Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Alinko, przetaczniki bezpośrednio do ziemi siejesz?
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W domu, do ziemi w inspekcie. Podobno jak się teraz bylinki wysieje, to mają szansę zakwitnąć latem
Ja tez posiałam byliny, jeżówkę, trytomę, żurawkę, dyptam, na parapecie okiennym. To z przetacznikiem tez spróbuje, trzeba do stratyfikować przed wysianiem?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja nie stratyfikowałam. Ładnie wyszły i pomalutku rosną. Może dlatego, że w temperaturze około 18 stopni.
Dyptam wysiany 4 lutego siedzi jak zaklęty. Chyba nic z niego nie będzie
Gosiu moje dyptamy też nie ruszają, w wątku o dyptamie piszą, że szybko traci zdolność kiełkowania, a ja mam sklepowy, trudno poczekam jeszcze może choć jedno ziarenko da radę.
Ja mam z akcji wiec świeże. Chyba ze ktoś podzielił się nasionami ze sklepu. Musze sprawdzić czy mam zapisane od kogo dostałam.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Gosiu, tak właśnie jest jak napisała IwonaJ, ja w zeszłym roku wysiałam wiosna całą paczuszkę ze sklepu, nie doczekałam się ani jednej siewki,poszukałam więc informacji na forum, i dowiedziałam się tego co napisała wyżej IwonaJ, i że najlepiej wysiać nasionka zaraz po zebraniu z rośliny macierzystej. Dlatego w tym roku zamówiłam sadzonki, biały i różowy, w poniedziałek już będą u mnie,a jesienią wysieję (jak mi zakwitną) nasionka zaraz po zebraniu i zobaczę co z tego wyjdzie.
Trudno. Chciałam zobaczyć czy mi się uda. Kupię sadzonki
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A mi wzeszła ratibidia taka jestem jej ciekawa
Do moich wysianych jeżówek, dokupiłam dziś w bied............bulwy tejże rośliny, skusiła mnie cena 2,69 za 3 sztuki. Kupiłam też mikołajka, liatrę białą i hosty.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Iwona a jaki kolor jeżówek wysiałaś ?
Wysiałam klasykę na opakowaniu są różowe. W ubiegłym roku kupiłam sadzonkę białej, ale jeszcze kwiatów nie oglądałam. Skusiła mnie ta biedr....., może coś zakwitnie w tym roku wreszcie.