Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
To pierwsze zdjęcie zrobiło na mnie wrażenie oparzonego liścia.
Potem sama już nie wiem.
Przyznam Ci się, że mam hortensje, którymi kompletnie się prawie nie zajmuję
i one rosną zupełnie bezproblemowo, no chyba, że ta ogrodowa przemarznie.
Jak najbardziej możesz je dolistnie nawieźć jakimś do kwasolubnych np do borówek.
Potem sama już nie wiem.
Przyznam Ci się, że mam hortensje, którymi kompletnie się prawie nie zajmuję
i one rosną zupełnie bezproblemowo, no chyba, że ta ogrodowa przemarznie.
Jak najbardziej możesz je dolistnie nawieźć jakimś do kwasolubnych np do borówek.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Jutro w takim razie nawioze dolistnie. Mogła zostać przypalona? ( rośnie po posadzeniu w pełnym słońcu, ale przed wysadzeniem rosła w pojemniku również w pełnym słońcu i nie przypaliło jej. Upały były zarówno jak rosła w pojemniku jak i teraz po posadzeniu ). A może to choroba grzybowa ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No przyznam, że dziwnie to wygląda.
Niedobory najpierw pokazałyby się w formie przebarwień- odbarwień.
Dopiero potem pokazałyby się jakieś nekrozy, a i to raczej przy niedoborach potasu,
pojawia się podsychający brzeg liścia.
Czy grzyb? Ja się nie spotkałam z takim objawem.. Bo sam liść nie zwiądł, ogonek jest zdrowy,
tylko takie zaschnięcia na blaszce. To tak właśnie skojarzyło mi się z poparzeniem.
Może liście zostały na słońcu pochlapane?
Tylko nie nawoź w słońcu. tylko wcześnie rano, najlepiej jak jeszcze jest rosa na liściach.
Niedobory najpierw pokazałyby się w formie przebarwień- odbarwień.
Dopiero potem pokazałyby się jakieś nekrozy, a i to raczej przy niedoborach potasu,
pojawia się podsychający brzeg liścia.
Czy grzyb? Ja się nie spotkałam z takim objawem.. Bo sam liść nie zwiądł, ogonek jest zdrowy,
tylko takie zaschnięcia na blaszce. To tak właśnie skojarzyło mi się z poparzeniem.
Może liście zostały na słońcu pochlapane?
Tylko nie nawoź w słońcu. tylko wcześnie rano, najlepiej jak jeszcze jest rosa na liściach.
Jutro rano koło 7 nawioze. Jak podlewalem to pod roślinę, ale teraz nie jestem pewien czy przypadkowo nie pochlapałem liści. Grzyba wykluczamy ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Trzeba by wziąć liścia do słoiczka na wilgotny wacik i zobaczyć czy jakaś grzybnia się pokaże.
Tak to nic nie wiadomo.
Tak to nic nie wiadomo.
Jutro zrobię test ze słoikiem. Jeśli pojawi się grzybnia to po jakim czasie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wg. Mnie tak u mnie to jest jakiś grzyb lub oparzenie od słońca. Mam takie plamy na drzewiastych. Nie rozumiem dlaczego używasz kwasku? Są różne sposoby domowe ale o kwasku nie słyszałam.
Kwasek zakwasza wodę i obniża pH ale trzeba go używać w zasadzie przy każdym podlewaniu bo krótko działa ale stosowanie kwasku powoduje dezaktywacje toksycznego dla roślin glinu. Słyszałem wiele opini na temat zakwaszania wody domowymi sposobami ale uważam że najlepsza jest z kwaskiem (mimo krótkotrwałego działania zakwaszającego ale i tak hortensje często się podlewa więc nie ma problemu:) )
Proszę doradźcie mi,chciałabym posadzić hortensję bukietową w miejscu gdzie słońce jest tylko do południa, od wschodu. Czy ona w takim miejscu sobie poradzi, a jeśli tak to jaka odmiana byłaby najlepsza?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Wschodnie stanowisko będzie świetne dla hortensji bukietowej, ponieważ potrzebuje ona słońca do obfitego kwitnienia.
Właśnie wschodnia wystawa jest najlepsza, ponieważ temperatura do południa zawsze jest niższa niż po południu, a w powietrzu jest stosunkowo więcej wilgoci.
Dlatego hortensja będzie dobrze kwitła, a kwiaty nie zostaną uszkodzone przez palące popołudniowe słońce.
Wybierz taką odmianę, jaka Ci się podoba, każda się nadaje.
Właśnie wschodnia wystawa jest najlepsza, ponieważ temperatura do południa zawsze jest niższa niż po południu, a w powietrzu jest stosunkowo więcej wilgoci.
Dlatego hortensja będzie dobrze kwitła, a kwiaty nie zostaną uszkodzone przez palące popołudniowe słońce.
Wybierz taką odmianę, jaka Ci się podoba, każda się nadaje.
Witam.
Mam takie pytanie ,posiadam dwuletnie hortensje które powinny mieć już zawiązki kwiatów na przyszły rok a nic takiego nie ma jaki jest powód?
Mam takie pytanie ,posiadam dwuletnie hortensje które powinny mieć już zawiązki kwiatów na przyszły rok a nic takiego nie ma jaki jest powód?
Mąż Ani
Hortensja ogrodowa
Dzień dobry chciałem się dowiedzieć czy jest to możliwe by na jednym krzewie hortensji ogrodowej czerwonej zakwitły dwa rodzaje kwiatów tzn.plonne i płodne jak kupowałem sadzonkę to były tylko duże czerwone kwiaty a teraz tak pół na pół pozdrawiam grupę
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Widywałam hortensje ogrodowe, które kwitły dwoma rodzajami kolorów, połowa na niebiesko, połowa na różowo.
Może zatem jest możliwe, aby jeden krzew kwitł zarówno kwiatami płonnymi, jak i płodnymi, nie wiem, nie widziałam takiego przypadku.
Może zatem jest możliwe, aby jeden krzew kwitł zarówno kwiatami płonnymi, jak i płodnymi, nie wiem, nie widziałam takiego przypadku.