Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
witajcie pomysł rzeczywiście świetny. tak to już jest jak się ma malutkie parapety, że trzeba szukać rozwiązań alternatywnych- na szczęście forumowicze zawsze chętni do pomocy poratują . na grudzień planuję następne 4 storczyki (zamówiłam u męża na gwiazdkę i urodziny )- jeśli nie będą gigantyczne, to zmieszczą się na mniejszej szafeczce... a na suficie powiesi się jakieś zielone towarzystwo dla storczyków. już się rozmarzyłam... dziękuję bardzo za radę .
Dorelo, masz cudnie ukwiecony domek-zaglądam czasem na Twoje wątki by nacieszyć oczy
Dorelo, masz cudnie ukwiecony domek-zaglądam czasem na Twoje wątki by nacieszyć oczy
pozdrawiam
Magda
Magda
-
- 50p
- Od: 4 sty 2008, o 21:00
-
- 50p
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Storczyki powinno się podlewać, gdy podłoże przeschnie ;) dlatego doniczki są przezroczyste, żeby można było kontrolować wilgotność podłoża ;)
Ten drugi nie wygląda tak tragicznie ma nowe listki ;)
Wyjmij je z doniczek i popatrz jak wyglądają korzonki - czy nie pogniły ???
Długo już je masz ??? Gdzie je trzymasz i jaka wodą podlewasz ???
Ten drugi nie wygląda tak tragicznie ma nowe listki ;)
Wyjmij je z doniczek i popatrz jak wyglądają korzonki - czy nie pogniły ???
Długo już je masz ??? Gdzie je trzymasz i jaka wodą podlewasz ???
-
- 50p
- miaaa
Też miałam takiego "choruszka" 8) przy ściankach doniczki korzenie wyglądały ładnie, ale liście więdły i zaczęły się marszczyć jak się okazało, ( po wyjęciu roślinki z doniczki ), większość korzeni zgniło, tylko te po bokach były zdrowe. Obcięłam zgniłe korzonki, miejsca w których cięłam obsypałam węglem drzewnym (można też cynamonem), zostawiłam tak storczyka na dobę, po czym wsadziłam do nowego podłoża, podlałam po upływie jakiegoś tygodnia ( może nawet później ), storczyk odżył, wypuścił nowe liski i korzonki :P i ma się dobrze do dziś :P
-
- 50p
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem, niestety , ale to podłoże nie jest dobre, uważam, że dodatek ziemi jest szkodliwy. Storczyki lubią podłoże przewiewne. Oglądając ziemię w kwiaciarniach nie spotkałam żadnej, która była by naprawdę dobra. Ja zamawiam ziemię w Orchidsklepiku, podłoże EXTRA , ale niestety wychodzi drogo, ponieważ bardzo droga jest przesyłka. Ale naprawdę polecam
- miaaa
Szczerze powiedziawszy to podłoże, w którym są Twoje storczyki, nie podoba mi się
Ja kupuje gotową mieszankę, która składa się z kory sosnowej, torfu wysokiego, włókien kokosowych i perlitu 8)
Na temat podłoża, możesz poczytać m. in . tu:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,podloze.html
Ja kupuje gotową mieszankę, która składa się z kory sosnowej, torfu wysokiego, włókien kokosowych i perlitu 8)
Na temat podłoża, możesz poczytać m. in . tu:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,podloze.html