Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Post »

U mnie stoi jeszcze nie otwarty siarczan potasu, bo nie wiem jak go wykorzystać :)
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczekajmy na adika.On jest obcykany w tej materii,lepiej dyńkom nie zaszkodzić.Chyba że ktoś inny doradzi,Ja siedzę cicho.

Siarczan potasu jest trudno rozpuszczalny,ew.saletra potasowa.Bez znajomosci pH gleby można sobie narobic kłopotów.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najgorsze jest to że mam siarczan potasu w granulacie ,próbowałem go rozpuścić w wodzie , ciężko się rozpuszcza. Kolejny raz przed dolaniem wody rozdrobniłem go młotkiem na miał ,pył jak zwał tak zwał i znacznie lepiej poszło z wodą. Wczoraj nasypałem granulatu do wiadra zalałem wodą, dzisiaj praktycznie nie było śladu po granulkach. Widocznie trzeba czasu żeby się rozpuścił. W przepisie stosowania piszą żeby wymieszać z ziemią ale to przed sezonem uprawowym , a teraz pozostaje nam tylko próbować z wodą żeby w miarę szybko nasza podopieczna sobie pobrała.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu, wolę sobie sam zaszkodzić, niż miałby ktoś inny :) Także spokojnie, znajdę jakieś zastosowanie :wink:

Siarczan potasu jest ogólnie ciężko rozpuszczalny w wodzie, dlatego lepiej kupić saletre potasową :) Jeśli oczywiście nie ma problemu z nadmiarem azotu w glebie. Saletra ma ładny stosunek potasu do azotu nawet :D
arkawroc
200p
200p

Post »

Zakupię saletrę potasową , siarczan potasu kupiłem bo mi się rzucił pierwszy w oczy w sklepie ogrodniczym jak pojechałem po jakiś nawóz z dużą zawartością potasu.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wysłuchanie czyichś rad nie jest równoznaczne z ich zastosowaniem,a konsultacje w kręgu kilku osób pozwolą na ocene przydatności omawianego nawozu.Uważam,że irytacja z twojej strony jest ze wszech miar niepotrzebna.Nikt tu nie podważa niczyich wiadomości ani zasług w propagowaniu idei uprawy gigantów. Joanna
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu, jaka irytacja :) Ja chętnie czytam wpisy adika, bo widać po jego wpisach, że dużo czyta i interesuje się tym :) Raz tylko był zgrzyt, ale to dawno i nie prawda. Mam głęboką nadzieję, że w przyszłym roku zacznie uprawe z gigantami i ktoś kto wyhoduje największą podzieli się z nim nasionami :wink: Chodziło mi raczej o to, iż z tym siarczanem potasu nie ma zbyt wielu kombinacji, co do jego użycia. Ważne tylko stężenie. Dla mnie ważne jest zdanie każdej osoby i co rusz staram się namawiać nowe osoby do czynnego udziału w wątku :) aby słuchać porad a nie po to by samemu się mądrzyć :D Ok koniec pogadanek, wracamy do tematu :wink:
Wczoraj wywiozłem czubatą taczke liści, pędów, od mojej liderki(skutek nawałnicy), ciekawe jak to przetrwa. Czy stanie na dobre, czy może pchnie to ją do wzrostu :D Jak dla mnie, lepiej to drugie, ale zapewne będzie to pierwsze :) Mam ostatnio totalny brak czasu i to się mści.
adambin
100p
100p
Od: 7 maja 2013, o 22:10

Post »

Dzisiejszy pomiar 245" czyli 308lbs, oraz druga 200,5" czyli 172lbs.
I oczywiście mam ogromne zapotrzebowanie na wolny czas. Może ktoś się podzieli?
pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja miałem dzisiaj zrobić oprysk, ale jak wróciłem to już ciemno było :) Czasu zero, a nawet na minusie jestem ;:306
adambin
100p
100p

Post »

Trudne czasy, do emerytury się dożyć nie da, więc i nowy rekord Polski trudno będzie ustanowić ;:306
pozdrawiam Adam
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Witam u mnie koniec marzeń o dużej dyni, przyszedł grad i tyle w temacie, dziury w liściach nie wyglądają obiecująco jak będzie 100kg na koniec sezonu to będzie cud. Zacząłem eksperymenty na dużą skalę, jeden krzak dostaje 2% KALI codzienie i wygląda na to, że dyńka nie narzeka. Starszy nie jestem więc nie wiem czy mogę się wypowiadać ale jak już ktoś zauważył siarczan potasu nie jest łatwo rozpuszczalny kłopot w tym, że rozpuszczenie to nie wszystko, co do pH gleby to bez obaw dynia akceptuje nawet lekko kwaśną glebę. Nie polecam tylko oblewania liści wodą z siarczanem. Jak będę miał dostęp do komputera za kilka dni to napiszę coś więcej bo w tym momencie męczę się na telefonie z góry przepraszam za błędy.
adambin
100p
100p

Post »

Spróbuj pojechać na zasilaniu korzeni, powinno być OK
pozdrawiam Adam
arkawroc
200p
200p

Post »

Moja nr.2 dzisiaj ma OTT 541 cm 97kg. jutro pęknie 100 kg.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”