Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
U mnie stoi jeszcze nie otwarty siarczan potasu, bo nie wiem jak go wykorzystać
Poczekajmy na adika.On jest obcykany w tej materii,lepiej dyńkom nie zaszkodzić.Chyba że ktoś inny doradzi,Ja siedzę cicho.
Siarczan potasu jest trudno rozpuszczalny,ew.saletra potasowa.Bez znajomosci pH gleby można sobie narobic kłopotów.
Siarczan potasu jest trudno rozpuszczalny,ew.saletra potasowa.Bez znajomosci pH gleby można sobie narobic kłopotów.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najgorsze jest to że mam siarczan potasu w granulacie ,próbowałem go rozpuścić w wodzie , ciężko się rozpuszcza. Kolejny raz przed dolaniem wody rozdrobniłem go młotkiem na miał ,pył jak zwał tak zwał i znacznie lepiej poszło z wodą. Wczoraj nasypałem granulatu do wiadra zalałem wodą, dzisiaj praktycznie nie było śladu po granulkach. Widocznie trzeba czasu żeby się rozpuścił. W przepisie stosowania piszą żeby wymieszać z ziemią ale to przed sezonem uprawowym , a teraz pozostaje nam tylko próbować z wodą żeby w miarę szybko nasza podopieczna sobie pobrała.
- BobejGS
- Kontakt:
Joasiu, wolę sobie sam zaszkodzić, niż miałby ktoś inny Także spokojnie, znajdę jakieś zastosowanie
Siarczan potasu jest ogólnie ciężko rozpuszczalny w wodzie, dlatego lepiej kupić saletre potasową Jeśli oczywiście nie ma problemu z nadmiarem azotu w glebie. Saletra ma ładny stosunek potasu do azotu nawet
Siarczan potasu jest ogólnie ciężko rozpuszczalny w wodzie, dlatego lepiej kupić saletre potasową Jeśli oczywiście nie ma problemu z nadmiarem azotu w glebie. Saletra ma ładny stosunek potasu do azotu nawet
-
- 200p
Zakupię saletrę potasową , siarczan potasu kupiłem bo mi się rzucił pierwszy w oczy w sklepie ogrodniczym jak pojechałem po jakiś nawóz z dużą zawartością potasu.
Wysłuchanie czyichś rad nie jest równoznaczne z ich zastosowaniem,a konsultacje w kręgu kilku osób pozwolą na ocene przydatności omawianego nawozu.Uważam,że irytacja z twojej strony jest ze wszech miar niepotrzebna.Nikt tu nie podważa niczyich wiadomości ani zasług w propagowaniu idei uprawy gigantów. Joanna
- BobejGS
- Kontakt:
Joasiu, jaka irytacja Ja chętnie czytam wpisy adika, bo widać po jego wpisach, że dużo czyta i interesuje się tym Raz tylko był zgrzyt, ale to dawno i nie prawda. Mam głęboką nadzieję, że w przyszłym roku zacznie uprawe z gigantami i ktoś kto wyhoduje największą podzieli się z nim nasionami Chodziło mi raczej o to, iż z tym siarczanem potasu nie ma zbyt wielu kombinacji, co do jego użycia. Ważne tylko stężenie. Dla mnie ważne jest zdanie każdej osoby i co rusz staram się namawiać nowe osoby do czynnego udziału w wątku aby słuchać porad a nie po to by samemu się mądrzyć Ok koniec pogadanek, wracamy do tematu
Wczoraj wywiozłem czubatą taczke liści, pędów, od mojej liderki(skutek nawałnicy), ciekawe jak to przetrwa. Czy stanie na dobre, czy może pchnie to ją do wzrostu Jak dla mnie, lepiej to drugie, ale zapewne będzie to pierwsze Mam ostatnio totalny brak czasu i to się mści.
Wczoraj wywiozłem czubatą taczke liści, pędów, od mojej liderki(skutek nawałnicy), ciekawe jak to przetrwa. Czy stanie na dobre, czy może pchnie to ją do wzrostu Jak dla mnie, lepiej to drugie, ale zapewne będzie to pierwsze Mam ostatnio totalny brak czasu i to się mści.
-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
Dzisiejszy pomiar 245" czyli 308lbs, oraz druga 200,5" czyli 172lbs.
I oczywiście mam ogromne zapotrzebowanie na wolny czas. Może ktoś się podzieli?
I oczywiście mam ogromne zapotrzebowanie na wolny czas. Może ktoś się podzieli?
pozdrawiam Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Ja miałem dzisiaj zrobić oprysk, ale jak wróciłem to już ciemno było Czasu zero, a nawet na minusie jestem
-
- 100p
Trudne czasy, do emerytury się dożyć nie da, więc i nowy rekord Polski trudno będzie ustanowić
pozdrawiam Adam
Witam u mnie koniec marzeń o dużej dyni, przyszedł grad i tyle w temacie, dziury w liściach nie wyglądają obiecująco jak będzie 100kg na koniec sezonu to będzie cud. Zacząłem eksperymenty na dużą skalę, jeden krzak dostaje 2% KALI codzienie i wygląda na to, że dyńka nie narzeka. Starszy nie jestem więc nie wiem czy mogę się wypowiadać ale jak już ktoś zauważył siarczan potasu nie jest łatwo rozpuszczalny kłopot w tym, że rozpuszczenie to nie wszystko, co do pH gleby to bez obaw dynia akceptuje nawet lekko kwaśną glebę. Nie polecam tylko oblewania liści wodą z siarczanem. Jak będę miał dostęp do komputera za kilka dni to napiszę coś więcej bo w tym momencie męczę się na telefonie z góry przepraszam za błędy.
-
- 100p
Spróbuj pojechać na zasilaniu korzeni, powinno być OK
pozdrawiam Adam
-
- 200p
Moja nr.2 dzisiaj ma OTT 541 cm 97kg. jutro pęknie 100 kg.