Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. IV
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. IV
No to troszkę roboty będziesz miała Posadzić 600 sadzonek to jest coś...
Śliczna wiosna już u Ciebie, Pączki tulipanów już widać
Miłego dnia.
Śliczna wiosna już u Ciebie, Pączki tulipanów już widać
Miłego dnia.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Murki zaczyna widać, ale jestem ciekawa czy w jakiś sposób je mocujecie?
Co do dolnej obwódki nie robiłabym jej, zostawiłabym naturalnie porozrzucane większe kamienie.
Ciągle staram się uzmysłowić tą zamówioną ilość roślin i ich sadzenie, trzymam kciuki bo za efekty jestem pewna.
Co do dolnej obwódki nie robiłabym jej, zostawiłabym naturalnie porozrzucane większe kamienie.
Ciągle staram się uzmysłowić tą zamówioną ilość roślin i ich sadzenie, trzymam kciuki bo za efekty jestem pewna.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Magda musisz pamiętać o tym ze pagórek z czasem lubi opaść i sama lawenda nasypu nie podtrzyma.
Fotki przepiękne i to kwitnące drzewko pod domem też, no i anemonek wystawiający łepek do słoneczka
Fotki przepiękne i to kwitnące drzewko pod domem też, no i anemonek wystawiający łepek do słoneczka
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Madziu, wszystko śliczne i w tak nasyconych barwach. Te Twoje kompozycje w donicach..... ech....
Ja bym zrobiła na samym dole kopca murek oporowy...... choć częściowo. Ten nasyp Ci zjedzie i się wypłaszczy. To nie będzie dobrze wyglądać.
Ja bym zrobiła na samym dole kopca murek oporowy...... choć częściowo. Ten nasyp Ci zjedzie i się wypłaszczy. To nie będzie dobrze wyglądać.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Moim zdaniem zostaw tak jak jest teraz nie rób kolejnego murku.
600 roślin nieźle ile to kasy i pracy ogród z prawdziwego zdarzenia, będzie co oglądać.
Dysponujemy tą samą powierzchnią co ty, ale mój ogród będzie o wiele mniejszy ze względu na duży sad i warzywnik czy u siebie też masz miejsce na warzywka robiąc tak duży ogród?
Co mi się najbardziej podoba to twój dom idealnie wpasowuje się w moją estetykę i ma wszystko to co lubię parterowy duże brązowe okna i kolumny jeśli mogę spytać ile metrów ma twój dom?
600 roślin nieźle ile to kasy i pracy ogród z prawdziwego zdarzenia, będzie co oglądać.
Dysponujemy tą samą powierzchnią co ty, ale mój ogród będzie o wiele mniejszy ze względu na duży sad i warzywnik czy u siebie też masz miejsce na warzywka robiąc tak duży ogród?
Co mi się najbardziej podoba to twój dom idealnie wpasowuje się w moją estetykę i ma wszystko to co lubię parterowy duże brązowe okna i kolumny jeśli mogę spytać ile metrów ma twój dom?
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Madziu pozdrawiam i sekunduję w ogrodowym szaleństwie. Nie mogę się doczekać weekendu i zmian u ciebie. Ale zapowiada się spektakl
Czytam, że w sobotę jedziesz do Dobregopola, wpadniesz po miskanta?
Mam wrażenie, że zbyt masywny murek na dole Wzgórza, może nadać mu przyciężkawy charakter. Sama "spływająca" lawenda chyba będzie lepiej wyglądać.
