Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

Temperatura to jedno, a zimny wiatr - drugie. I chyba przed wiatrem najbardziej trzeba osłaniać.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Temperatura to jedno, a zimny wiatr - drugie. I chyba przed wiatrem najbardziej trzeba osłaniać.
Mimo , że jest u mnie już 7 stopni :) to temperatura odczuwalna jest wyższa jakieś 3 stopnie więcej. Na szczęście niema wiatru oj pójdą maleństwa na dwór a mąż bedzie miał zadanie bojowe : zrobić mini szklarnie ;:14 ;:173
Pozdrawiam Agnieszka :)
figlik76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 paź 2011, o 11:32

Post »

Naczytałam się postów i przez Was :)) właśnie rozsadziłam sieweczki do osobnych pojemników , starałam się być delikatna mam nadzieję że nic im nie będzie , na razie maja tylko liścienie. To również mój pierwszy raz a do tego duże wyzwanie bo na działeczce mazowiecki piaseczek wzbogacony obornikiem :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Ja też dziś przesadziłam arbuzy, ale to była konieczność. Połowa już mi padła, były tak wybiegnięte że się połamały, podpieranie nie pomogło. Starałam się nie ruszać korzeni, sadzić z całą bryłą. Siedzą grupowo w doniczkach, odmiany to Sugar Baby i Janosik, różne wielkości, ale większość ma już po jednym listku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p

Post »

Czy arbuzy w temperaturze 8,5 stopni mogą być wystawione na dwór?? Stoją sobie w niskim kartonie a góra jest przykryta folią?? Czy jak nie ma wiatru to mogą być nie osłoniete?? Od dwóch dni wystawiam na dwór ale wczesniej było słońce i nic im nie zaszkodziło. Nie wiem tylko czy dzis nie za chłodno no i bez słońca.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Arbuzy to rośliny światłolubne i ciepłolubne . Do wschodów potrzebują temperatury 25-30 stopni C a po wschodach najlepiej zapewnić im minimum 21 do 29 stopni C. Dojrzała roślina musi mieć minimum 18 stopni C . Temperatura 8,5 stopnia jest zdecydowanie za niska lepiej przetrzymać rozsadę w domu .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Hej, mojemu arbuzowi na liściach zaczęły wyskakiwać jakieś "wgniecenia"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c4 ... 98af2.html
Co to może być i jak z tym walczyć?
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p

Post »

Wydaje mi się , że Twoje arbuzy są troszkę wybiegnięte. Te łodyżki takie długie mają. A co do tych plamek to może troszke przypalone od słońca?? Chociaż moje od 3- 4 dni stoja w mini folii na słoneczku i niemają żadnych plamek. na pewno ktos się jeszcze wypowie w tej kwestii.
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Tak, "ciutke" wybiegnięte - zresztą jak wszystkie moje rośliny :)
Jeśli te plamki to tylko od słońca to chyba w sumie nic strasznego? Gorzej jak jakieś chorubsko wlazło.
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

a co robić z tak wybiegniętymi sadzonkami dyniowatych?(arbuz,cukinia,ogórek)czy przy wsadzaniu w grunt można całą ta łodyżkę zasypać ziemią? :roll:
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Aga26
50p
50p

Post »

ppepina pisze:a co robić z tak wybiegniętymi sadzonkami dyniowatych?(arbuz,cukinia,ogórek)czy przy wsadzaniu w grunt można całą ta łodyżkę zasypać ziemią? :roll:
Łodyżke przysyp ,aż pod same listka :)
feniks83
100p
100p
Od: 22 lut 2011, o 23:39

Post »

Cz można jeszcze teraz siać arbuzy ,czy już jest za późno?bo niestety te co siałam 16.04 nie zabardzo mi poschodziły :( a nastawiłam się w tym roku na duże ilości ;:173
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

Rosario można siać do 10 maja,
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”