Wszystko o pomidorach cz. 12
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
kwapi, Masz mocno przenawożone pomidory.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Sebba, jeżeli to są liście niepozwijane w dól jak "baranie rogi " to objaw przewożenia, Sam wiesz, ile im dałeś jeść? jeżeli tak ,to nie obrywaj wilków ,niech idą w masę ,niech to przerobią...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przez to że jest obecnie ciepło, to pomidory intensywniej pobierają wodę wraz z nawozem, przez to między innymi dlatego bardziej występuje przenawożenie.
pozdrawiam Ludwik
Rufles - Poranek ma normalnej wielkości liście (przynajmniej powinien mieć), może tylko odrobinę węższe od innych.
Ja nie reguluję mu gron - to pomidor samokończący, ma sporo owoców jak na taki mały krzaczek. Betaluxa nie znam.
Ja nie reguluję mu gron - to pomidor samokończący, ma sporo owoców jak na taki mały krzaczek. Betaluxa nie znam.
Pozdrawiam Asia
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Stosowałem nawożenie rzędowe i tydzień temu podlewałem nawozem. Głównie to rosyjskie odmiany Innym to nie przeszkadza
ok.dziękuję za poradę , ale co dalej mam czynic? Pod sadzonkami był obornik, pozniej po tygodniu saletrzak, no i kilka razy magiczna siła...jak to dalej pielęgnowac? ps.do tego opryski OW i HTekopom pisze:kwapi, Masz mocno przenawożone pomidory.
parę dni temu na podobna przypadłość udzielono mi rady - nie nawozić, sporo podlewać, nie urywać wilków i będzie dobrze.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
A dlaczego nie urywać wilków , a o sporym podlewaniu nie wspomnę ?
Ponoć wilków się nie urywa aby roślina mogla łatwiej zagospodarować nadmiar składników wbudowując je w siebie. Obfite podlewanie ma rozcieńczać to co w ziemi jest w nadmiarze. Takie cos ktoś mi poradził i wydało mi się sensowne.
W sprzyjających warunkach jaka jest średnia wielkość plonu dla odmian średnio i wielkoowocowych o nie kończącym wzroście w tunelu nieogrzewanym i w gruncie. Tak szaunkowo ile kg można zebrać z takich odmian jak San Marzano, Saint Pierre, Corazon, Bycze Rogi lub VP1. Jak bym miał zgadywać to grunt 3 kg, tunel 4-5kg. Jak myślicie ?:)
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kwapi
Dlaczego piszesz, ze padła teoria o przenawożeniu? To co piszesz to mega dużo jedzonka dla pomidora i być może odmiany generatywne nie radzą sobie. Trzeba poznać swoje odmiany i osobno posadzić o różnych wymaganiach. Masz podpisane odmiany?
Dlaczego piszesz, ze padła teoria o przenawożeniu? To co piszesz to mega dużo jedzonka dla pomidora i być może odmiany generatywne nie radzą sobie. Trzeba poznać swoje odmiany i osobno posadzić o różnych wymaganiach. Masz podpisane odmiany?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Prawdopodobnie są przenawożone, dla tego proszę o poradę co teraz robić