Mszyca
Re: Jak naturalnie walczyć mszycą i mrówkami?
U mnie w tym roku prawdziwa plaga mszyc! Zaczęło się od czarnej mszycy na młodych liściach buraków, które zaczęły podupadać. Potem przeniosły się na fasolę, próbowały (bez powodzenia) zaatakować marchewkę i kabaczka, na koprze też było ich trochę, co uniemożliwiło mi jego spożywanie. Mszyca rozpanoszyła się nawet na poziomki, selera i bardzo intensywnie na lubczyk! Była też na papryce. Wszystko spryskałam roztworem szarego mydła i wydawało mi się, że wygrałam tę walkę, dopóki dziś nie przyjrzałam się bliżej papryczkom - a tam masakra! Liście od dołu oblepione mszycami, dosłownie jedna na drugiej, oblepione małe papryczki a niektóre kwiatki pożółkły i odpadły! W ruch poszedł pędzel malarski, którym zmiotłam szkodników z liści, a resztę spryskałam roztworem mydła. Mam nadzieję, że mszyca pójdzie sobie precz! Czy u was w tym roku też taki problem? Czym to może być spowodowane?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odkryłam na jednej z papryk rosnących na parapecie jakieś dziwne robaki, wyglądają jak mszyce, ale są rude. Czerwonorude. Siedzą bardzo obficie w sposób taki, jak każda inna mszyca. Nie spotkałam takich jeszcze nigdy jak żyję, ani w mieszkaniu, ani w ogrodzie, ani nigdzie. Ta papryka rośnie od małej sadzonki u mnie, przyjechała z kilkoma innymi sadzonkami od znajomego. Zwykłe rośliny doniczkowe stoją również na tym parapecie, żadna na razie nie ma tego świństwa.
To jakiś nowy gatunek paskudztwa?
To jakiś nowy gatunek paskudztwa?
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Papryka w doniczce - ruda mszyca
Sa i rude http://www.fotoprzyroda.pl/topic/732-mszyce/page-3 . Nawet nie wiedziałem,że można je tak pięknie sfotografować. Polecam obejrzeć wszystkie zdjęcia.
Są chyba we wszystkich kolorach https://pl.wikipedia.org/wiki/Mszyce#/m ... -nerii.jpg
Są chyba we wszystkich kolorach https://pl.wikipedia.org/wiki/Mszyce#/m ... -nerii.jpg
- tralaluszy
Wiesz, od dziecka napatrzyłam się na przeróżne mszyce, ale takich nie widziałam. I żadna inna roślina ich nie ma w tym pokoju.
Dziwne. To papryczka Pod White, obok mam Nagą Morich i Bhut Jolokia Stamm Assam i one są czyste.
Dziwne. To papryczka Pod White, obok mam Nagą Morich i Bhut Jolokia Stamm Assam i one są czyste.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
One latają i akurat siadła na tej.Czysty przypadek.Ostatnio odkryłem mszyce na anthurium.Też pierwszy raz.Przędziorki i wciornastki to normalka.
- tralaluszy
Siadła. One siedzą na niej wszędzie,jest ich mnóstwo, a nie przelazły na inne rośliny. Ta zaatakowana akurat jest ostatnia od otwartego okna, więc jak wleciały przez okno, to miały jeszcze dwie papryki, hoję i skrętnika do lądowania.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
A kto tam może wiedzieć ,co taka mszyca sobie myśli? Pierwsza musiała przybyć z zewnątrz,najprawdopodobniej latająca,i zaczęła rodzić następne.Ponieważ mszyce poza uskrzydlonymi ,mają raczej niechęć do przemieszczania się,jest zaatakowana tylko ta papryczka.W ramach eksperymentu możesz "przeszczepić" kilka mszyc na inne roślinki i będzie wiadomo,czy te rude to tylko na tej,czy na innych też będą się rozwijały.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chore róże na pniu - mączniak + skoczek + może jeszcze coś?
Obcinałam dzisiaj róże i na jednej z nich na łodygach taką niespodziankę znalazłam
wołam o ratunek co to takiego ,,poobcinałam te pędy z tym dodatkiem i spaliłam
ale może jeszcze czegoś nie zauważyłam ,,proszę pomóżcie co z tym zrobić czym opryskać,,
Dziękuję za pomoc,,,
wołam o ratunek co to takiego ,,poobcinałam te pędy z tym dodatkiem i spaliłam
ale może jeszcze czegoś nie zauważyłam ,,proszę pomóżcie co z tym zrobić czym opryskać,,
Dziękuję za pomoc,,,
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Witam
W zeszłym roku miałem sporą plagę mszyc. Prawdopodobnie jest to spowodowane dużą ilością czarnego bzu który rośnie u sąsiadów (gałęzie są tam aż czarne gdy mszyce go zaatakują). W tym roku chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób? Może robić opryski profilaktycznie? Tylko jeśli tak to kiedy?
W zeszłym roku miałem sporą plagę mszyc. Prawdopodobnie jest to spowodowane dużą ilością czarnego bzu który rośnie u sąsiadów (gałęzie są tam aż czarne gdy mszyce go zaatakują). W tym roku chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób? Może robić opryski profilaktycznie? Tylko jeśli tak to kiedy?
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Kontakt:
Re: opryski na mszyce
Polecam Mospilan na mszycę która już wystąpiła, profilaktycznie można zastosować olej parafinowy (treol, promanal tylko trzeba doczytać o warunkach jego stosowania) ale nie wszędzie on się sprawdzi.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Re: opryski na mszyce
Czytałem też, że warto sadzić w pobliżu miętę. Ktoś może to potwierdzić? Dużo tej mięty trzeba posadzić?
Re: Chore róże na pniu - mączniak + skoczek + może jeszcze coś?
skorpion, to wygląda na jaja mszycy.
Re: Zwalczanie mszyc
A czy robiąc opryski mydłem ogrodniczym/potasowym (o zapachu czosnku) lub gnojówką z pokrzyw nie odstraszamy/zabijamy biedronek zlotookow i innych pozytecznych owadów?