Identyfikacja odmian jabłoni
Re: Identyfikacja odmian jabłoni
Witam.Dago,Twoje jabłka są podobne do starej odmiany Książęca.U nas mało jest zdjęć tej odmiany ale wpisz sobie Prinzenapfel,tam są zdjęcia do porównania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak nr 2 ma tłustawą skórkę, w sumie już jabłek nie ma bo zgniły... bo to odmiana letnia.elma27 pisze:twoje jabłko nr2 z poprzedniej strony jakoś mi na Ladsberską wygląda. Jeżeli skórka jest taka wyraźnie tłusta to może być to. Jabłko nr 1 wg mnie trochę za dużo tego rumieńca - kronselki kojarzę jako jabłka prawie całkiem zielone/żółtawe często z leciutko jakby morelowym odcieniem miąższu kontrastującym z tą zieloną skórką. Smak bardzo charakterystyczny, jakby troszkę gorzkawy??
Pozdrawiam
Magda
Nr 1 nie ma cienia goryczy. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie jabłek zrywanych, a nie tych opadłych robaczywych
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te zrywane jabłka bardziej podobne do kronselki. Nie mam tej odmiany w ogrodzie, ale to jedna z moich ulubionych i zawsze kupuję je na targu od różnych producentów, teraz mam w domu 6szt. Na jednej jest rumieniec, blady wlk. pięciozłotówki, pozostałe całe żółtawe. Ale rozumiem, że Twoje jabłka z przydomowego ogrodu, azotem nienawożone i mogą być trochę nietypowe . Rozstrzygający byłby smak a ten trudno opisać, może nie gorzki ale taki raczej wytrawny, cukiereczek to to nie jest.
Nr 2 jeżeli wczesna, letnia to jednak nie Landsberska
Nr 2 jeżeli wczesna, letnia to jednak nie Landsberska
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przepraszam nie mogę usunąć postu
Ale te jabłka Prinzenappel są takie podłużne... no sam nie wiem.MIVIBE pisze:Witam.Dago,Twoje jabłka są podobne do starej odmiany Książęca.U nas mało jest zdjęć tej odmiany ale wpisz sobie Prinzenapfel,tam są zdjęcia do porównania.
Pozdrawiam.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Szukam jabłoni jaka rosła u mojej babci.
Patrząc na zdjęcia jabłek to z wyglądu pasowała by Landsberska. Jabłoń zasadzona jeszcze przed wojną na Kujawach w okolicach Radziejowa. Jabłka dość duże, żółte z delikatnym rumieńcem. Co do smaku mogę opisać tylko takie prosto z drzewa, bo takie zwykle jadłam. Słodkie, lekko kwaskowe, soczyste. Do zjedzenia z drzewa nadawały się od drugiej połowy sierpnia ale najlepsze były we wrześniu. U babci jabłka obrywało się wszystkie różnych odmian o tej samej porze, kiedy ktoś znalazł na to chwilę czasu i posortowane według odmian szły na przechowanie do piwniczki ziemnej. Pamiętam, że te konkretne zebrane we wrześniu nie przechowywały się dłużej niż 2-3 miesiące. Babcia mówiła na nie "grzechoty". Czy ma Ktoś pojęcie co to może być za odmiana?
Patrząc na zdjęcia jabłek to z wyglądu pasowała by Landsberska. Jabłoń zasadzona jeszcze przed wojną na Kujawach w okolicach Radziejowa. Jabłka dość duże, żółte z delikatnym rumieńcem. Co do smaku mogę opisać tylko takie prosto z drzewa, bo takie zwykle jadłam. Słodkie, lekko kwaskowe, soczyste. Do zjedzenia z drzewa nadawały się od drugiej połowy sierpnia ale najlepsze były we wrześniu. U babci jabłka obrywało się wszystkie różnych odmian o tej samej porze, kiedy ktoś znalazł na to chwilę czasu i posortowane według odmian szły na przechowanie do piwniczki ziemnej. Pamiętam, że te konkretne zebrane we wrześniu nie przechowywały się dłużej niż 2-3 miesiące. Babcia mówiła na nie "grzechoty". Czy ma Ktoś pojęcie co to może być za odmiana?
Pozdrawiam Lucyna
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczurbobik , może to były kronselki ? Mam ze starego sadu jabłka nazywane kronselkami z opisu pasują . Są to młode drzewka i w tym roku były pojedyncze owoce , jedno jabłko jako kronselka się uchowała żółte dość spore , spłaszczone z minimalnym rumieńcem w smaku winne , kruchy i soczysty miąższ .
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
NOWY 83 Kronselka to na pewno nie była bo Kronselkę też mieliśmy. W porównaniu z Kronselką te jabłka były większe, skórka jaśniejsza i z bledszym rumieńcem i bardziej okrągłe. No i smak zupełnie inny
Pozdrawiam Lucyna
A to nie kosztela jest?KamilK02 pisze:Tak nr 2 ma tłustawą skórkę, w sumie już jabłek nie ma bo zgniły... bo to odmiana letnia.elma27 pisze:twoje jabłko nr2 z poprzedniej strony jakoś mi na Ladsberską wygląda. Jeżeli skórka jest taka wyraźnie tłusta to może być to. Jabłko nr 1 wg mnie trochę za dużo tego rumieńca - kronselki kojarzę jako jabłka prawie całkiem zielone/żółtawe często z leciutko jakby morelowym odcieniem miąższu kontrastującym z tą zieloną skórką. Smak bardzo charakterystyczny, jakby troszkę gorzkawy??
Pozdrawiam
Magda
Nr 1 nie ma cienia goryczy. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie jabłek zrywanych, a nie tych opadłych robaczywych
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Nie mam pojęcia nie jadłem nigdy koszteli, zresztą czytałem, że ona na południu nie jest za bardzo popularna. Kosztela podobno nie ma w sobie żadnego kwasu i można ją jeść nawet całkiem niedojrzałą, te jabłka mają kwasek, dodatkowo kosztela jest jak kula armatnia twarda, dopiero jak odleżą są jadalne.
Mógłbym prosić kogoś o zerknięcie na stronę 7 i 8. Może ktoś widział kiedyś takie jabłka jakie wrzuciłem?
edit: klik Dość podobne te jabłka
Mógłbym prosić kogoś o zerknięcie na stronę 7 i 8. Może ktoś widział kiedyś takie jabłka jakie wrzuciłem?
edit: klik Dość podobne te jabłka
Mój sąsiad ma kosztelę i wygląda bardzo podobnie. W tej chwili większość już spadła, albo gnije na drzewie. Od strony gdzie jabłko ma rumieniec jest słodziutka, od drugiej strony jabłko jest takie trochę trawiaste w smaku, nawet powiedziałabym lekko cierpkie. A co do twardości uważam, że calkiem przeciętna, porównywalna z innymi odmianami.
Witam.Dago,znalazłam jeszcze zdjęcie Książęcej w czeskiej szkółce,według mnie bardzo podobne z wyglądu do Twoich jabłek.
http://prodejstromku.cz/produkt/rechtac ... ejnerovany
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Szkoda, że tam jest tylko 1 fotka, ale faktycznie podobieństwo jest.MIVIBE pisze:Witam.Dago,znalazłam jeszcze zdjęcie Książęcej w czeskiej szkółce,według mnie bardzo podobne z wyglądu do Twoich jabłek.
Pozdrawiam.