Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

Adas11 aquarelka jest do oświetlenia ogólnego,dobrze oddającego kolory.Jak przeczytasz opisy świetlówek akwarystycznych ,poza tymi do korali,to każda wspomaga rośliny i ryby. Typowo roślinna jest Aqua Glo i Fluora 77.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy Aqua Glo lub Fluory 77 można użyć do zwykłego doświetlania rozsady?
Pozdrawiam
Adam
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adas11Wystarczy że porównasz spektrum widma świetlówek. Rośliny reagują na światło z przedziału widmowego 400 - 700nm ale musi ono być zbilansowane. Niebieski sprawia że rośliny nie będą wybiegać i międzywęźla będą krótsze, a więcej czerwonego zaleca się dla roślin kwitnących lub roślin w fazie owocowania.
Wydaje się że fluora byłaby lepsza dla doświetlania w fazie rozsady gdyż w wykresie jest mniej czerwonego, a wszystkim zależy na tym by sadzonki były krępe i nie wybiegały, a nie zaczynały nam owocować. Aquarelle nie jest zła i też rośliny będą przy niej rosnąć ale wolałbym osobiście fluore.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
ABan
500p
500p

Post »

Czy żeby dobrze doświetlić ok. 1m2 wystarczy jedna Fluora 77, czy muszą być dwie, czy więcej? Mam na myśl stanowisko bez dostępu światła słonecznego.
Pozdrawiam
Adam
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Optymalna odległość świetlówki od czubków roślin to 10-25 cm, wtedy na świetlówkę długości metra przypadnie obszar o szerokości 50cm. Profesjonalny odbłyśnik daje nam możliwość poszerzenia strumienia światła i zwiększenia jego intensywności.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
ABan
500p
500p

Post »

Wielkie dzięki. Zdrowych, radosnych Świąt życzę.
Pozdrawiam
Adam
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Ja pomyślałem o Aquarelli dla rozsady pomidorów i papryki przy oknie a ilość światła dziennego może wystarczy aby zaspokoić ilość światła czerwonego ?
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami

Post »

Odświeżam wątek. Pytanie dotyczy oprawy.

1. Ze względów chociażby wizualnych, by zapobiec olśnieniu, idealna byłaby oprawa rastrowa na 1 świetlówkę, lecz nie znalazłam o poszukiwanej długości (świetlówka u mnie 849 mm, jedyna znaleziona taka oprawa to 120 cm).
2. Czy przyjęte jest używać opraw bez kloszowych, takich zwykłych belek, by niepotrzebnie nie ograniczać strumienia świetlnego? Czy też oprawa z kloszem nie marnuje dużo światła (nie zatrzymuje kloszem) i można jej użyć?
3. Świetlówka upatrzona to Philips T5, 6500K, 849mm, 21 lub 39W - tu zależy od strumienia światła właśnie - 21W to 1764 lm, zaś 39W to 3354 lm. Czy słabsza świetlówka w oprawie kloszowej da radę?
Ala
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Klosz zawsze pochłania część energii , dodatkowo może filtrować pewne częstotliwości które są roślinom potrzebne :roll: Raczej szukał bym oprawy otwartej , w hurtowni widziałem kiedyś takie na dwie świetlówki , można by w niej zastosować te słabsze lub wykorzystać ją dla jednej świetlówki. Najlepszym rozwiązaniem było by podjęcie wyzwania skonstruowania jakiejś ciekawej oprawy od wewnątrz wyłożonej np. lusterkami :uszy
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Czy ta świetlówka w istocie nie nadaje się do doświetlania? http://prntscr.com/7prnlm Pasmo niebieskie i czerwone są niby zrównoważone, lecz to środkowe (zielonożółte?) bardzo przeważa. Z drugiej strony wiele razy czytałam, że do takiego domowego zastosowania dla fiołków wystarczy jakakolwiek świetlówka o zimnej barwie, w tym wypadku to 39W/865.
Koresponduję ze sklepem internetowym o zamówieniu opraw i świetlówek. Od producenta nadeszła odpowiedź, która stwierdza, że do doświetlania to się nie nadaje, bo rośliny potrzebują głównie widma czerwonego i niebieskiego, co niby wiem, lecz wcześniej nie sprawdziłam tego w dokumentacji świetlówki, a tutaj to zielonożółte góruje.. :?: :roll:
Chodzi o tę świetlówkę: zmod, pomid. Niestety, katalog produktów danej firmy, to oferta handlowa.
Ala
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Harakterystyka nie jest idealna , a nawet daleka od ideału. Raczej niepotrzebnie szukasz drogiego renomowanego wyrobu , u mnie doskonale sprawdzają się o wiele tańsze firmy Polamp z pierwszej strony. Są dostępne w prawie każdym dobrym sklepie elektrycznym :uszy
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Szukałam świetlówek Polamp, jednak znalazłam tylko T8, również na ich stronie oferta obejmuje jedynie ten typ. Jest mi obojętna marka, w sklepie oświetleniowym doradzono mi tego Philipsa. Jednak nie wiedziałam, że jest taki zły do celu doświetlania.
Ala
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj poszukać takich : Spektrum T8 / 36W 6500K Używałem ich w tym sezonie i były OK :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”