Jagoda kamczacka cz. 3
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Pokrzywy z tamtego roku czy już w tym roku naciąłeś???
Ja w zeszłym roku pierwszy raz robiłem gnojówkę z pokrzywy. Teraz czekam aż urosną trochę i znowu zakiszę
Ja w zeszłym roku pierwszy raz robiłem gnojówkę z pokrzywy. Teraz czekam aż urosną trochę i znowu zakiszę
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
edyta131 Żeby się pozbyć chwastów sam randap nie wystarczy (miałem podobny problem). Szykowałem porośnięte pole pod maliny. Proponuję tu poczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=92683
Pozdrawiam Krzysiek
edyta131 Dursban trzeba wtłoczyć lancą do gleby, pryskanie nic nie da. Nie wytłucze całkowicie, ale zabija totalnie wszystko co żywe w ziemi..i przez krótki czas nad ziemią
Ja bym jednak zadodołował donice (w rowie) i wersja 2 - ale - pierwsza głęboka orka po której powinny pojawić się ptaki, które z lubością się rzucą na robactwo, po krótkim czasie ponowna orka w odwrotnym kierunku i 'modlitwa o ptaki, (kury też są w tym dobre) potem dopiero siew gorczycy.
Ja bym jednak zadodołował donice (w rowie) i wersja 2 - ale - pierwsza głęboka orka po której powinny pojawić się ptaki, które z lubością się rzucą na robactwo, po krótkim czasie ponowna orka w odwrotnym kierunku i 'modlitwa o ptaki, (kury też są w tym dobre) potem dopiero siew gorczycy.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zanim będzie pierwsza orka można kilkakrotnie zanęcić ptaszyska jakimś jedzeniem. Niech kojarzą człowieka z darmową wyżerką.
Re: Ja przygotować łąkę pod małą plantację jagody kamczackiej -pędraki?
" Wymyśliłam sobie, żeby po prostu spryskać rundapem pas do posadzenia, wykopać dołki, rozłożyć agrotkaninę i posadzić sadzonki. "
A może skosić trawę i na niej rozwinąć pasy agrotkaniny, w otworach posadzić jagody, kopać dołki na jagody, trawa padnie po jakimś czasie. Po co rundap?
Ale widzę , że problem dotyczy pędraków. Dursban zdaje się trzeba wymieszać z ziemią. Może wystarczy dać do dołków i gleby przeznaczonej do zakopania.
Mam 53 krzaczki jagody kamczackiej na łące i nie stosowałam żadnych preparatów.
A może skosić trawę i na niej rozwinąć pasy agrotkaniny, w otworach posadzić jagody, kopać dołki na jagody, trawa padnie po jakimś czasie. Po co rundap?
Ale widzę , że problem dotyczy pędraków. Dursban zdaje się trzeba wymieszać z ziemią. Może wystarczy dać do dołków i gleby przeznaczonej do zakopania.
Mam 53 krzaczki jagody kamczackiej na łące i nie stosowałam żadnych preparatów.
Na pewno nie wystarczy. Wręcz powinno się je niszczyć w jak największej strefie od przyszłych nasadzeń. Pędraki jakimś cudem natychmiast znajdują młode korzenie, a widać to po pojawieniu się kopców kreta w miejscu posadzenia - wtedy najczęściej wkurzamy się na kretaLyanna pisze:Może wystarczy dać do dołków i gleby przeznaczonej do zakopania.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
edyta131 pisze: Wymyśliłam sobie, żeby po prostu spryskać rundapem pas do posadzenia, wykopać dołki, rozłożyć agrotkaninę i posadzić sadzonki. Niestety już w trakcie zdejmowania darni motyką w miejscu dołków, okazało się, że jest inwazja pędraków........i niestety nie wiem co dalej zrobić, a przychodzą mi do głowy 2 rozwiązania
1. spryskać pas do posadzenia DURSBANEM, odczekać trochę i zrobić jak planowałam wcześniej, czyli posadzić na łące sadzonki na agrotkaninie lub
2.Teraz zaorać łąkę, zbronować, zasiać gorczycę i jak podrośnie zaorać ją jeszcze raz i dopiero na jesień wysadzić te sadzonki do gruntu- pewnie załatwiło by to trochę sprawę pędraków.
Druga opcja jest dla mnie najgorsza z możliwych, przede wszystkim ze względu na koszty, czas i fakt, że sadzonki już mam i ucierpią na czekaniu w doniczkach cały sezon, więc szukam jakiegoś kompromisu.
Proszę doradżźcie jak się do tego zabrać, chętnie skorzystam z każdego rozsądnego pomysłu.
Zanim kupisz randap polecam do obejrzenia ,lub chociaż wysłuchania ,na chłodny majowy weekend.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... laWGC4BolQ
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są już małe, zielone owoce wielkości małych pistacji na kupnych sadzonkach.
W sobotę wysadziłem je do gruntu
W sobotę wysadziłem je do gruntu
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Mnie to po prostu rozwala jak widzę ludzi używających tego środka w swoich ogródkach, na glebie z której będą latami jeść ale co zrobić.Osmunda pisze: Zanim kupisz randap polecam do obejrzenia ,lub chociaż wysłuchania ,na chłodny majowy weekend.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... laWGC4BolQ
Tym bardziej, że wystarczy agrotkaniną przykryć i chwasty same wyginą...
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Zginą ale na to potrzeba kilku miesięcy. A jak ktoś nie ma tyle czasu. U mnie w ogródku agrotkanina leży od marca i jakoś słabo zgniją
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Z pięciu odmian kanadyjskiej, w tym roku będzie pierwszy owoc.
W zeszłym roku jeszcze nie owocowały.
Widzę, że pod względem ilości, oraz wielkości owoców Aurora jest najlepsza.
W zeszłym roku jeszcze nie owocowały.
Widzę, że pod względem ilości, oraz wielkości owoców Aurora jest najlepsza.