Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Gregor002
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2010, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Witam! Mam 10szt. adenium w sierpniu wsadziłem w seramis dwie sztuki, jedna chyba będzie kwitła, a oto efekt:

Obrazek Obrazek Obrazek]

Na pewno ziemia przyczyniła się do tego stanu, bo jak przeschły to tak pękała że mały palec wchodził prawie w szczeliny :/ podlewałem raz w tygodniu jak przeschły, wydaje mi się że wręcz zaczęły gnić, co jest nieprawdopodobne przy moim podlewaniu :| fotka przedstawia najgorszego z całej grupy, inne mają jeszcze liście dość ładne, ale żaden nie dorównuje tym dwóm w seramisie. Dlatego wszystkie poszły w seramis.

Obrazek Obrazek
Zapraszam do oglądania i komentowania :)
Zielony pokój
Ogród
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2013, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gregor002 na tym ostatnim zdjeciu to te adenium wyglada chocby mialo problemy korzeniani. Mam wrażenie ze ono umiera. Ja bym je przesadzila i przy okazji sprawdziła co pod ziemią słychać.
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Od: 4 wrz 2013, o 23:54
Kontakt:

Post »

Gregor002-czy te adenia rosną w samym seramisie czy w mieszance z czymś innym-miałam zamiar spróbować sama-pozdrawiam
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Gregor002
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

"Saniastia"
Jest dwa dni po przesadzeniu, teraz pozostaje czekać czy się zabierze.

"WIOLETTA011"
Jest wsadzone z dodatkiem ziemi, dokładnie tak jak w instrukcji. Nie sadziłem jeszcze nic w samym seramisie, oprócz szczepek które ukorzeniałem, ale wydaje mi się, że lepiej jest z dodatkiem ziemi sadzić. Ma ona na pewno większą wartość od samego seramisu.

Według mnie seramis to jest coś rewelacyjnego, nie chodzi o to że rzadziej się podlewa, tylko zapewnia idealne warunki roślinie. Co do podlewania to u mnie dość szybko przesycha w porównaniu do tego co czytałem u innych, ktoś napomniał nawet że dwa miesiące nie podlewał rośliny :] u mnie maksymalnie po dwóch tygodniach jest już sucho, adenie stoja na parapecie nad grzejnikiem, powietrze w domu dość suche, więc tydzień z małym haczykiem i trzeba podlewać. Chętnie nabyłbym te wskaźniki wilgoci, ale cena przeraża :D Wolę sobie zostawić tę przyjemność, samemu ocenić i się przyjrzeć czy już czas podlać :)

Tu masz fotkę instrukcji sadzenia, ja polecam doniczkę z dziurkami na dnie. Jak widać bryła korzeniowa musi być obsypana dookoła seramisem:

Obrazek

Co jeszcze dodam, nie nawozić od góry, u mnie przynajmniej robi się biały nalot na seramisie od nawozu.
Zielony pokój
Ogród
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Seramis to bardzo podobny materiał do lawy czy akadamy, śledzący wątek czytali moje posty o tych podłożach i co nie co może im zostało w głowie :) . Skoro to podobne podłoże to nie trzeba rzadziej podlewać a częściej. Po moich adeniach widzę że podlewanie raz w tygodniu nie jeden raz to mało bo leżą na glebie od wycięczenia ale to młode sztuki, te większe raz w tygodniu podlewam i jest ok, trzymam wszystkie w mieszance akadamy-zeolitu-lawy-ziemi kaktusowej w szklarenkach otwartych z góry, stoją na parapecie i przy mikrowentylacji, kaloryfer nie jest włączony a i tak mam w pokoju 22*C.
Seramis jest jałowym podłożem więc potrzeba podlewania częstego i z dodatkiem nawozów to normalność a nie konieczność. My ludzie na samym chlebie i wodzie też daleko nie pojedziemy a jak będziemy wyglądać???
Natura naszym najlepszym nauczycielem
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Gregor002 pisze:
Co jeszcze dodam, nie nawozić od góry, u mnie przynajmniej robi się biały nalot na seramisie od nawozu.
Osad nie robi się od nawozu tylko z wapna i kamienia z wody
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Gregor002
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak coś przeczuwałem, że to może być inny powód, dziękuję za radę, fakt że nie podlewam odstaną wodą, czy to załatwi problem? Wodę mam ze studni dość dużo kamienia jest w niej :/
Zielony pokój
Ogród
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mnie trochę zastanawia punkt drugi - z tą 'bryłą korzeniową'...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

Używam seramisu od dwóch lat pytałam z ciekawości bo to adenium wyglądało jakby podłoże zawierało tylko seramis.Ja używam go w mieszance do ceropegii i storczyków-ale dziękuję za szybka odpowiedź- :wit pa pa
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Działka
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hmmm zaczął mnie ciekawić ten seramis. O ile uda mi się go zdobyć to na wiosnę jak będę Adeniaczki przesadzać to trochę z nim poeksperymentuje. A coś czuje że zdobyć go nie będzie łatwo w mojej miejcowosci.
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

Szanse marne-szukaj na allegro :wit
Działka
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

WIOLETTA011 dzięki za pocieszenie :-( . Do wiosny mam czas ;-)
Gregor002
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Z tą bryłą to jakby wyciągnąć z mniejszej doniczki roślinę i wsadzić do większej uzupełniając tylko seramisem, osobiście troszkę uszczykuję ziemi z bryły korzeniowej bo musiałbym dużo większą doniczkę dać, żeby tego seramisu weszło na tyle co ma być mniej więcej.

Co do znalezienia seramisu w jakiejkolwiek kwiaciarni itp. itd. w Polsce to raczej mało możliwe. TYLKO internet.
Zielony pokój
Ogród
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”