowolony jesteś ze sprzedaży?
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedz.
- majs
diament79bardzo zadowolony
Pozdrawiam
rianoks tu sprzedaje się na litry.
Pozdrawiam
rianoks tu sprzedaje się na litry.
brak polskich znaków
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Witam,
nie miałem nigdy truskawek własnych i tak stwierdziliśmy z żoną, że czemu nie posadzić sobie kilku m2 aby mieć coś na osłodę i do ciasta truskawkowego
Powiedzcie mi proszę, od czego zacząć...
1. Kiedy się wysadza truskawki,
2. Jaka ziemia jest pod nie najlepsza, u mnie jest dość ciężka glina z dużą ilością kamieni, oczywiście nawożę,
3. Sadzonki truskawek, wysiać? czy lepiej kupić,
4. Czy możecie polecić jakąś odmianę (duża, plenna i słodka )
Z góry dziękuję za pomoc.
nie miałem nigdy truskawek własnych i tak stwierdziliśmy z żoną, że czemu nie posadzić sobie kilku m2 aby mieć coś na osłodę i do ciasta truskawkowego
Powiedzcie mi proszę, od czego zacząć...
1. Kiedy się wysadza truskawki,
2. Jaka ziemia jest pod nie najlepsza, u mnie jest dość ciężka glina z dużą ilością kamieni, oczywiście nawożę,
3. Sadzonki truskawek, wysiać? czy lepiej kupić,
4. Czy możecie polecić jakąś odmianę (duża, plenna i słodka )
Z góry dziękuję za pomoc.
- majs
wampir_wawelski Truskawka nie przepada za glina ale i na takim gruncie urośnie, będzie owocować nieco później niż na glebie lekkiej.
Wysadzamy truskawki od kwietnia do końca sierpnia, ja jestem zwolennikiem wysadzania wiosna najpóźniej do końca maja, ma to duży wplyw na odpowiednie ukorzenienie i rozwiniecie się sadzonki przed zima.
Najlepiej zakupić gotowe zdrowe sadzonki.
Co do smaku to każdy z nas lubi co innego, ciężko jest polecić konkretna odmianę.
Wysadzamy truskawki od kwietnia do końca sierpnia, ja jestem zwolennikiem wysadzania wiosna najpóźniej do końca maja, ma to duży wplyw na odpowiednie ukorzenienie i rozwiniecie się sadzonki przed zima.
Najlepiej zakupić gotowe zdrowe sadzonki.
Co do smaku to każdy z nas lubi co innego, ciężko jest polecić konkretna odmianę.
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Majs, gratulacje udanych zbiorów
moje sadzonki w doniczkach, zakopane równo z ziemią, mają się bardzo dobrze, wszystkie już nawożone (młodzież i starszyzna), puszczają piękne liście. Kiedy w przyszłym roku najlepiej je przesadzić na miejsce docelowe - tak, żeby ładnie zaowocowały?
moje sadzonki w doniczkach, zakopane równo z ziemią, mają się bardzo dobrze, wszystkie już nawożone (młodzież i starszyzna), puszczają piękne liście. Kiedy w przyszłym roku najlepiej je przesadzić na miejsce docelowe - tak, żeby ładnie zaowocowały?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawka To się ciesze, ze moglem pomoc i ładnie rosną. Przesadź je jak tylko odpuszcza mrozy, początek kwietnia to dobry termin. Nie zapomnij o zasileniu gleby przed przesadzeniem. Jeżeli masz już możliwość zrobienia czegoś na nowym miejscu to możesz zacząć walkę z zielskiem, np. przykrywajac docelowy plac czarna folia.
brak polskich znaków