Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Moje kwitną w najlepsze. :D Tylko kolory mnie oczywiście zawiodły, kwitną wyłącznie na różowo i fioletowo, ale przynajmniej na dwa sposoby: z ciemnym, "żyłkowanym" środkiem i jednolite. Może to w sumie i lepiej, przynajmniej nie mam pstrości za oknem. :wink: Jestem rozczarowana jeszcze z jednego powodu, bo moja "petunia typu surfinia" od Plantico wydaje się nie być surfinią, przynajmniej jak do tej pory sterczy zamiast zwisać. :roll: MadiW, Ty też podobno takie wysiałaś, kładą Ci się? Nakupowałam mnóstwo wiszących donic specjalnie na te surfinie, nie mogą mnie zawieść. ;:144
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje po gradobiciu ;:223
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja większość Petuni na czas tej paskudnej pogody schowałam do tunelu, nawet ładnie się prezentują na tle pomidorów. Zaskoczyła mnie jedna odmiana, która nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze bardzo intensywnie pachnie. :heja

Obrazek
pozdrawiam, Anita
agapos
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2006, o 21:13

Post »

a może mi ktoś powiedzieć czy ja zrobiłam coś nie tak czy trafiłam na nasiona nie takie jak chciała /kupiłam petunie kaskadowe z ożarowa/ i w ogóle nie chcą zawisnąć tylko rosną w górę ale ładnie się krzewią i pachną - pytam tak na przyszłość
Pozdrawiam, Agata
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

agapos może źle włożyli nasiona, nie do tego opakowania co trzeba. :roll:

Już niedługo zaczynamy nasze wysiewy, ja zasieje w ostatnim tygodniu stycznia (mój pierwszy raz z petuniami), a Wy kiedy się zabieracie ?
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

Ja poczekam do lutego- marca, w zeszłym roku siałam na dwa rzuty w styczniu i marcu i te z marca bardzo szybko dogoniły te styczniowe.
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam zamiar siać w marcu.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

A czy nasiona petunii moczyć przed wysianiem i jeśli tak to na ile? Wydaje mi się ze jeśli ktoś ma takie szczypczyki do cukru to łatwo oddzielić nimi siewki i przepikować ja sobie będę tak w tym roku pewnie radzić albo taki nóż typu do masła by lekko podważyć:)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nasion petunii absolutnie moczyć nie trzeba, same bardzo łatwo kiełkują po kilku dniach. Pamiętaj tylko, by nie przykrywać ich z wierzchu ziemią, tylko lekko docisnąć do podłoża.
zjawka pisze:Ja w tym roku odpuszczam z braku miejsca :(
Sezon wysiewów się właśnie zaczął, a Ty już bez miejsca? :shock: No, no... Ja mam co prawda jeden pokój całkiem zastawiony sadzonkami, głównie bylin, ale miejsce na petunie musi się znaleźć. ;:108 Jak dla mnie latem rządzą (jesienią również :wink: ), mój niekwestionowany nr 1. :uszy
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

zebrałam nasionka z takiej...

Obrazek

zobaczymy czy skiełkują i jakie będą jak zakwitną, bo to hybryda :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Szkoda, że takie nie wyrastają z mieszanek nasion. :D Bardzo ładna, to nie jest czasem zeszłoroczna nowość? Chyba o niej czytałam gdzieś, ale pewności nie mam.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Tak to nowość z targów w Essen. Ale to długa historia rodem z "Gardenii" :D
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

A mam jeszcze jedno pytanie dość głupie pewnie ale w tym roku będę wysiewać kwiaty pierwszy raz z nasion. Jeśli petunie będę pikować ten ostatni raz tak żeby już były do wsadzenia w ogrodzie to ile siewek ma być w takiej jednej sadzonce ?? jedna czy np. kilka by była taka pełna kompozycja chodzi mi o to dokładnie jaki ma być odstęp już docelowy miedzy jedna a drugą roślinką??
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Paprotko, 1 sadzonka = 1 podrośnięta siewka gotowa do posadzenia na miejsce stałe (odrobinka teorii :wink: ). Odstępy pomiędzy roślinami powinnaś mieć określone na opakowaniu nasion, chyba coś ok. 20x20. Ja jednak sadzę gęściej. :D A jeśli chodzi o drugie pikowanie to z reguły pikuje się do osobnych doniczek.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

paprotka882 pisze:A czy nasiona petunii moczyć przed wysianiem i jeśli tak to na ile? Wydaje mi się ze jeśli ktoś ma takie szczypczyki do cukru to łatwo oddzielić nimi siewki i przepikować ja sobie będę tak w tym roku pewnie radzić albo taki nóż typu do masła by lekko podważyć:)
Ale jak przepiłować,skoro one są mniejsze od ziarenek maku,chyba że mnie sprzedano co innego,pierwszy raz kupiłam nasiona petuni,i nawiasem mówiąc to Legutko straszny zdzierca ,4,50 zapłaciłam ,a nasionek jest 100 ,normalnie szok. o,o1 grama.Renia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”