Gdzie kupić - konkretne drzewa i krzewy owocowe,bez REKLAMY sprzedawców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzie kupić - drzewa i krzewy owocowe

Post »

Witam. Nie wiecie czasem gdzie można kupić przez internet czereśnie BURLAT na podkładce czereśni ptasiej.
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy kupował ktoś z Was drzewka ze sklepu Działkowca? Czy przysyłają rzeczywiście to, co powinno być? "Utajniają" producentów, albo ja po prostu nie umiem rozgryźć skrótów :wink:
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

garom pisze:który szkółkarz kopie sadzonki pod koniec września?
Kzdy. Nikt nie bedzie czekal az liscie same opadna, bo nie ma czasu. Wali sie opryskiem i po 3 dniach drzewka sa w stanie spoczynku. każdy szkolkarz tak robi

Pozdrawiam serdecznie
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37

Post »

Wydaje mi się że nie każdy, choć zdecydowana większość, może 99%. Szkółka drzewkoowocowe.pl , deklaruje że czeka na samoistne opadanie liści. Ja kupowałem na wiosnę, o ile pamiętam więc nie powiem czy tak było, śliwki rosną dobrze.
@ Amatorroli - współczuję, musiałeś mieć szczególnego pecha. Jednak jeśli korzonki są zdrowe to się przyjmą, tylko skróć górę.
Jak dostanę swoje zamówienie to opiszę jakie te korzonki doszły. Musiałem dokupić po sarnach.
Co do sadzonek z Biedry lub Net to, jakość wydaję się być dobra, tylko w ciepłym szybko ruszają, a wybór niewielki,
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Nie no bez jaj. Moją skromną oceną, nie wiedze na (tych) zdjęciach silnych sadzonek. Wydaje się, że niektóre korzenie można ścisnąć w jednej dłoni. A jeśli tak, to co powiedzieć np. o tej i ile powinna kosztować, kilka razy tyle ;) Tak czy inaczej, zgadzam się, iż każdy ma swoje zdanie na temat drzewek oraz nikt nikomu nie zabrania kupować i być zadowolonym z jakości czy też nie.

Obrazek
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Dzień dobry.
Poszukują sadzonek jabłoni Grafsztynek Inflancki, Lobo oraz Close szczepionych na a2 lub antonówce. Czy ktoś z forumowiczów wie, gdzie takie sadzonki można nabyć?
Pozdrawiam
szukacz
200p
200p

Post »

Po kilku latach to nawet mój komputer nie pamięta od kogo kupiłem, a jeśli owoce okazały się gnijące zaraz po zbiorze, to co mam z nimi robić? Potrzebuję odmian amatorskich czyli nie wymagających ciągłych oprysków, a nie ładnego wyglądu pod warunkiem chemizacji.
Mój typ to stare odmiany użytkowe na podkładkach półkarłowych, one mogą dać drugie życie wielu starym odmianom.
herkules
50p
50p
Od: 8 lis 2015, o 13:53

Post »

W większości szkółki sprzedają na m26 ,a to podkładka pół karłowata to nie widzę sensu przeszczepiać .
No chyba ,że ktoś chce na M.7 albo P 14 lub jeszcze większą na antonówce. Zaleta tych większych ,że głębiej się ukorzeniają, dłuższa żywotność drzewek co jest na plus . Na antonówce drzewka żyją nawet po 80 lat .

ps.
Ja np. wszystkie kupione róże rozmnażam na własnych korzeniach (bez podkładek) bo lepiej taka róża kwitnie , nie ma odrostów itd.
szukacz
200p
200p

Post »

Po tym jak rosną i jak wchodzą w owocowanie, wnioskuję że są na M9.
Przeszczepię w koronie na inne odmiany zachowując pnie, w ten sposób zachowam ciągłość owocowania.
Mam też jedną Antonówkę na M26, idealne drzewo do prób odmian sprowadzanych. Do trzech lat by spróbować jabłka z wszczepionego zraza.
Zgadzam się że M26 jest super podkładką, jednak dla tych najsilniej rosnących lepsza jest P2.
szukacz
200p
200p

Post »

[
4x4 to dobry rozstaw na silnie rosnące odmiany naszczepione na M26. Jabłonie silnie rosnące na siewce Antonówki wymagają co najmniej 5x5 jak nie 6x6 zależnie od jakości gleby i umiejętności cięcia/prowadzenia sadownika.
Co do podkładek to zazwyczaj nie były one precyzyjnie określone, ale na koniec zawsze było to samo: jabłonie na M9 a śliwy na ałyczy, dotyczy to kupowania na Alllle. Ostatnio kupowałem SzkolkaWalczak, to przyszły kołki bez korzeni z których przeżyła jedna morela.
Dlatego stare odmiany kupuję teraz od eko-ogrodnika, podkładki wydają się być zgodne, natomiast w tegorocznej paczce dostałem podobnie przystrzyżone korzenie jak kolega amatorroli, w poprzednich latach były korzenie długie. Nie wiem dlaczego tak jest, może do pakowania wzięli kogoś z łapanki i strzyże te korzenie jak szalony, bo mu tak wygodnie zapakować. Spróbuję się dopytać o co tu chodzi i odpowiedzieć, skoro wcześniej zachwalałem. Mam nadzieję że problem zostanie rozwiązany.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

mandorla pisze:Czy kupował ktoś z Was drzewka ze sklepu Działkowca? Czy przysyłają rzeczywiście to, co powinno być? "Utajniają" producentów, albo ja po prostu nie umiem rozgryźć skrótów :wink:
Ja kupiłem dwa lata temu dwa drzewka. Gruszę i jabłoń obie kolumnowe i obie nak najbardziej ok.
Kupowałem też w https://www.sadowniczy.pl/main.php i też jestem w pełni zadowolony.
herkules
50p
50p
Od: 8 lis 2015, o 13:53

Post »

zimna-syberia pisze: jabłoń Miodowa (Miodówka)
-grusza Smalcówka Rzymska (druga z najbardziej poszukiwanych!!!!)
-grusza Cukrówka
-grusza Krzywka
-grusza Winiówka Francuska - inaczej Małgorzatka
-ewentualnie jeszcze grusza Królewna
Ja posiadam oprócz gruszy Salisbury , krzywki no i tej jabłoni miodowej .

Gruszka miodówka czy czereśnia miodówka ?
Smalcówkę masz w eko ogrodnik to samo Salisburę
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jabłoń Smalcówkę też kupowałem w Złobiznie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”