Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
- lili.ana
- 50p
- Od: 29 sie 2009, o 20:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
Ja już całość wysadziłam. Na All znalazłam aktualnie tylko jedną ofertę i to ze sprzedażą bulw przybyszowych a nie ząbków. Zawsze, gdy wysadzałam bulwy, to wyrastała z nich taka niepodzielna (be podziału na ząbki) cebula, więc do nasadzeń wybieram jedynie same ząbki. Jak nie uda Ci się nic zdobyć, to przypomnij się tak w połowie sierpnia przyszłego roku.
Bulwa przybyszowa po roku uprawy przekształca się w taką cebulę, która w kolejnym roku daje główkę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lis 2016, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DzieKkuje za rady
jutro je wprowadzę w życie .Niestety sloniowego nie posadzę ,nie mogę go namierzyć .na początek Harnaś wystarczy.lubie czosnek o bardzo intensywnym smaku.zobaczymy co wyjdzie .

- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Przyszła dopiero w tamtym tygodniu do mnie cebula czosnku prosto z Kalifornii od znanego w USA hodowcy gigantów czosnków który utrzymuje kontakty z moim znajomym który od 2 sezonów jest rekordzista polski w wielkosci tego warzywa jakim jest czosnek. W tamtym sezonie podobnie jak i mi nie udało się poprawic rekordu ale ustanowiłem swój rekord (460gram )(wrzucałem zdjęcia wcześniej ) w tym sezonie pozyskałem cebule a nie ząbek jak dotychczas i zobaczymy jaki rekord z tego padnie dodam ze cebula wazyła 122gramy. Kilka zdjęć z sadzenia i resztę relacji będe podawał na wiosnę i w okresie aż do lipca

- lili.ana
- 50p
Wysadzany do donicy jedynie z powodu aury?
- farmer123
- 100p
lili.ana Czosnek nie jest wysadzany z powodu aury lecz z dlatego ze sadzony jest w specjalnej mieszance ziemi z nawozem i wiadomo ze z pojemnika nic nie ucieknie poza tym w okresie wiosennym gdy donica będzie w słońcu gleba bardziej sie nagrzewa co bardzo lubi roslina i oczywiście można swobodnie podlewać.
toldi Jeżeli czosnek byłby sadzony tak jak miałem w planie czyli na samym początku listopada to od razu cała donica została by zakopana w ziemi obok naszego sadzonego w tym okresie i dopiero na wiosnę końcem marca została by wykopana i tak pozostał by juz do lipca na wierzchu w samym słońcu. Jednak ze przyleciał z opóźnieniem i teraz utrzymuje sie niewielki mróz to potrzymam go z dwa tygodnie pod dachem aż sie ukorzeni i potem o ile nie będzie wielkich mrozów zakopie i poczekam do wiosny.
Proszę o poprawną pisownie, nie słowotok, bo jest coś takiego jak znaki interpunkcyjne. Mod./jokaer.

toldi Jeżeli czosnek byłby sadzony tak jak miałem w planie czyli na samym początku listopada to od razu cała donica została by zakopana w ziemi obok naszego sadzonego w tym okresie i dopiero na wiosnę końcem marca została by wykopana i tak pozostał by juz do lipca na wierzchu w samym słońcu. Jednak ze przyleciał z opóźnieniem i teraz utrzymuje sie niewielki mróz to potrzymam go z dwa tygodnie pod dachem aż sie ukorzeni i potem o ile nie będzie wielkich mrozów zakopie i poczekam do wiosny.

Proszę o poprawną pisownie, nie słowotok, bo jest coś takiego jak znaki interpunkcyjne. Mod./jokaer.
- lili.ana
- 50p
Oj, to moja uprawa to typowa amatorszczyzna. Czekam na wiosenne relację. Może się skuszę i w przyszłym roku też do niej podejdę bardziej profesjonalnie.
Spokojnie, w tradycyjnej uprawie też zdarzały mi się ponad 400g główki 

- farmer123
- 100p
Aria Oczywiscie masz rację głowki ponad 400 gramowe zdarzają sie sadzone normalnie do ziemi a powiem więcej nawet z mniejszych ząbków i cebul z Polski niż z sprowadzanych z zagranicy.Próbuję to wszystko udoskonalać a na uprawę doniczkową zachecił mnie Błażej z naszego forum bo jego pomidory w takiej metodzie doniczkowej rosły gigantycznie, zobaczy co będzie z tego ? 

- lili.ana
- 50p
Błażej zajmuje się uprawą bardziej profesjonalnie ale i ja nie pogardzę możliwością zwiększenia ogródkowych plonów. A jak przy okazji można się czegoś nauczyć, poeksperymentować.. to jestem zainteresowana
- farmer123
- 100p
Witaj.
Uprawa w donicy nie należy do bardzo skomplikowanej, ponieważ potrzeba do tego zwykłej donicy czy nawet wiaderko wystarczy na spód 3 cm perlitu , na gore mieszanka ziemi z granulowanym obornikiem trochę polifoski , nawozu zimowego do warzyw , ja dolałem jeszcze biohumusu i minimalnie dodałem podłoża pieczarkowego. Następne zasilanie azotem na wiosnę
Dla upłynienia dodam ze także posiadam słoniowy normalnie sadzony obok 100 ząbków naszego w ziemi , ten jest hodowany tylko na wielkość, nie będzie spożywany

Dla upłynienia dodam ze także posiadam słoniowy normalnie sadzony obok 100 ząbków naszego w ziemi , ten jest hodowany tylko na wielkość, nie będzie spożywany

- lili.ana
- 50p
Farmer123. Dziękuję za szczegółowy opis. Nie powiem by był to nieskomplikowany proces. Chyba się jednak skuszę na mały eksperyment, bo słoniowy wcale mi nie smakuje i tak uprawiam go wyłącznie jako ciekawostkę. Niech ma więc szansę zabłysnąć.
- farmer123
- 100p
lili.ana Każdy eksperyment nie zaszkodzi
. Porównamy wyniki na wiosnę i oczywiscie w lipcu który gigant urósł większy 

- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
farmer123 to znaczy, że w zimie w pomieszczeniu będzie rósł . A co ze światłem?
Pozdrawiam. Jacek