Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Loki, tak jakoś się poukładało, że miałam wiosnę w styczniu, ale za karę przyszły mroźne dni bez milimetra śniegu! ;:145 . Dzisiaj już nawet 9 stopni w cieniu, ale przebiśniegi leżą plackiem i się nie podnoszą. ;:185 Ciemierniki też wyglądają nieciekawie. Zresztą cały ogród to obraz nędzy i rozpaczy, tylko placki ranników żółcą się mimo wszystko! ;:333

Dorotko, ranniki i przebiśniegi troszkę sobie pokwitły i zaczęły się mrozy :( . Może Twoje nie zdążyły jeszcze wyrosnąć i będą cieszyć oczy teraz, kiedy z każdym dniem ma być coraz cieplej. :tan Moje przebiśniegi wyglądają jak zwiędnięte, może jeszcze rozkwitną te, które nie zdążyły rozwinąć kwiatków przed mrozem?
Czekamy na ciepełko, chociaż porządny deszczyk też by się przydał, bo mróz i wiatr wysuszyły ziemię na popiół!

Jolu, ;:168 , nic się nie stało!
Właściwie, do tej styczniowej wiosny, zimy nie było, dopiero teraz pokazała pazurki! ;:14
Tulipany to twardziele i te mrozy, nie powinny im przeszkodzić w kwitnieniu. Gorzej mają się te maluchy, które już rozkwitły. :(
Życzenia zdrówka odwzajemniam gorąco ;:196

Karolu, wiosna zdecydowanie wycofała się, a ogród wygląda tak, jakby po nim przejechał walec drogowy. Wszystko przyklepane, chociaż jeszcze zielone, zobaczę co będzie, jak wszystko rozmarznie.
Mam nadzieję, że u mnie w przebiśniegach, to nie pobzyga, bo tam rosną też różne narcyzy! ;:223 To wygląda tak, jakby równy rządek cebulek, "coś" porozsuwało na boki, a nie widać jakichś kopców czy korytarzy. ;:oj
Po tym suchym mrozie, może być kiepsko z wiosennymi kwitnieniami! :(

25 lut. 2025 , 14:25
Dobrze, że jeszcze mogę edytować, bo muszę odszczekać narzekania. Noc bez przymrozku, słoneczko świeci i taka sytuacja :tan

Obrazek

Obrazek

Te najwcześniej kwitnące już przekwitają, za to pojawiły się już siewki.

Obrazek

Miłek przetrwał bez uszczerbku.

Obrazek

Szafirki i cebulica już niedługo.

Obrazek

Obrazek

Przebiśniegi z trudem, ale podnoszą się! ;:oj

Obrazek

Te krokusy rozkwitały przed mrozami, to je przykryłam, a dzisiaj, w słońcu rozłożyły płatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj też pierwszy szpak wygwizdywał na orzechu, to chyba znowu wiosna! :heja
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś nasyciłam oczy kolorami. Przebiśniegi cudowne, tyle kwiatów. ;:oj
Krokusy piękne, moje śpią. Ranniki urocze, w masie wyglądają wspaniale. Swoje powoli wykopuję, bo posadziłam cisy od południa, więc nie będą miały światła, jak iglaki urosną.
Ciemiernikowe kwiaty uwielbiam, ładnie Ci kwitną. ;:215 Moje odmianowe mróz poturbował i miały sucho. Podlałam i powoli wstają, choć część pąków chyba wytnę. ;:218
Dużo słońca na kolejne dni. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja tam nie widzę żadnej nędzy ani rozpaczy, ale piękną wiosnę. No ale fakt, zazwyczaj na fotkach chwalimy się sukcesami, nie porażkami.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Martuś, pięknie wszystko odżyło :)
Łączka rannikowi jest przepiękna.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, przebiśniegi są piękne, zwłaszcza kiedy kwitną w słoneczku. W tym roku bardzo się pospieszyły i pogoda im się nie udała. :(
Ranniki też najpiękniej prezentują się w słoneczne dni.
Soniu, nie musisz ich zabierać spod cisów, tam, w cieniu, też będą kwitły, tylko później niż te na słonecznym miejscu ;:333 i może, w suche lato, trzeba je będzie trochę podlać. Na tle zieleni cisów, będą świecić w ogrodzie. U mnie kwitną nawet przy schodach od północy, gdzie słońca wiosną nie ma, a nawet przed tujami w doniczkach i one w doniczkach, bo wolno rosnące przy tujach w gruncie, "uciekają" od nich na trawnik. Na pewno im tam zbyt sucho, a i gleba kwaśna.
U mnie, wyrośnięte łodygi kwiatowe ciemierników, w większości leżały plackiem i nie wszystkie zamierzają się podnieść. ;:185
Na razie znowu powrót zimy :( , ale w tygodniu już wiosna! ;:196