Mam wrażenie, że zbyt masywny murek na dole Wzgórza, może nadać mu przyciężkawy charakter. Sama "spływająca" lawenda chyba będzie lepiej wyglądać.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziula tylko wiesz, wybieraj te najładniejsze sadzonki
i bezpiecznej podróży w celach "zasadzeniowych" oraz miłego spotkanka
i bezpiecznej podróży w celach "zasadzeniowych" oraz miłego spotkanka
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynka, dzięki za kciuki. Właściwie to daleko do mnie nie masz żeby przyjechać z pomocą
Aguś, murki ułożyłam bez zaprawy cementowej, metoda na ścisk. Pod kamienie starałam się wpychać kliny z odłamków granitu, których utworzyło się mnóstwo podczas transportu kamieni. Nie ma się co zepsuć, bo z jednej strony trzyma górka a z drugiej kamienie są lekko odchylone w jej stronę
Kasiu, mówisz, ze murek musi być? Skarpa się nie osunie jakoś spektakularnie i ten murek właściwie byłby tylko ozdobny, ale może masz rację, że jakieś podtrzymanie byłoby wskazane
Kwitnące drzewko przed domem to wiśnia wczesna 'Kojou-no-mai', która dostała niedawno osłonę na pień, ponieważ moje koty zrobiły z niej drapak i obdarły ja doszczętnie. Stąd te patyki z kokardką
Anemon kwitnie po raz pierwszy od trzech lat i jestem pod wrażeniem jego koloru
Ewuniu, dziękuję za komplementy. Kolory wiosną cieszą nawet jeśli są w odcieniach, których w kompozycjach letnich unikamy Muszę przemyśleć jak w miarę przytrzymać w kupię skarpę, nie zabudowując jej kolejnym murkiem. Mam wrażenie, że kolejne budowle zniekształcą mój zamysł naturalności Faktycznie częściowe wsparcie byłoby lepszym rozwiązaniem.
Aniu, dziękuję za komplementy
Warzywa to nie moja bajka. Były próby, ale jednak wynik ostateczny to 2:0 dla perzu. Może kiedyś, na emeryturze Takie miejsce mam wyznaczone w sadzie, który znajduje się za altaną, tylko nie widać na zdjęciach bo drzewka są jeszcze w wersji mini
Dom ma powierzchnię ok. 160 metrów kwadratowych. Dzięki za opinię w sprawie Wzgórza Motyli
Jolu, dziękuję za dobre słowo
Asiu, też tak sądzę Jednak po opiniach sądząc, ze względów technicznych, jednak wzmocnienia jakieś byłoby wskazane.
Może zbuduję murek tylko zamaskuję piachem i lawendą.
Bardzo dziękuje za zaproszenie, kochana, ale jadę z M, który już mi wyliczył nawet czas w szkółce co do minuty Wiadomość o jakichkolwiek odstępstwach od trasy dom-szkółka-dom, mogłaby pogorszyć nasze relacje na jakiś czas On ma jakieś swoje plany na popołudnie i tylko korki mogłyby je pokrzyżować.
Do Poznania wybiorę się w sezonie sama, bez kierowcy, po prostu na objazd forumowych ogrodów i kaw na tarasach
Ilonka, sadzonki już zamówione i co mi przygotowali to biorę. Słyszałam, że się nudzisz w weekend i chcesz przyjechać pomóc sadzić
Sobotnie zakupy to dopiero początek, bo jak już wspominałam na razie zagospodarowuję przód Wzgórza, czyli tę część od strony tarasu i altany, którą najbardziej widać i która mnie w oczy kłuje.
Zamysł ogólny jest taki:
rośliny: miododajne byliny i krzewy, trawy, rośliny zimozielone dla uatrakcyjnienia zimą.
Kolory: fiolet w odcieniach, biel, róż, zieleń, niebieski dla efektu głębi.
Napiszę Wam co będzie "wchodziło w skład" Wzgórza Motyli.
To sobotnie zamówienie:
Lavenda "Hidcote Blue Strain" 120szt
Lavenda "Hidcote Superior" 120szt.
Liatra kłosowa 60szt
Liatra kłosowa "Alba" 60szt.
len trwały 12szt
szałwia wspaniała "Blaukoenigin" 60szt
szałwia "Sensation Deep Blue" 24szt
szałwia Sensation White 24szt
rozchodnik okazaly Brillant 60szt może jeszcze zamienię na inną odmianę, niższą
Rozplenica japońska 50szt
Wbrew pozorom wcale tego nie ma wiele, serio. To po prostu ilość niezbędna dla uzyskania plamy koloru.
