Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Ewelina30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2008, o 13:10

Rozmnażanie draceny

Post »

Przemo, przeczytałam na forum Twoje porady dot. rozmnażania draceny.
Kilka dni temu pocięłam dracenę, "umoczyłam" w ukrzeniaczu i założyłam folię na doniczkę. Jednak na ziemi pod folią pojawił sie biało-szary nalot. Póki co są to spore kropki. Dodam, że podlałam ją tylko raz i bardzo oszczędnie.
Czy powinnam zdjąć folię? Obawiam się, że ma zbyt mokro.
To jest piękna 10-letnia dracena, która kwitnie zimą. Nie chciałabym jej stracić :cry:
Bardzo proszę o poradę.

Dracena stoi w kuchni przy oknie. Temperatura ok 19-20 C. Użyłam ziemi przeznaczonej do palm i dracen.
Sprawdziłam dziś ziemię w głębi doniczki i nie jest mokra raczej lekko wilgotna.
Niestety nie mam zdjęcia, aby dołączyć.
Zastananwiam się jak podlewać? Raz w tygodniu, aby tylko utrzymać wilgoć ?
Ewelina
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozmnażanie draceny

Post »

Ewelina30 pisze:To jest piękna 10-letnia dracena, która kwitnie zimą. Nie chciałabym jej stracić :cry:
Bardzo proszę o poradę.
Dracena kwitnie dopiero koło 15-20 roku życia w warunkach domowych i raczej nie zimą może to inna roślina. Ja na forum pisałem by ukorzeniać i szczytowy czubek i pocięte pinki w wodzie a nie pod foliówką. Najprawdopodobniej jeśli ta roślina kwitnie Ci każdej zimy to nie jest to dracena, te białe kropki to pewnie pleśń, ja bym raczej ukorzeniał w wodzie. :D Zrób zdjęcie choćby z telefonu i wrzuć na forum lub daj mi na e maila. :D
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

mam zagwostkę !! Dostałam chyba dracenę ?? od koleżanki wsadziłam w wodę i wyrósł korzonek.

Co mam tera zrobić, odciąć tą górę o resztę wsadzić do wody?? Czy wsadzić całość do ziemi - jakiej ??

I co to właściwie za dracena ?? Z góry dziękuję Obrazek
x-C-j
---

Post »

Poczekaj aż będzie kilka korzonków o długości conajmniej 2 cm wtedy ten pinek skróć o połowę i wsadź do ziemi dla dracen. :D
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Duża była pocięta już jakieś kilka tygodnie temu, woda wymieniana co tydzień, siedzą w słoneczku, w temp co najmniej 21 i staram się żeby wilgotność była większa niż 60 (co przy ogólnej 30 w całym domu jest pewnym wysiłkiem 8) ).
Wczoraj zdrapałam jeden wosk i to się ukazało moim oczom
Obrazek

polałam woskiem jeszcze raz. Dodam jeszcze że tydzień temu podciełam dolną część, bo zaczynała gnić i zmniejszyłam wysokość wody z 25 cm na 5-7.
Z głównego pika z bryłą korzenną i z górnego jeszcze nic nie wyrasta(odpowiednio rozeta lub korzeń ). Z tych pościnanych kawałków zaczynają maleństwa wystawać.
Obrazek

Co mam dalej robić i czy coś mogę robić lepiej ?? Dzięki
x-C-j
---

Post »

Z pierwszego zdjęcia - pousuwaj pozostałości po liściach by był goły pień i zmniejsz ilość wody do podlewania. Na drugim zdjęciu masz opisane. Dalej cierpliwie czekaj, pieńki jeśli ci podgniły(i musiałaś podcinać) tzn. że mają za zimno. :D

Obrazek Obrazek
martinet23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2008, o 16:22

Juka

Post »

witam :D
jak mogę rozmnożyć moją jukę? czy w ogóle mam się do tego zabierać czy lepiej zostawić ją w spokoju?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Ja bym ją zostawiła w spokoju bo ładnie wygląda. Ja rozmnozyłam jukę jakieś 3 - 4 lata temu ale miałam ogromną prawie do sufitu i miała 3 rozgałęzienia więc było z czego ciąć. Pióropusze ukorzeniłam a pozostałe kikuty wypuściły nowe pióropusze i fajnie teraz wygląda :D Wrzuciłam na forum jej fotkę więc sobie zobacz :D
x-C-j
---

Post »

Osobiście powiem że wygląda świetnie i również bym jej nie ciął, nie zalej jej tylko w tej glinianej doniczce, czy ona ma dziury w spodzie doniczki i podstawek pod nią by mógł odpłynąć nadmiar wody po podlaniu? :D
martinet23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2008, o 16:22

Juka

Post »

dzięki Przemo za odpowiedź - w takim razie zostawiam ją w spokoju. tak, doniczka ma dziurę na spodzie i stoi na podstawku+drenaż w doniczce. staram się nie przelać -sprawdzam zawsze przed podlaniem dwa razy w tyg ją zraszam :lol: czy dobrze robię?
jak często nawozić juki i draceny? nawóz do juk i dracen (koncentrat) mam rozcieńczony w wodzie. do tej pory nawożę raz w tyg - może to za mało?
Pozdrawiam! :wink:
x-C-j
---

Post »

Nawóz raz na tydzień, zraszania nie wymaga w ogóle(nie zraszaj jej) :D
x-C-j
---

Post »

A na jakiej podstawie twierdzisz że pień jest martwy po wyglądzie powiedziałbym że jest żywy? Odrosty nie wyrosły z korzenia tylko z pnia jedynie co to możliwe że pod ziemią z niego wybiły pokaż zdjęcie całego pnia, jeśli pień jest twardy nie mięknie i nie wysycha(nie marszczy się ) to jest żywy i jeszcze z niego wyżej mogą wybić młode rozety, ja bym go jeszcze zostawił no chyba że jest inaczej i koniecznie chcesz go zciąć tylko daj fotkę całego pnia razem z doniczką nawet lekko z oddali je zrób(fotkę) :D
x-C-j
---

Post »

Jeśli pnie są faktycznie martwe tnij je sobie co 10 cm w dół może niżej będzie jednak jeszcze żywy a jeśli nie to zetniesz go sobie przy samej ziemi i zostaną Ci młode zielone rozety które widać na foto. :D
eMCZe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2008, o 23:53
Kontakt:

Ciąć czy nie ciąć - dracena

Post »

Witam,

Dwa lata temu dostalem przerosnieta dracene, teraz wyrosla u mnie az do sufitu,
chce obciac najwyzszy ped by w tym miejscu ja zagescic (oczywiscie po obcieciu
podzielic go na male roslinki) czy myslicie, ze to dobry pomysl ??

Pozdrawiam
marcin.czemny
eMCZe

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Jeśli chcesz odmłodzić roślinę proponowałbym najpierw poczytać ten temat strona po stronie juki, draceny - odmładzanie (szczególną uwagę zwróć na piątą stronę) a co do Twojej rośliny przyciąłbym dwa pędy tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, resztę jak postępować znajdziesz w linku jaki podałem. :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”