Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowiec
Luczek tak jest przy tym trochę roboty ale im więcej tym się bardziej ciesze bo oznacza to że jest ich więcej bądź są większe , czemu był raz tak radykalnie przycięty? testowałem inną metodę zimowania która jak widać po zdjęciach z następnego roku powiodła się równie dobrze jak i wcześniejsze
Musa basjoo i większe Ensete dobrze znoszą zimowanie w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. najlepiej wtedy z grubsza otrząchnąć bryłę korzeniową, ściąć wszystkie liście, wstawić w jakiś karton lub miskę i czekać na wiosnę. ważne: temperatura około 3-8stopni, nie podlewać, pozycja rośliny pionowa (tak jak rosła)
Dla bardziej ambitnych, chcących mieć szybszy start wiosną, lub mających bardziej delikatne odmiany polecam jak najbardziej widny pokój, lecz nie za ciepły około 17stopni
Musa basjoo i większe Ensete dobrze znoszą zimowanie w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. najlepiej wtedy z grubsza otrząchnąć bryłę korzeniową, ściąć wszystkie liście, wstawić w jakiś karton lub miskę i czekać na wiosnę. ważne: temperatura około 3-8stopni, nie podlewać, pozycja rośliny pionowa (tak jak rosła)
Dla bardziej ambitnych, chcących mieć szybszy start wiosną, lub mających bardziej delikatne odmiany polecam jak najbardziej widny pokój, lecz nie za ciepły około 17stopni
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piszesz żeby ściąć wszystkie liście. Czy najmłodszy liść też masz na myśli?
A co z zimowaniem w średnio jasnej piwnicy w której temp. utrzymuje się na poziomie 7-13 stopni? I ani kropelki przez całą zimę ?
A co z zimowaniem w średnio jasnej piwnicy w której temp. utrzymuje się na poziomie 7-13 stopni? I ani kropelki przez całą zimę ?
Pozdrawiam Tomek
- Amorphophallus
- 100p
tak ściąć wszystkie i nie podlewać ale w niższych temperaturach niż podałeś jakie posiadasz.
może pomyśl o jakimś doświetlaniu i wtedy normalnie w doniczkach trzymaj?
może pomyśl o jakimś doświetlaniu i wtedy normalnie w doniczkach trzymaj?
- tom_mix
- 500p
Niższej temp nie zapewnię, chyba że -5 a i doświetlanie odpada, bo mi datury nie zasną
Ostatnią zimę trzymałem je w przedsionku( tzn basjoo i ensete) gdzie temp wynosi ok 15 stopni. Były w doniczkach i całkiem nieźle przezimowały. Jednak chcę tej zimy się ich stamtąd pozbyć, zajmują dużo cennego miejsca.
Ostatnią zimę trzymałem je w przedsionku( tzn basjoo i ensete) gdzie temp wynosi ok 15 stopni. Były w doniczkach i całkiem nieźle przezimowały. Jednak chcę tej zimy się ich stamtąd pozbyć, zajmują dużo cennego miejsca.
Pozdrawiam Tomek
Re: Nowy Bananowiec pomocy.
Dzięki za odpowiedź na pewno skorzystam z rad.
- Amorphophallus
- 100p
a to mój najmłodszy podopieczny który wykiełkował 26dni temu
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Amorphophallus, Twojego ensete już kiedyś podziwiałem na innym forum. To że jest (ma chwilowo problemy) piękny już pewnie nie raz słyszałeś ;-)
Jak sam przyznałeś próbujesz hodować bananowce z nasion. Jakieś specjalne warunki, miejsca gdzie sie zaopatrujesz? Bo z kiełkowalnością bananowców u mnie było zawsze krucho.
Jak sam przyznałeś próbujesz hodować bananowce z nasion. Jakieś specjalne warunki, miejsca gdzie sie zaopatrujesz? Bo z kiełkowalnością bananowców u mnie było zawsze krucho.
- Amorphophallus
- 100p
co do nasion jeśli są świeże nie ma co ich uszkadzać bo powinny wykiełkować. namaczać je z 2-3 dni ale pamiętając żeby minimum raz dziennie zmienić wodę. w lato postawić na dworze w słonecznym miejscu przykryć doniczkę kawałkiem szyby a żeby dochodziło powietrze pomiędzy brzeg doniczki a szybę włożyć jakieś patyczki. w warunkach domowych to jakiś pojemnik, kubeł, akwarium i żarówa żeby grzała. Przed posadzeniem a po namaczaniu można by pomyśleć o zanurzeniu nasion w jakimś fungicydzie żeby zapobiec gniciu. co do nasion to z rożnych źródeł brałem i nigdy nie byłem usatysfakcjonowany z kieł-kowalności. najświeższe nasiona są teraz u Pani Sylwii z Oaza-palmy bo sprowadziła je z 1,5miesiąca temu są na stronie sklepu jak i na znanym portalu aukcyjnym. Jeszcze ich ocenić nie mogę bo są od 2tyg w ziemi dopiero a i pogoda taka w kratkę, chyba je przeniosę do akwarium pod żarówę. kiełkowanie jeśli nasiona są w miarę świeże a co najważniejsze stworzyliśmy im dobre warunki to po miesiącu coś się już pojawi. nie można się też podawać, ta sadzonka z powyższego zdjęcia już ponad rok nasiono w ziemi siedziało
PS. jest to kolejny Ensete ventricosum
PS. jest to kolejny Ensete ventricosum
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Wiem, że męczymy pytaniami ale zadam jeszcze jedno
Do kiedy mógłbym trzymać Musa accuminata na balkonie? Obecnie był tylko w mieszkaniu, teraz przeprowadziłem się do takiego z balkonem po południowej stronie..
Czy mógłbym go tam mieć do pierwszych przymrozków, czy musiałbym go zgarnąć szybciej,..? później trafiłby może na korytarz lub do piwnicy z okienkiem na czas spoczynku.
Do kiedy mógłbym trzymać Musa accuminata na balkonie? Obecnie był tylko w mieszkaniu, teraz przeprowadziłem się do takiego z balkonem po południowej stronie..
Czy mógłbym go tam mieć do pierwszych przymrozków, czy musiałbym go zgarnąć szybciej,..? później trafiłby może na korytarz lub do piwnicy z okienkiem na czas spoczynku.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Amorphophallus
- 100p
do kiedy w nocy będzie około 2-3 stopnie gdyż na balkonie nie zagrażają mu przygruntowe przymrozki, lecz jeśli były by zapowiedzi deszczowych tygodni to też schowaj gdyż wilgoć przy niskiej temperaturze (zahamowaniu wegetacji) bardzo żle wpływa na kondycję przed zimowiskiem
- Amorphophallus
- 100p
Dziś dotarła do mnie paczka z Musella lasciocarpa i muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony jakością rośliny i jej kondycją ;)
- tom_mix
- 500p
Gratuluję nowego nabytku
Bardzo ładna jest. I widać że wysyłkę tez dobrze zniosła pomimo dostarczenia jej poprzez PP.
Bardzo ładna jest. I widać że wysyłkę tez dobrze zniosła pomimo dostarczenia jej poprzez PP.
Pozdrawiam Tomek