Kawon ( arbuz ) - część 2
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Temperatura to jedno, a zimny wiatr - drugie. I chyba przed wiatrem najbardziej trzeba osłaniać.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo , że jest u mnie już 7 stopni to temperatura odczuwalna jest wyższa jakieś 3 stopnie więcej. Na szczęście niema wiatru oj pójdą maleństwa na dwór a mąż bedzie miał zadanie bojowe : zrobić mini szklarnieBRZOSKWINKA pisze:Temperatura to jedno, a zimny wiatr - drugie. I chyba przed wiatrem najbardziej trzeba osłaniać.
Pozdrawiam Agnieszka
Naczytałam się postów i przez Was ) właśnie rozsadziłam sieweczki do osobnych pojemników , starałam się być delikatna mam nadzieję że nic im nie będzie , na razie maja tylko liścienie. To również mój pierwszy raz a do tego duże wyzwanie bo na działeczce mazowiecki piaseczek wzbogacony obornikiem
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
Ja też dziś przesadziłam arbuzy, ale to była konieczność. Połowa już mi padła, były tak wybiegnięte że się połamały, podpieranie nie pomogło. Starałam się nie ruszać korzeni, sadzić z całą bryłą. Siedzą grupowo w doniczkach, odmiany to Sugar Baby i Janosik, różne wielkości, ale większość ma już po jednym listku:
- Aga26
- 50p
Czy arbuzy w temperaturze 8,5 stopni mogą być wystawione na dwór?? Stoją sobie w niskim kartonie a góra jest przykryta folią?? Czy jak nie ma wiatru to mogą być nie osłoniete?? Od dwóch dni wystawiam na dwór ale wczesniej było słońce i nic im nie zaszkodziło. Nie wiem tylko czy dzis nie za chłodno no i bez słońca.
Pozdrawiam Agnieszka
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arbuzy to rośliny światłolubne i ciepłolubne . Do wschodów potrzebują temperatury 25-30 stopni C a po wschodach najlepiej zapewnić im minimum 21 do 29 stopni C. Dojrzała roślina musi mieć minimum 18 stopni C . Temperatura 8,5 stopnia jest zdecydowanie za niska lepiej przetrzymać rozsadę w domu .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Hej, mojemu arbuzowi na liściach zaczęły wyskakiwać jakieś "wgniecenia"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c4 ... 98af2.html
Co to może być i jak z tym walczyć?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c4 ... 98af2.html
Co to może być i jak z tym walczyć?
- Aga26
- 50p
Wydaje mi się , że Twoje arbuzy są troszkę wybiegnięte. Te łodyżki takie długie mają. A co do tych plamek to może troszke przypalone od słońca?? Chociaż moje od 3- 4 dni stoja w mini folii na słoneczku i niemają żadnych plamek. na pewno ktos się jeszcze wypowie w tej kwestii.
Pozdrawiam Agnieszka
Tak, "ciutke" wybiegnięte - zresztą jak wszystkie moje rośliny
Jeśli te plamki to tylko od słońca to chyba w sumie nic strasznego? Gorzej jak jakieś chorubsko wlazło.
Jeśli te plamki to tylko od słońca to chyba w sumie nic strasznego? Gorzej jak jakieś chorubsko wlazło.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
a co robić z tak wybiegniętymi sadzonkami dyniowatych?(arbuz,cukinia,ogórek)czy przy wsadzaniu w grunt można całą ta łodyżkę zasypać ziemią?
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- Aga26
- 50p
Łodyżke przysyp ,aż pod same listkappepina pisze:a co robić z tak wybiegniętymi sadzonkami dyniowatych?(arbuz,cukinia,ogórek)czy przy wsadzaniu w grunt można całą ta łodyżkę zasypać ziemią?
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
Cz można jeszcze teraz siać arbuzy ,czy już jest za późno?bo niestety te co siałam 16.04 nie zabardzo mi poschodziły a nastawiłam się w tym roku na duże ilości
Rosario można siać do 10 maja,