Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Niesamowite ileż u Ciebie kwitnących już tulipanków, kolorki jak zwykle bajeczne, a zdjęcie sasanki to po prostu mistrzostwo, normalnie nie mogę się napatrzeć, widać każdy szczególik ;:63. Moja wisteria chyba i w tym roku nie zaszczyci mnie jeszcze kwiatami, albo coś źle robię, albo nie to miejsce, ale poczekam, może w końcu kiedyś się doczekam ;:306
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness, dziękuję za odwiedziny i jak zwykle serdeczny wpis ;:196 Bardzo mi miło, że masz ochotę wspólnie ze mną celebrować wiosnę! Pozdrawiam serdecznie ;:196
Tolinko, dziękuję ;:196 Zapowiada się fantastyczne widowisko w tym roku, mam nadzieję, że aura będzie łaskawa i pozwoli nam cieszyć się bajecznym kwitnieniem mojej ukochanej glicynii ;:167
Elwi, to wczesna odmiana z rodziny Carolinianum. Zakwita znacznie wcześniej niż pozostałe, choć jeszcze nie zdarzyło mu się kwitnąć w marcu ;-)
Kochana, jesteś dla siebie zbyt surowa. Nie zawsze zdjęcia muszą wyjść mistrzowskie, żeby były warte obejrzenia..a praktyka czyni mistrza. Ja robię zwykle ok. 200 zdjęć w jedno popołudnie a po selekcji zostaje ledwie 50, albo mniej. A jeszcze mniej jest naprawdę udanych. Nie poddawaj się, będzie coraz lepiej ;:168

Miłko, glicynia w pierwszych latach idzie w pędy i wzmacnia system korzeniowy. Jeśli posadziłaś sadzonkę wegetatywną, zakwitnie po kilku latach. Te rozmnażane z nasion zakwitają po 15 latach a czasem wcale, więc to ważne jaką masz sadzonkę. Sulkesywne cięcie przynosi efekty, więc daj jej i sobie czas. Jeśli ma ciepłe miejsce i będzie regularnie cięta, na pewno w końcu zakwitnie ;:196
Sara, dziękuję i pozdrawiam serdecznie! Byłam już u Ciebie, ale na wpis brało czasu, nadrobię!
Kasiu, ja też myślę o Jule i zastanawiam się czemu tak długo milczy ;:218 Mam nadzieję, że wkrótce do nas wróci. Buziaki!
Asiu, przeraża mnie trochę Twój nowy awatarek?wiem, potrzeba Ci było zmiany? ;:224 W sprawie trawek jesteśmy w kontakcie :uszy
Martuś, gęsiówka kwitnie na całego od kilku dni tworząc malownicze dywany przy ścieżce ;:170 Ja też uwielbiam fiołki ;:138

cdn.;-))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to odmiana Andreu Rieu, sadzona chyba 4 lata temu. Rośnie przy tarasie, dlatego tak szybko zakwita. Grudniowe wschodzą, ale do kwitnienia jeszcze daleko ;-)

Obrazek

Grażynko, nie kupuj gęsiówki, u mnie się rozsiewa, wykopię Ci sadzonki ;:196
Zobacz jak ładnie rośnie hosta w donicy od Ciebie:

Obrazek

Widać już wybarwione liście! Trafiłaś z odmianą idealnie ;:138 Jeszcze raz bardzo dziękuję ;:196

Ilonko, sasanki są takie fotogeniczne! Dzisiaj nie było idealnych warunków dla nich, bo zaszło słonko i pochyliły główki, ale i tak są bajeczne. Glicynia wymaga regularnego cięcia i ciepłego miejsca?gdzie masz posadzoną swoją?

Warto na nią czekać?jak dla mnie, nawet pączki glicynii mają w sobie coś z magii. Obserwuję formujące się koszyczki, które z czasem wyłaniają lawendowy odcień pączka?by zmienić się w absolutnie czarujący kwiat kuszący zapachem z daleka. Nie potrafię opisać słowami jak wiele radości sprawia mi obserwowanie tej nieprawdopodobnej metamorfozy ;:170
Chciałabym zatrzymać w kadrze każdy moment, a wyczekiwanie na kwiaty sprawia mi nie mniejszą radość niż podziwianie ich w pełnym rozkwicie ;:167

Obrazek

Obrazek

Tu wyraźnie widać różnicę w pączkach kwiatowych i liściennych - te kwiatowe są olbrzymie! ;:oj