Reszta nasadzeń to:
Bergenia w ilości około 150 szt już mam
Trawy dokupię w maju-czerwcu,
'Rosa rugosa' nie wiem jeszcze jaka, ilość 6 sztuk jeszcze w kwietniu,
budleja davida 'Black knight' 3-6 szt i 'Nike' 3-6 szt. w maju
Astry ( marcinki) w sierpniu 100szt
a reszta za rok.
Reszta w planach to: czosnki, wrzośce, tawuła, kosodrzewina, jałowiec płożący, astry, werbena patagońska, orliki, przetacznik, goździk siny, firletka smółka, płomyk szydlasty, róże. Oczywiście nie wszystko na raz i niekoniecznie w ogóle, to tylko luźne przemyślenia. Muszę się oswoić z tematem przez sezon, poobserwować Wzgórze na tle całości i wtedy wyklaruje się kontynuacja koncepcji
Miłego, słonecznego dnia
Aguś, murki ułożyłam bez zaprawy cementowej, metoda na ścisk. Pod kamienie starałam się wpychać kliny z odłamków granitu, których utworzyło się mnóstwo podczas transportu kamieni. Nie ma się co zepsuć, bo z jednej strony trzyma górka a z drugiej kamienie są lekko odchylone w jej stronę
Kasiu, mówisz, ze murek musi być? Skarpa się nie osunie jakoś spektakularnie i ten murek właściwie byłby tylko ozdobny, ale może masz rację, że jakieś podtrzymanie byłoby wskazane
Kwitnące drzewko przed domem to wiśnia wczesna 'Kojou-no-mai', która dostała niedawno osłonę na pień, ponieważ moje koty zrobiły z niej drapak i obdarły ja doszczętnie. Stąd te patyki z kokardką
Anemon kwitnie po raz pierwszy od trzech lat i jestem pod wrażeniem jego koloru
Ewuniu, dziękuję za komplementy. Kolory wiosną cieszą nawet jeśli są w odcieniach, których w kompozycjach letnich unikamy Muszę przemyśleć jak w miarę przytrzymać w kupię skarpę, nie zabudowując jej kolejnym murkiem. Mam wrażenie, że kolejne budowle zniekształcą mój zamysł naturalności Faktycznie częściowe wsparcie byłoby lepszym rozwiązaniem.
Aniu, dziękuję za komplementy
Warzywa to nie moja bajka. Były próby, ale jednak wynik ostateczny to 2:0 dla perzu. Może kiedyś, na emeryturze Takie miejsce mam wyznaczone w sadzie, który znajduje się za altaną, tylko nie widać na zdjęciach bo drzewka są jeszcze w wersji mini
Dom ma powierzchnię ok. 160 metrów kwadratowych. Dzięki za opinię w sprawie Wzgórza Motyli
Jolu, dziękuję za dobre słowo
Asiu, też tak sądzę Jednak po opiniach sądząc, ze względów technicznych, jednak wzmocnienia jakieś byłoby wskazane.
Może zbuduję murek tylko zamaskuję piachem i lawendą.
Bardzo dziękuje za zaproszenie, kochana, ale jadę z M, który już mi wyliczył nawet czas w szkółce co do minuty Wiadomość o jakichkolwiek odstępstwach od trasy dom-szkółka-dom, mogłaby pogorszyć nasze relacje na jakiś czas On ma jakieś swoje plany na popołudnie i tylko korki mogłyby je pokrzyżować.
Do Poznania wybiorę się w sezonie sama, bez kierowcy, po prostu na objazd forumowych ogrodów i kaw na tarasach
Ilonka, sadzonki już zamówione i co mi przygotowali to biorę. Słyszałam, że się nudzisz w weekend i chcesz przyjechać pomóc sadzić
Sobotnie zakupy to dopiero początek, bo jak już wspominałam na razie zagospodarowuję przód Wzgórza, czyli tę część od strony tarasu i altany, którą najbardziej widać i która mnie w oczy kłuje.
