Ocena stanu
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
To tak: podlewam wtedy gdy widzę, że korzenie są już bardziej srebrne. Storczyk utracił bardzo dużą ilość korzeni. Widzę ich niewiele i podejrzewam, że pod ziemią są jeszcze jakieś gnijące.
Jak go dostałam, po prostu został przeze mnie przelany. Walczę o niego już od marca i nie bardzo wiem co dalej robić, bo dosyć słabo to wygląda
Stanowisko ma na wschód, czyli generalnie jest ok z tego co pytałam kiedyś, do południa oceniam w dużej mierze roletą.
Jak go dostałam, po prostu został przeze mnie przelany. Walczę o niego już od marca i nie bardzo wiem co dalej robić, bo dosyć słabo to wygląda
Stanowisko ma na wschód, czyli generalnie jest ok z tego co pytałam kiedyś, do południa oceniam w dużej mierze roletą.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro ma mało korzeni, to nie ma czym pobierać wody, więc liście są pomarszczone.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardziej chodziło mi o te plamy na liściach. Jestem świadoma, że ogólny stan liści jest jaki jest.
Zastanawiam się tylko czy go nie przesadzić - nie wiem jakie korzenie są w środku i czy dalej nie zachodzi tam proces gnicia. Co sądzicie?
Zastanawiam się tylko czy go nie przesadzić - nie wiem jakie korzenie są w środku i czy dalej nie zachodzi tam proces gnicia. Co sądzicie?
- norbert76
To no to napisałem przecież wcześniej, że może być to przypalenie od słońca. Czy stoi na parapecie, a te plamy są od strony okna?
Ja bym zajrzał w korzenie.
Ja bym zajrzał w korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem musisz go zacząć reanimowac a nie czekać. Bo jak nie widać korzeni i jeszcze podejrzewasz że coś tam gnije to wyciągnij z doniczki przejrzyj i poczytaj na temat reanimacji storczyków- jest taki wątek. Mi też na plama wygląda na poparzenie słoneczne. Ale storczyk jest w bardzo złej kondycji, więc i z braku sił mógł załapać jakieś choróbsko. Jeśli od marca o niego walczysz i on tak wygląda to znaczy, że coś robisz nie tak i musisz zmienić taktyke. Przynajmniej tak wygląda na b postawie fragmentu storczyka na foto
Właśnie nie wiem co już robię nie tak po przelaniu pisałam, co z nim zrobić i dostosowałam się do rad, które tutaj otrzymałam. Od tamtej chwili było tylko gorzej: liście wyglądają, jak wyglądają, a główne łodygi pousychały w większej części (były 3, a została połowa jednej).
Co robić jeśli korzenie dalej gniją? Żeby obciąć to dosyć logiczne, ale czy pozostawić np na gazecie, jak mi tu kiedyś poradzono?
I - owszem plamy są od strony okna, ale czy to rzeczywiście poparzenie (?)
Co robić jeśli korzenie dalej gniją? Żeby obciąć to dosyć logiczne, ale czy pozostawić np na gazecie, jak mi tu kiedyś poradzono?
- zabkamarta
Jeśli korzenie nadal gnija to wyciąg wymocz.np w Topsin przeciw grzybicznym i posadz w żwirku lub keramzycie. Poczytaj wątek o "reanimacja w żwirku" ja takie reanimavje robię w keramzycie z sukcesami.
Dla mnie te plamy to słońce a ostatnio dużo go było.
Dla mnie te plamy to słońce a ostatnio dużo go było.
- norbert76
Nokomis pisze:
Jeśli storczyk nie może pobierać wody, liście wysychają i tracą barierę ochronną jeśli padają na nie promienie słoneczne - efekt poparzenie słoneczne.
To tak jak z człowiekiem, odwodniony w upał może dostać udaru słonecznego, z roślinami jest podobnie.
Co do samego storczyka, przelanej rośliny nie zawsze się uratować - po prostu przekracza się wtedy jakiś punkt wytrzymałości danej rośliny i stopniowo zamiera.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Jak dla mnie to zasuszone ale wcześniej mogły zgnić. To w kółku to pęd kwiatowy. Ale w tym stanie czyli przy braku żywych korzeni to slabo to widzę.
Reanimacja keramzyt i pilnowanie wilgotności powietrza w około rośliny. Ja bym go po przesadzeniu nawodnila i wsadzila np w reklamowke na parę dni - taką nieszczelnie zawiazaną ale żeby wilgotność poprawić wtedy może trochę liście odżyją...
Ratuj go bo widać ma wolę życia.
Reanimacja keramzyt i pilnowanie wilgotności powietrza w około rośliny. Ja bym go po przesadzeniu nawodnila i wsadzila np w reklamowke na parę dni - taką nieszczelnie zawiazaną ale żeby wilgotność poprawić wtedy może trochę liście odżyją...
- norbert76
Te miękkie korzenie są zgniłe. Poszukaj wątku o reanimacji w keramzycie i wykorzystaj korzenie powietrzne sadząc storczyka głębiej.
To zielone, to zapewne nowy pęd kwiatowy. Falenopsisy tak mają, mogą dogorywać, a jeszcze puszczają pędy.
To zielone, to zapewne nowy pęd kwiatowy. Falenopsisy tak mają, mogą dogorywać, a jeszcze puszczają pędy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Właśnie już wcześniej ukryłam korzenie powietrzne pod ziemią. Rozumiem, że obciąć co się da?
zabkamarta pisze:Jak dla mnie to zasuszone ale wcześniej mogły zgnić. To w kółku to pęd kwiatowy. Ale w tym stanie czyli przy braku żywych korzeni to slabo to widzę.
Kupię większą i mniejszą podstawkę i naleję tam wody również z keramzytem, żeby podnieść wilgotność, może to też coś da.