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

:wit
Amarantowe tulipany podbiły moje serca i położyły na kolana. Te waniliowe troszkę mniej, bo w pamięci mam odmianę o zielono-białych, zielono - różowych pogniecionych płatkach, i na nie niecierpliwie czekam. Pamiętasz je?
Wspaniałe zdjęcia ! Potrafisz zauważyć i uchwycić urodę wiosny. To są takie ulotne chwile ;:167
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Wiosna w pełni, a fotografka genialna ;:138
Czemu ja nie robię fotek swojej wiosny ;:131 Zawstydziłaś mnie. Przecież ogród to nie tylko praca, choć dzisiejsza była bardzo satysfakcjonująca :tan
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juliet, tulipany Virchic, o których piszesz to moje ulubione odmiany, jakże miałabym o nich zapomnieć! ;:oj Kwitną jako ostatnie i zawsze kończą u mnie festiwal tulipanów :D Piękny finał wczesnej wiosny!
Cieszę się, że podoba Ci się wiosna w moim obiektywie, choć tak trudno uchwycić subtelność i ulotność każdej chwili?.wszystko się zmienia w takim tempie! Mogłabym zamieszkać w ogrodzie i podziwiać ten mikrokosmos codziennie od nowa ;:167
Aguśka, dziękuję ;:196 Po wiosennych porządkach dla mnie nastał czas świętowania! Codziennie cieszę się z każdą roślinką, która rwie się do życia! Wszystkie zasługują na uwagę i chwilę refleksji... ;:170

Serduszka

Obrazek

Obrazek

Maidwell Hall

Obrazek

bzy

Obrazek

Clematis Montana

Obrazek

Pierwiosnki rosną doskonale bez żadnej opieki. W dodatku same się sieją krzyżując kolory w malowniczych zestawieniach!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Pięknie i kolorowo ;:180 Tulipany super kwitną. Zdjęcia rzeczywiście pierwsza klasa ;:333
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Piękny ten muzyczny tulipan ;:333 Odkrywam coraz więcej odmian "branżowych" :wink: Przy glicynii powinnaś ustawić aparat na statywie i nakręcić film poklatkowy :wink: Zmontować taki filmik to byłaby bajka ;:224 Zachwycam się Twoją wiosną pierwszoplanową, ale mam pytanko o bohatera drugiego planu - bluszcz z białym obrzeżem. Nic się z nim nie stało po zimie, nie przemarzł? Magnolia ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bozuniu, z przyjemnością nakręciłabym taki filmik z glicyni w roli głównej 8-)
Ale masz wprawne oko! Ten bluszcz (to chyba odmiana hedery variegata) kupiłam 2 lata temu jako "domowy" miał nie przetrwać nawet przymrozków. Rośnie pod sosnami od tego czasu i ładnie się rozrósł :D Nie przymarzł nawet na końcowkach ;:333
Dziękuję za odwiedziny kochana ;:196
Aloesik, dziękuję! Tulipany dopiero zaczynają, ale teraz można poświęcić im więcej uwagi, bo szaleństwo dopiero się rozkręca :wink:

Malinki na judaszowcu zapowiadają przecudne kwiaty, wyrastające wprost z pnia - przedziwne i przepiękne drzewo ;:170

Obrazek

..krople wody na przywrotniku wyglądają jak małe diamenty

Obrazek

?niezłomny barwinek

Obrazek

Obrazek

Ritausma

Obrazek

Trzmielina

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Dlatego pytałam o ten bluszcz, bo taki sam "domowy" miałam w skrzynkach i został na zimę. W jednej przemarzł, w drugiej nie. Ciekawa byłam czy to ten sam :wink: Co to za JEŻ w barwinku :shock: ?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bozuniu, pewnie ten sam ;-) Może to zależy od egzemplarza :wink:
Ten 'jeż' to Ritausma :D Kolczasta dzikuska, ale ta soczysta zieleń liści.. ;:170
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kasiu poszukiwanie magii u Ciebie uważamy za rozpoczęte! Zaczynam wyglądać elfów i wróżek w twojej zielonej krainie!
Cudnie ;:167
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Ech, zjadło mi post.
Virchic kwitną, jako ostatnie? To się naczekam ;:65 Ale czekać warto. Obyśmy ich nie przegapiły, bo jak zakwitnie parę setek tulipanów, to stracimy głowy.
Pierwiosnki uwielbiam te o najprostszych kwiatkach i na długich szyjkach. To chyba pierwiosnki lekarskie?Przypominają mi beztroskie dzieciństwo spędzone w większej części w ogrodzie i na łąkach. Kiedyś nie było takich pełnych, pomponowych, wypasionych i kolorowych odmian. Ja lubię takie subtelne.
Wspomnienie dzieciństwa, to także fiołki, a jakże. Mam jeszcze białe i różowe. Kiedyś miałam specjalny maleńki, pękaty wazonik specjalnie dla nich. Teraz trzymam je w kieliszku. Jutro zerwę bukiecik dla synka, On też je uwielbia.

Aaa, i jeszcze bzy. Majowe wieczory ciężkie od zapachu bzów ... Mam podobnie posadzone, obok sosen. Fajnie się komponują, choć u mnie, to kwestia przypadku, a raczej braku innej miejscówki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”