Loki, jak pisałam, to uwierz mi, była nędza! Zdjęcia dodałam po dwóch słonecznych dniach, kiedy było już lepiej. :tan

Małgosiu, dzięki! ;:196 W pozimowej szarości, nawet jeden rannik rzuca się w oczy, ale w grupie im dużo lepiej. ;:333

Zdjęcia z wczorajszego przedpołudnia. Po południu się zachmurzyło i ochłodziło, a w nocy spadł śnieg ;:185 , jednak w prognozie już od wtorku wiosna!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Nie zazdroszczę tego mrozu bez śniegu. Ale mam nadzieję, że ta prognozowana wiosna dzisiaj do Ciebie dotarła :)
Z resztą na zdjęciach widać już wiosenne widoki :)
Ale ładny ten pełny, jasny ciemiernik w kropki :)
Ranniki w takiej masie naprawdę super wygladają :) Miłek też super :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karol, dziękuję bardzo w imieniu ciemiernika ;:180 . One, niczym nie okryte, mocno oberwały od mrozu, ale w większości dają radę. ;:333 Przebiśniegi i ranniki, okazały się twardzielami, a miłek, skoro wyjątkowo ładnie kwitł, był przykryty przezroczystym wiaderkiem.

Wiosnę przyniosły wracające żurawie. :tan

Obrazek

Przebiśniegi w pełnej krasie, pewnie długo już nie pokwitną w tych, prognozowanych, wysokich temperaturach.

Obrazek

Obrazek

Elwesa też dają radę.

Obrazek

A te wyglądają na ich siewkę, liście mają tak samo szerokie, tylko plamki o wiele jaśniejsze, ale kępka już jest większa niż mamusie, posadzone wiele lat temu. ;:oj

Obrazek

Ranniki też szybko przeminą, jak będą upały.

Obrazek

W tej kępce, znalazł się jeden ośmiopłatkowy.

Obrazek

Obrazek

Śnieżyce się rozkręcają.

Obrazek

I przylaszczki

Obrazek

Krokusów przybywa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te najcenniejsze ;:167 , od śp. Lucynki.

Obrazek

Wawrzynki tak sobie rozwijają pączki praktycznie od jesieni.

Obrazek

Ciemierniki bardzo różnie.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wiosennie. :wit

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Martusiu, piękna wiosna już u Ciebie :)
Skoro znalazł się 1 rannik z 8-ma płatkami, to może jego potomstwo też będzie miało więcej płatków? Ja bym go zaznaczyła i zebrała nasiona z niego :D Może wyhodujesz własną odmianę? :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Martusiu ;:167
Ale pokazałaś bogactwo wiosennego kwiecia ;:oj Aż trudno uwierzyć, że tak licznie zakwitły ;:215 Moje szafirki i cebulice jeszcze śpią, iryski ledwie wystawiły szczypiorki, nawet ciemierniki sie ociągają.
Ale nacieszyłam oczy u Ciebie I czekam cierpliwie.
Życzę zdrówka dla Ciebie i męża i dużo radości z ogrodowania.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, wiosna wróciła po drzemce, ciekawe czy już wyspała się porządnie, czy jeszcze będzie ziewać. :roll:
Podejrzewam, że ośmiopłatkowy kwiatek rannika, to jednorazowy występ, ale oznaczę go i jeśli zdążę, to zbiorę z niego nasionka i wysieję w doniczce. ;:333

