Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
- panfresco
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2018, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
Oczywiście drenaż jest konieczny, jak w większości doniczek z roślinami. Sugeruję też dużą doniczkę, bo rozmaryn szybko rośnie i bardzo rozbudowuje system korzeniowy.
wszystko żyje i czuje
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Przeżył zimę w piwnicy i ma już świeże przyrosty.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2017, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na zimę musi mieć światło?
-
Zależy jaką się ma piwnice, u mnie w blokowej nie miał.
Ze względu na lekką zimę długo był na balkonie a przy zapowiedziach mrozów powędrował do piwnicy.
Ze względu na lekką zimę długo był na balkonie a przy zapowiedziach mrozów powędrował do piwnicy.
W ubiegłym roku przywiozłam z Chorwacji sporo gałązek rozmarynu - udało się ukorzenić tylko 2, czego jedna niestety padła. W międzyczasie zaatakowały go mszyce (robiłam opryski), poźnąjesienią zaczęły mu czarniec listki te tuż nad ziemia wiec ograniczyłam podlewanie. Niemniej rozmaryn rośnie powoli. Może powinnam go przesadzic? Aktualnie rośnie w uniwersalnej. A może zmiana stanowiska? Rośnie w kuchni na wschodnim parapecie, jest jasno ale raczej nie ma tu pełnego słońca (przysłaniają bloki sąsiednie), może dać go na parapet południowo-zachodni tam gdzie trzymam sukulenty? Tylko czy się nie popali?
Wyglada tak:

Wyglada tak:

Przesadzić nie, ale przycięłabym i zrobiła sadzonkę z wierzchołka.Można ja później dosadzić z boku, całość będzie lepiej wyglądała.
A w którym miejscu sugerujesz uciąć? Potem do wody czy do ziemi?
-
Rozmaryn kocha chłód, mój stoi na balkonie, przy zapowiedziach przymrozków zabieram do domu.
Warunki domowe mu nie odpowiadają, jest w nim tak krótko jak tylko się da.
Warunki domowe mu nie odpowiadają, jest w nim tak krótko jak tylko się da.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, za twoim przykładem zacznę wyprowadzać rozmaryn na balkon. Zależy mi na tym żeby zakwitł - pojawiło mu się kilka nieśmiałych pączków. Przez całą zimę "pomagał" mi w kuchni.
Ścięłabym połowę, by lepiej się rozrósł wszerz z tych dolnych odrostów.Sadzonka ok.10 cm, usunąć dolne liście i posadzić do ziemi zmieszanej z piaskiem i pod folią z dziurkami (dla lepszej wentylacji) powinna na parapecie szybko ukorzenić się o tej porze roku.selli7 pisze:Przesadzić nie, ale przycięłabym i zrobiła sadzonkę z wierzchołka.Można ja później dosadzić z boku, całość będzie lepiej wyglądała.
Jaki piasek mam kupić? Taki do piaskownicy, czy do akwarium? Ziemia zwykła uniwersalna czy mieszanka do ziół?
-
Henryko u mnie kwitnie od dłuższego czasu.
Esia posadz w normalnej ziemi, jak masz perlit to dołóż ale to nie jest konieczne. On nie jest wybredny.
Esia posadz w normalnej ziemi, jak masz perlit to dołóż ale to nie jest konieczne. On nie jest wybredny.
-
Aktualnie tak kwitnie:

Kwiatuszki są jasnoniebieskie.

Kwiatuszki są jasnoniebieskie.