Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Moje groszki wielkością podobne, ale powschodziły zdecydowanie rzadziej, mam podejrzanych - przylatują do mojego ogrodu piękne gołębie, ale może niekoniecznie.
pozdrawiam Ewa
Groszek do wschodów przykrywa się gałązkami, które skutecznie uniemożliwiają ptakom działalność. Kiedy groszek osiągnie wysokość ok 10 cm gałęzie trzeba zdjąć, groszek obsypać a gałęzie wetknąć na podporę.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przykrywam posiany groszek włókniną.
Sieję odmiany karłowe (Pegaz, Cud Kelvedonu) i nie wbijam gałęzi tylko kołki na dwóch końcach rządka i poziome sznurki.
Sieję odmiany karłowe (Pegaz, Cud Kelvedonu) i nie wbijam gałęzi tylko kołki na dwóch końcach rządka i poziome sznurki.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Niby takie oczywiste, może w przyszłym roku skorzystam z Waszych dobrych rady (swoją drogą mam cichą nadzieję, że jednak trochę groszku będzie mimo wszystko).
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Nie zmarzł na pewno , to nie to .
U mnie wygląda tak samo , a coś złego zaczęło się dziać przed przymrozkami . Początkowo myślałem ,że to skutki oprysku , bo z boku pryskałem Roundapem , mogło zwiewać ... Ale nie . Potem przyjrzałem się bliżej i wychodzi ,ze to choroba grzybowa : mączniak rzekomy . Wczoraj prysnąłem Curzate + Gwarant , może jeszcze odbije .
Nidy wczesniej takiego czegoś nie widziałem .
P.S Nasion nie zaprawiałem , może to by zapobiegło na wczesnym etapie .
U mnie wygląda tak samo , a coś złego zaczęło się dziać przed przymrozkami . Początkowo myślałem ,że to skutki oprysku , bo z boku pryskałem Roundapem , mogło zwiewać ... Ale nie . Potem przyjrzałem się bliżej i wychodzi ,ze to choroba grzybowa : mączniak rzekomy . Wczoraj prysnąłem Curzate + Gwarant , może jeszcze odbije .
Nidy wczesniej takiego czegoś nie widziałem .
P.S Nasion nie zaprawiałem , może to by zapobiegło na wczesnym etapie .
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kali_Mist mój groszek jest bardzo podobny! I też nie wiem, o co mu chodzi... Myślałam może, że to nadmiar wapna (bo zeszłej jesieni wapnowałam),ale wychodzi na to,że to nie to....?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
U mnie jeszcze 1 maja wyglądał w porządku, wczoraj, czyli 6 dni później już cały żółty. Trochę zmartwił mnie ten mączniak, bo nieopodal w podobny sposób zaczyna mi żółknąć rukola i rzodkiewka.
Nigdy nie miałam problemu z żadnymi chorobami grzybowymi, a tu proszę.
Jutro opryskam wywarem z czosnku i cebuli, zobaczymy.
Nigdy nie miałam problemu z żadnymi chorobami grzybowymi, a tu proszę.
Jutro opryskam wywarem z czosnku i cebuli, zobaczymy.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Nigdy nie okopywałam groszku, w jakim celu się to robi?
Zawsze wtykam patyki tylko raz i potem groszek się po nich pnie.
Zawsze wtykam patyki tylko raz i potem groszek się po nich pnie.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A z moim groszkiem coś nie tak.. Nie więdnie.. Nie robi się żółty.. Ale na liściach jakieś dziwne plamy powychodziły.. żadnych robaczków gołym okiem nie widać... Co z nim nie tak..?
Pozdrawiam ;)
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
A jaką macie odmianę bo mój Cud Kelvedonu jest zdrowy, kwitnie i też ma takie białe przebarwienia chyba ten typ tak ma.
Bożena