Zamysł ogólny jest taki:
rośliny: miododajne byliny i krzewy, trawy, rośliny zimozielone dla uatrakcyjnienia zimą.
Kolory: fiolet w odcieniach, biel, róż, zieleń, niebieski dla efektu głębi.
Napiszę Wam co będzie "wchodziło w skład" Wzgórza Motyli.
To sobotnie zamówienie:
Lavenda "Hidcote Blue Strain" 120szt
Lavenda "Hidcote Superior" 120szt.
Liatra kłosowa 60szt
Liatra kłosowa "Alba" 60szt.
len trwały 12szt
szałwia wspaniała "Blaukoenigin" 60szt
szałwia "Sensation Deep Blue" 24szt
szałwia Sensation White 24szt
rozchodnik okazaly Brillant 60szt może jeszcze zamienię na inną odmianę, niższą
Rozplenica japońska 50szt
Wbrew pozorom wcale tego nie ma wiele, serio. To po prostu ilość niezbędna dla uzyskania plamy koloru.
Reszta nasadzeń to:
Bergenia w ilości około 150 szt już mam
Trawy dokupię w maju-czerwcu,
'Rosa rugosa' nie wiem jeszcze jaka, ilość 6 sztuk jeszcze w kwietniu,
budleja davida 'Black knight' 3-6 szt i 'Nike' 3-6 szt. w maju
Astry ( marcinki) w sierpniu 100szt
a reszta za rok.
Reszta w planach to: czosnki, wrzośce, tawuła, kosodrzewina, jałowiec płożący, astry, werbena patagońska, orliki, przetacznik, goździk siny, firletka smółka, płomyk szydlasty, róże. Oczywiście nie wszystko na raz i niekoniecznie w ogóle, to tylko luźne przemyślenia. Muszę się oswoić z tematem przez sezon, poobserwować Wzgórze na tle całości i wtedy wyklaruje się kontynuacja koncepcji
Miłego, słonecznego dnia
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ładne ilości tego wszystkiego - mimo wszystko. Bank obrabowałaś
Murki kładzione na sucho trzymają się dobrze. Szczególnie, jak rośliny dodatkowo wzmocnią konstrukcje rabaty systemami korzeniowymi.
Murki kładzione na sucho trzymają się dobrze. Szczególnie, jak rośliny dodatkowo wzmocnią konstrukcje rabaty systemami korzeniowymi.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Kobieto jakie nudzisz Dopiero co jestem po ciężkiej pracy nadzorcy prac sadzeniowych 10 szmaragdów i 11 cisów.
Najbliższa sobota odpada bo mamy zaproszenie na huczną 18tkę siostrzeńca i 80tkę siory tesciowej. Impra jak weselisko ma być to wiesz trza się stawić i miarodajnie zdrowo prezentować
No gdyby to była przyszła to mogłabym z przedświateczną piersiówką przyjechać
Najbliższa sobota odpada bo mamy zaproszenie na huczną 18tkę siostrzeńca i 80tkę siory tesciowej. Impra jak weselisko ma być to wiesz trza się stawić i miarodajnie zdrowo prezentować
No gdyby to była przyszła to mogłabym z przedświateczną piersiówką przyjechać
Pozdrawiam - Ilona
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Plany i ilości wskazują na wygraną w lotto conajmniej... Jednak sadzenia nie zazdroszczę...Mam do popikowania paletkę lawendy z siania własnoręcznego i nie wiem jak się zabrać za te niteczki
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Madziula, imponująca lista! Wszystko w Dobrym? Szałwie mają świeżo przesadzane do nowych doniczek, Sensation Deep Blue brałam tydzień temu.
Rozplenice jeszcze się nie obudziły, może poczekaj do maja żeby wybrać ładne sadzonki?
Rozplenice jeszcze się nie obudziły, może poczekaj do maja żeby wybrać ładne sadzonki?