Lilaki (Syringa)
Re: Lilaki (Syringa)
Jak to w końcu jest z tymi lilakami,co należy robić aby obficie kwitły? W zeszłym roku poradzono mi aby po kwitnieniu usunąć wszystkie przekwitłe kwiatostany,zrobiłam to ale przez to w tym roku bardzo mizernie mi kwitły- o 1/3 miały mniej kwiatów niż poprzednio. 15go byłam w Parku Mużakowskim koło Łęknicy a tam nawet zwykłe parkowe obsypane są kwiatami aż do samej ziemi ale co zauważyłam? Nie mają prawie wcale liści a jak są to takie maleńkie listusie-czyżby jakaś inna odmiana czy specjalnie są ogołacane z liści na koszt kwiatów ?
Pozdrawiam Bożena
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nazwa odmiany 'Edward' nie jest poprawna, to jest 'Mrs Edward Harding'.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Fajna focia i lilak, tylko, czy to aby na pewno jest Primrose? Powinien być kremowy i pojedynczy.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Hmmm... Kwiaty czysto białe nie są, jak u typowego lilaka. Ale niestety nie są pojedyncze... Kiedyś musiałem dać się naciąć, ale mniejsza z tym, bo też jest ładny...
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
Dostałam dwie sadzonki lilaka. Jeden ma być biały, drugi fioletowy. Takie ok 1 m. rosną obok żółtego (w odstępach ok 1,5m). Czy jest opcja poprowadzenia ich na pniu? Czy powinnam je jednak rozsadzić?
Pozdrawiam Ilona
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Jeżeli są szczepione to będą rosły w formie drzewka. Trzeba tylko usuwać odrosty korzeniowe.
Pozdrawiam , Joanna
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
Nie są szczepione. Czy usuwanie bocznych przyrostów "zaowocuje" drzewkiem na pniu?
Pozdrawiam Ilona
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
A w Biedronie mają być lilaki, Katherine Havemeyer, Krasavitsa Moskvy,Charles Joly.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- okavango
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 20:20
Byłam wczoraj w B.... i rzeczywiście lilaki były, ale akurat Krasavitsa rozeszła się najszybciej. Naprawdę bardzo ładne lilaki widziałam dziś w Brico chyba po 12,49 no ale Krasavitsy nie mieli.
Lilka