Halszko, witaj z wiosną i dobrymi życzeniami ;:196
Iryski pokazały po jednym kwiatku z kępki, a reszta jeszcze śpi :( , ale one potrafią wyskoczyć znienacka ;:333 .
Cebulica tubergena zawsze pierwsza, tak samo szafirek błękitny, najwcześniejszy spośród szafirków. Może nie masz akurat tych odmian, a to szybko da się zmienić. ;:215

Pierwiosnki rozkwitające w styczniu, mocno ucierpiały w mrozy, ale walczą dzielnie.

Obrazek

Pszczoły znajdują każdy kwiatuszek, leszczynowe kotki też są oblegane.

Obrazek

Obrazek

Oczar jeszcze czaruje swoimi frędzelkami.

Obrazek

Miłek już gubi płatki :(

Obrazek

Pod magnolią też za chwilę będzie zielono, ale cóż chcieć, skoro pierwsze pokazały kolorek 7 tygodni temu?

Obrazek

Słonecznego dnia! :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Piękna ,kolorowa wiosna u ciebie Martuś a ja jeszcze nie mogę z domu wyjść tak mnie jakieś choróbsko przysiadło,kaszel taki jak przy krztuścu już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wyjść i pospacerować choćby ,odszukiwać oznaki wiosny ;:145 Dzisiaj był piękny dzień ale jeszcze się doczekam ciepła... ;:173 Na razie podziwiam niesamowite obrazy wiosny w innych ogrodach,niesamowity klucz żurawi. ;:215
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu , to przykre, chorować w taką pogodę ;:168 , zwłaszcza, że podobno długo ta wiosna nie potrwa. ;:185 .
Od dwóch dni, co chwilę słychać klangor lecących na północ kluczy żurawi. Bardzo je lubię kiedy wracają ;:138 .
Rozkwitają krokusy i iryski, ale nie nacieszę się długo ich kwiatuszkami, bo mam w ogrodzie nowego szkodnika - bażancicę! Urządza sobie "kąpieliska" w rabatkach i objada kwiatki krokusów i irysów. ;:145 W żaden sposób nie daje się wypłoszyć ;:223 , ganiamy się po ogrodzie i bawimy w chowanego, ale to ona ciągle wygrywa! Całą zimę jest u mnie i nie chce wracać do stada, mieszkającego w pobliskim zagajniku. Myślałam, że jest jakaś chora i nie może fruwać, ale wystraszona przez kota, całkiem sprawnie poszybowała mi nad głową.
Wracaj szybko do zdrowia, Jolu ;:196 , a na razie zostawiam zdjęcia do pooglądania. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Balkonowy szafirek

Obrazek

A to już ogrodowy, pierwszy narcyzowy kwiatek ;:138 jest lekko uszkodzony , ale przetrzymał lutowe mrozy! ;:333

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna wiosna! Najbardziej zachwycił mnie krokus żółty od środka a biały na zewnątrz no i nakrapiany ciemiernik o kwiatach pełnych.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, ten ciemiernik wart pochwały, bo dzielnie przetrwał mrozy w pąku, czego nie zniosły takie zwykłe siewki :( .
A krokus, który wpadł Ci w oko, to Romance. On nie ma całkiem białego zewnętrza, raczej kremowe, dlatego chwilę musiałam się zastanowić, co Ty tu wypatrzyłeś. :roll: Biały kolor, to niedoskonałość aparatu.
To kępka w różnej fazie rozkwitania:

Obrazek

A te, czyż nie piękne?

Obrazek

Obrazek

Iryski
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika