Identyfikacja roślin doniczkowych cz. 4
Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz. 2
Euphorbia leuconeura.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chryzadolicarpus lutescens wg w stanie agonalnym. Jeśli była wystawiona teraz to jak nic przemarzła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję. Stały na dworze jakieś pół godziny, przy temperaturze 8 stopni, więc może jest szansa? Jedna ma jeszcze stosunkowo żywe liście, druga niestety chyba wyschła na wiór...
Witam,
Na stronie 14 prosiłam o identyfikację rośliny. Nie byłam pewna czy to dracena czy pandan. Została zidentyfikowana jako dracena wonna i wszystko by się zgadzało, gdyby nie to, że traktowana jak pandan (obfite podlewanie) pięknie rosła. Po identyfikacji przestałam tak obficie podlewać bo jak wiadomo draceny nadmiaru wody nie lubią i u podlewanej po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża rośliny zaczęły schnąć końcówki liści. Proszę o ponowną pomoc, bo chcę mieć pewność co do gatunku rośliny i sposobu podlewania.
Na stronie 14 prosiłam o identyfikację rośliny. Nie byłam pewna czy to dracena czy pandan. Została zidentyfikowana jako dracena wonna i wszystko by się zgadzało, gdyby nie to, że traktowana jak pandan (obfite podlewanie) pięknie rosła. Po identyfikacji przestałam tak obficie podlewać bo jak wiadomo draceny nadmiaru wody nie lubią i u podlewanej po przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża rośliny zaczęły schnąć końcówki liści. Proszę o ponowną pomoc, bo chcę mieć pewność co do gatunku rośliny i sposobu podlewania.
Mój storczykowy nałóg: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- norbert76
Powtórzę to jeszcze raz, jest to Dracena wonna . Natomiast schnięcie końcówek liści u draceny to nie od rzadszego podlewania, a raczej od suchego powietrza od grzejnika.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jej stan sie poprawi na wiosnę. A to już wkrótce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam taką dracenę. Kliknij zdjęcie Rosła sobie ładnie, a później pojawiły się żółte przebarwienia na starszych liściach. Plamy były na końcach liści lub w innych ich miejscach. Teraz jest dobrze, nieźle zniosła zimę.To nie jest miejsce, by rozważać przyczyny choroby liści, więc poczytaj wątek dracenach. Sporo można się dowiedzieć o uprawie i pielęgnacji tych roślin.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Pisonia umbellifera variegata?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hmm, to chyba ta roślina. dziękuję za pomoc
- 26 lut 2017, o 21:17---
Weszłam na stronę opisującą tą roślinę:
http://www.encyklopedia-roslin.cba.pl/rl-190.html
nie zgadza mi się wielkość liści- roślinka której zdjęcie zamieściłam ma liście maks. 10 cm.
Liście są mięsiste- nie tak jak grubosz, ale może z 1,5 mm mają.
Czyżby coś innego?
- 26 lut 2017, o 21:17---
Weszłam na stronę opisującą tą roślinę:
http://www.encyklopedia-roslin.cba.pl/rl-190.html
nie zgadza mi się wielkość liści- roślinka której zdjęcie zamieściłam ma liście maks. 10 cm.
Liście są mięsiste- nie tak jak grubosz, ale może z 1,5 mm mają.
Czyżby coś innego?
- norbert76
Wygląda jednak na to, że to raczej nie Pisonia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta