klik to ja pisałem już kiedyś o tym podkradaczu zaprawy i ja też pisałem przy podsumowaniu poprzedniego sezonu o dzbaneczkach w rurkach trzcinowych. Owad którego nazwę podałeś pasuje do tych moich. Dzbanki jakie robi pasują do tych które znajdowałem w rurkach.
Z tego co zdążyłem rozczytać, poluje na pająki, odcina im nogi, składa w nich swoje jajka, po czym umieszcza pająki w glinianych dzbanuszkach.
Otwarłem jeden dzbanuszek - w nim larwa barwy żółtej, w delikatnej, białej osnowie.
Dlaczego podkrada jednak materiał na gniazdo ze stwardniałych już zatyczek rurek murarki? Czyżby z łatwego dostępu tego materiału? Z braku gliny w okolicy, albo z tego, że materiał z zaprawy murarki jest związany i może zastąpić glinę?
Jeżeli to faktycznie on, to jest raczej niegroźny dla kolonii. Osłabia wprawdzie zatyczki w rurkach, ale czy to może być poważniejsze zagrożenie?
Obserwowałem 4 sztuki tych owadów. Jednego widziałem pod słońce, okazało się, że przednia część jest czarna, a kawałek odwłoka i tylne nogi są brązowe. Nie twierdzę, że wszystkie miały tak samo lecz mogą to być dwa różne gatunki.
Zauważyłem, że nie ma już skakunów, czyżby na nie mógł też polować? <dodam, że naszych owocówek Cacoxenus indagator też jest znacznie mniej niż na początku sezonu, co może sugerować, że skakuny opuściły moje domki w sposób naturalny... no za chlebem
>
Brytyjska Wiki twierdzi, że jednak polują na rodzinę Salticidae - skakunowate.
Mam więc dwa minusy :
- osłabianie zatyczek gniazd murarki
- prawdopodobnie likwidowanie (sprzyjających w walce z pasożytami Cacoxenus indagator) skakunów
Co mam robić z Auplopus carbonarius? Na odstrzał?
comandos21 styrodur 780 gniazd na 21 płytkach - 123 zł.