Mszyca

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Olczi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 wrz 2013, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak naturalnie walczyć mszycą i mrówkami?

Post »

U mnie w tym roku prawdziwa plaga mszyc! Zaczęło się od czarnej mszycy na młodych liściach buraków, które zaczęły podupadać. Potem przeniosły się na fasolę, próbowały (bez powodzenia) zaatakować marchewkę i kabaczka, na koprze też było ich trochę, co uniemożliwiło mi jego spożywanie. Mszyca rozpanoszyła się nawet na poziomki, selera i bardzo intensywnie na lubczyk! Była też na papryce. Wszystko spryskałam roztworem szarego mydła i wydawało mi się, że wygrałam tę walkę, dopóki dziś nie przyjrzałam się bliżej papryczkom - a tam masakra! Liście od dołu oblepione mszycami, dosłownie jedna na drugiej, oblepione małe papryczki a niektóre kwiatki pożółkły i odpadły! W ruch poszedł pędzel malarski, którym zmiotłam szkodników z liści, a resztę spryskałam roztworem mydła. Mam nadzieję, że mszyca pójdzie sobie precz! Czy u was w tym roku też taki problem? Czym to może być spowodowane?
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odkryłam na jednej z papryk rosnących na parapecie jakieś dziwne robaki, wyglądają jak mszyce, ale są rude. Czerwonorude. Siedzą bardzo obficie w sposób taki, jak każda inna mszyca. Nie spotkałam takich jeszcze nigdy jak żyję, ani w mieszkaniu, ani w ogrodzie, ani nigdzie. Ta papryka rośnie od małej sadzonki u mnie, przyjechała z kilkoma innymi sadzonkami od znajomego. Zwykłe rośliny doniczkowe stoją również na tym parapecie, żadna na razie nie ma tego świństwa.
To jakiś nowy gatunek paskudztwa?
Pozdrawiam - BabajAGA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Papryka w doniczce - ruda mszyca

Post »

Sa i rude :D http://www.fotoprzyroda.pl/topic/732-mszyce/page-3 . Nawet nie wiedziałem,że można je tak pięknie sfotografować. Polecam obejrzeć wszystkie zdjęcia.
Są chyba we wszystkich kolorach https://pl.wikipedia.org/wiki/Mszyce#/m ... -nerii.jpg
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, od dziecka napatrzyłam się na przeróżne mszyce, ale takich nie widziałam. I żadna inna roślina ich nie ma w tym pokoju.
Dziwne. To papryczka Pod White, obok mam Nagą Morich i Bhut Jolokia Stamm Assam i one są czyste.
Pozdrawiam - BabajAGA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One latają i akurat siadła na tej.Czysty przypadek.Ostatnio odkryłem mszyce na anthurium.Też pierwszy raz.Przędziorki i wciornastki to normalka.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siadła. One siedzą na niej wszędzie,jest ich mnóstwo, a nie przelazły na inne rośliny. Ta zaatakowana akurat jest ostatnia od otwartego okna, więc jak wleciały przez okno, to miały jeszcze dwie papryki, hoję i skrętnika do lądowania.
Pozdrawiam - BabajAGA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kto tam może wiedzieć ,co taka mszyca sobie myśli? :) Pierwsza musiała przybyć z zewnątrz,najprawdopodobniej latająca,i zaczęła rodzić następne.Ponieważ mszyce poza uskrzydlonymi ,mają raczej niechęć do przemieszczania się,jest zaatakowana tylko ta papryczka.W ramach eksperymentu możesz "przeszczepić" kilka mszyc na inne roślinki i będzie wiadomo,czy te rude to tylko na tej,czy na innych też będą się rozwijały. ;:173
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Re: Chore róże na pniu - mączniak + skoczek + może jeszcze coś?

Post »

Obcinałam dzisiaj róże i na jednej z nich na łodygach taką niespodziankę znalazłam
wołam o ratunek co to takiego ,,poobcinałam te pędy z tym dodatkiem i spaliłam
ale może jeszcze czegoś nie zauważyłam ,,proszę pomóżcie co z tym zrobić czym opryskać,,

Obrazek

Dziękuję za pomoc,,,
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Witam
W zeszłym roku miałem sporą plagę mszyc. Prawdopodobnie jest to spowodowane dużą ilością czarnego bzu który rośnie u sąsiadów (gałęzie są tam aż czarne gdy mszyce go zaatakują). W tym roku chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób? Może robić opryski profilaktycznie? Tylko jeśli tak to kiedy?
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Kontakt:

Re: opryski na mszyce

Post »

Polecam Mospilan na mszycę która już wystąpiła, profilaktycznie można zastosować olej parafinowy (treol, promanal tylko trzeba doczytać o warunkach jego stosowania) ale nie wszędzie on się sprawdzi.
Pozdrawiam
Jacek
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Re: opryski na mszyce

Post »

Czytałem też, że warto sadzić w pobliżu miętę. Ktoś może to potwierdzić? Dużo tej mięty trzeba posadzić?
Drimeth
50p
50p
Od: 29 wrz 2015, o 10:17

Re: Chore róże na pniu - mączniak + skoczek + może jeszcze coś?

Post »

skorpion, to wygląda na jaja mszycy.
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30

Re: Zwalczanie mszyc

Post »

A czy robiąc opryski mydłem ogrodniczym/potasowym (o zapachu czosnku) lub gnojówką z pokrzyw nie odstraszamy/zabijamy biedronek zlotookow i innych pozytecznych owadów?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”