Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

Rybka pisze:Uprawiam pomidorki w cylindrach, gdzie mam lać?
Czy wiesz co to były " chińskie tortury " ?. Jeżeli nie- to Ci wyjaśnię . Swego czasu był taki zwyczaj w Chinach, że dziewczynom, od młodych lat ubierano niezmiennie buty o tym samym numerze, po to.... by im nie rosły stopy.
Dokładnie te same tortury robisz swoim pomidorom. Wiem, wiem. Powiesz, że przecież doskonale rosną. No Chinki tez z tego tytułu nie umierały :lol: Zmuszasz pomidory do rozbudowy korzenia palowego kosztem korzeni podpowierzchniowych.
Powiedz , jak głęboko sięgają te pierścienie pod powierzchnie gleby? Jeżeli to jest 20 cm i głębiej to niestety gnojówkę musisz lać w pierścienie. Choć/ musiałem to dopisać/ stwarza to zagrożenie rozwoju chorób zgorzelowych łodygi a zwłaszcza jej podstawy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiem, ale cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;:14
Dwa lata temu zrobiłam eksperyment, połowa była w cylindrach, druga połowa w glebie. Niestety po trzech tygodniach musiałam zrobić podmiankę sadzonek (dobrze, że miałam więcej), bo te w glebie nic nie urosły, w cylindrach były dwa razy większe, pięknie ruszyły.
Teraz już nie eksperymentuję, klimat mam taki jaki mam i muszę się do niego dostosować.

Dzięki :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz czytam to co piszesz i już zdecydowanie rozjaśniło mi się w głowie co do zasilania , mam jednak jeszcze jedno pytanie - nie przekopałam ogródka na jesień , nie zasiliłam obornikiem ,ale do wykorzystania na wiosnę mam przerobiony kilkuletni kompost. Pomidory mam zamiar posadzić na grządce w kształcie prostokąta - czy lepiej wybrać z tego miejsca trochę ziemi i zmieszać całe miejsce z kompostem czy lepiej jedynie przekopać a kompost dać tylko pod wysadzane pomidory ? I czy tylko to starczy na 'start' czy kupić jeszcze jakieś granulowane odżywki? (później będę podlewała jedynie przerobioną gnojówką z pokrzyw)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sandro

Już to wcześniej pisałem i mimo, że ktoś może dostać torsji, zaryzykuje i powtórzę.

Najważniejszym składnikiem z wielu względów jest fosfor. Wykop sobie pod pomidory dołki/ głębokość taka, by nie wyciągać martwicy/, ziemię potem możesz wykorzystać do przesypywania nowej pryzmy kompostowej. Kompost, który masz i zamierzasz nim nawież, wymieszaj dokładnie na sucho z superfosfatem potrójnym granulowanym/ nieborowany/. Ile go dać ?. Myślę, żę nie mniej niż 5-10 deko na każde 10 l kompostu. Tym nawozem nie ma obawy zasolenia. Jeżeli nawet w efekcie będzie w pobliżu krzaka więcej fosforu niż roślina potrzebuje to bez obaw. Fosfor jest składnikiem który może być dawany do gleby na zapas. Po wysadzeniu rozsady tym właśnie kompostem wymieszanym z superfosfatem wypełnisz dołki i na start daj rozsadzie trochę azotu podlewając krzaczek .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jakas wskazówka... gdzie ten Superfosfat zdobyc ?
Dzięki forumowicz... bardzo skorzystam z Twoich rad ;:180
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ave u mnie w rozległej okolicy niet. I coś mi tłumaczyli że takiego 46% już nie dostanę. Kupiłam w necie ten ale chyba zły http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5025&hilit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

x-xm-a

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

forumowicz czy ten superfosfat wzbogacony który kupiłam (40%) różni się od potrójnego (46%)przede wszystkim %ową liczbą przyswajania przez rośliny?
Wzbogacony - 25% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie a potrójny 38% Dobrze to rozumiem że jest słabszy?
A jeśli jesienią przyorałam obornik koński ze słomą może wystarczy..nie znam się na tym, a przecież nie wywalę :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:forumowicz czy ten superfosfat wzbogacony który kupiłam (40%) różni się od potrójnego (46%)przede wszystkim %ową liczbą przyswajania przez rośliny?
Wzbogacony - 25% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie a potrójny 38% Dobrze to rozumiem że jest słabszy?
A jeśli jesienią przyorałam obornik koński ze słomą może wystarczy..nie znam się na tym, a przecież nie wywalę :wink:
Moniko, to jest superfosfat podwójny pomieszany z gipsem. W zasadzie powinien byc sprzedawany na wybrzeżu bo gips używa się do nawożenia gleb słonych :;230

Ale jak kupiłaś to dasz na jesień. Straty nie będzie.

:wit :wit
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jesteście nieocenieni - Dzięki forumowicz ;:180
x-xm-a

Post »

Ave ja to dałam plamę...ale zobaczyłam producentów (znaczy teraz to chyba jedna grupa) i niestety to chyba koniec produkcji superfosfatu potrójnego http://www.fosfory.pl/oferta/nawozy-rol ... zepak.html Gips to odpad przy produkcji? chyba tak co? :D
A ten ze sklepu internetowego który pokazałeś forumowicz to niezła cena za kg potrójnego wychodzi :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Niestety Moniko, nawóz ten był i jest stosunkowo drogi. A w ogóle w produkcje i dystrybucję nawozów wkrada się draństwo. Chcesz uzupełnić jeden składnik w glebie to musisz kupować nawozy złożone. Wejdziesz do ogrodniczego to jest królestwo Azofoski i Fruktusa albo Florovitu.
Tylko kasiora i kasiora. Dawniej jechałeś do GS i kupowałeś co trzeba, nawet luzem. Komu to przeszkadzało ?.

Pozdrawiam
x-xm-a

Post »

Nie w tym rzecz forumowicz, ten sklep internetowy, chyba jedyny który go ma, sporo sobie życzy tak w ogóle, ponad 10zł/kg mi wychodzi, ale nieważne. Szaleć nie będę, jak gdzieś w sklepie zobaczę to kupię jak nie to....w najbliższym czasie przegląd jesiennej pryzmy obornikowej końskiej, w spopielonym oborniku jest fosfor? :D :D
tfu tfu przez lewe ramię, mam nadzieję, że się udało, głównie dzięki Tobie i ekopom
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”