Kawon ( arbuz ) - część 5
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
To nawet nie jest szansa. To jest pewne. Skoro np. moje arbuzy (wczorajsze zdjęcia) dziś rano już miały 200g więcej.. Przy takiej pogodzie rosną w oczach. Chyba, że przyjdą chłody, deszcze, a przymrozki pojawią się we wrześniu
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
A podolewacie swoje arbuzy? Bo moje maja tylko to co spadnie z nieba. I wsumie zastanawiam sie czy jak teraz rosną jagody to nie potrzeba im wiecej wody?
U mnie jest z 10 stuk owoców, rosną, wiedziałem że za blisko sadziłem i gryzą się, przez deszcze lepiej rosną rośliny ale kwiaty niszczą. Dziś zapowiada się że będzie za zimno dla nowych kwiatów i nowych liści
To zależy czy ziemia wilgotna czy nie. Od posadzenia na początku maja podlałem pierwszy raz dopiero dwa dni temu. Tylko że u mnie w małopolsce padało do tej pory regularnie. Jak ziemia "pije" dobrze i woda szybko wsiąka to znaczy że trzeba podlać. Arbuzy lubią wilgotną ziemie szczególnie w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców.
A czy kawona trzeba często podlewać? Utrzymywać wilgotne podłoże czy podlać raz na jakiś czas?
Dodam że u mnie od dwóch tygodni nie pada a temperatura oscyluje w okolicach 30 stopni więc sucho jak na pustyni.
Dodam że u mnie od dwóch tygodni nie pada a temperatura oscyluje w okolicach 30 stopni więc sucho jak na pustyni.
Pozdrawiam Janek
Jak jest sucho i upalnie to dobrze jest podlać. Ja w takich warunkach podlewam co 2 dni.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
A ja właśnie rozmawiałem z kumplem który mieszka w Chinach i ma pole arbuzów tuż obok firmy i stwierdził że jak rośliny są młode i jest bardzo gorąco to podlewają tam arbuzy co 2-3 dni ale gdy zaczynają się pojawiać jagody to ograniczają wodę dają tyle by rośliny nie padły ponieważ za dużo wody powoduje że arbuzy są mało słodkie. Miałem zamiar podlać dziś ale stwierdziłem że jutro ma padać i nie ruszam ich.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ja swoich nie podlewam. Radzą sobie bez tego, pięknie wiążą nowe owoce, a te starsze mocno przyrastają (dzisiaj kolejny przyrost o ~200g). Arbuzy potrzebują dużo wody w czasie wytwarzania masy liściowej. Gdy zaczną owocować, nadmiar wody jest raczej niewskazany, bo jak sam napisałeś..vanyavala pisze:A podolewacie swoje arbuzy? Bo moje maja tylko to co spadnie z nieba. I wsumie zastanawiam sie czy jak teraz rosną jagody to nie potrzeba im wiecej wody?
... i bardzo wodniste, a nie mają swego charakterystycznego "arbuzianego" smakuvanyavala pisze:za dużo wody powoduje że arbuzy są mało słodkie.
Pozdrawiam Marek
Ja bym rozróżnił "za dużo wody" od suszy. Jest coś pomiędzy. Jak jest za sucho, to ja podlewam. W zeszłym roku największy miał 7,5 kg, nie zauważyłem, żeby były za mało słodkie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie pojawił sie pierwszy w życiu kwiatek żeński i to w sadzonce, ktora na poczatku byla spisywana na straty.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
U mnie arbuzy są wielkości orzecha włoskiego. Czy mają szanse jeszcze w tym sezonie?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie wszystkie sadzonki padły przez ponad tygodniowe deszcze, ale ostatnio zauważyłem że mam jeden krzak z siewu wprost do gruntu. Jest na razie malutki ale liczę, że spróbuje arbuza w tym roku Ja już jestem szczęślwy, że mam krzak arbuza
Joaker
Jeśli będzie ciepło/gorąco mogą dać radę. Jeśli będzie chłodno to nawet jak urosną to będą kiepskie w smaku.
Jeśli będzie ciepło/gorąco mogą dać radę. Jeśli będzie chłodno to nawet jak urosną to będą kiepskie w smaku.
Pozdrawiam
Adam
Adam