Działka Mieci
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka Mieci

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- mieciak49
- 1000p
- Od: 13 paź 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tosiu-serdecznie współczuję,chyba teraz zaczyna się sezon tych obiboków,u mnie dziś w nocy włamali się do piwnicy w bloku,nic nie wzięli ale drzwi rozwalone i trzeba naprawiać,od razu też nie można naprawić,a nie wiadomo czy dziś nie przylezą.Same smutki,okazuje się że to chyba ktoś z naszych,bo drzwi wejściowe były nie ruszone.Tak że Tosiu witam w klubie
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Mieciu chyba wszędzie noce jeszcze mroźne a w dzień słoneczko i resztki
śniegu w żaden sposób nie może zniknąć
śniegu w żaden sposób nie może zniknąć

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- mieciak49
- 1000p
Wczoraj byłam na działeczce,było przepiękne słoneczko i atmosfera iście wiosenna,roślinki stoją w miejscu bo w nocy dużo poniżej 0,ale w dzień można już szaleć.Pobieliłam drzewka,dużo czasu zajęło mi rozmrażanie lodu w garnku na maszynce,nie pomyślałam żeby przynieść ze sobą a wapno musiałam rozcieńczyć wodą.Na działeczce cała woda zamrożona, a było już tak ładnie,miodunka miała już młode listeczki a teraz wszystko klapnięte.Trudno,trzeba cierpliwie czekać
To ładnie popracowałaś Mieciu, moje miodunki też wygladają na przemarznięte, ale one raczej sobie poradzą.
Pozdrawiam Krystyna
- mieciak49
- 1000p
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Mieciu liliowce podpędzisz w domu to Ci szybko zakwitną 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
Co ja widzę
liliowce trzymasz na balkonie ??U nas w nocy temperatura spada do - 10 a dzisiaj było cieplej -4 ale za to w dzień jest około 10+ .Byłam wczoraj na działce jest jeszcze śnieg .Dzisiaj od rana z przerwami pada śnieg i wieje silny wiatr.
.nie wiem czy słyszałaś ale mówią u nas działkowcy że wiosny można się spodziewać w drugiej połowie marca.. 

Pozdrawiam... Alina .
- mieciak49
- 1000p
Alinko-jeśli to prawda to zostałby nam jeszcze tylko tydzień tego zimna.Na działce ,mimo tego słoneczka zimno,wiatr lodowaty,trzeba na głowę coś zakładać,nawet hiacynty chowają się z powrotem do ziemi.Balkon mam oszklony i bardzo słoneczny dlatego liliowce tak rosną.Dziś wysiałam drugi raz heliotrop bo po pierwszym sianiu ostało mi się tylko 5 roślinek,natomiast pięknie rośnie mi begonia stale kwitnąca i hosty,które już niedługo będę musiała przepikować.Bardzo mnie te hosteczki cieszą,są to siewki z mojej Christmas Tree
begonia
hosty

Witaj Mieciu, że liliowce w domu rosną to się nie dziwie. Ale, że hosty z nasion tego nie słyszałam. Ładnie te hosty powschodziły. Czy łatwo zbiera się nasionka host i jak one kiełkują. Sądziłam, że rozmnaża się wyłącznie przez podział. Gratuluję ładnych wschodów.
Pozdrawiam Krystyna
- mieciak49
- 1000p
Krysiu-ja ścięłam w lecie łodyżki z nasionkami funkii i położyłam na stoliku w altanie działkowej,przeleżały tak całą zimę i dopiero w styczniu przyniosłam je do domu i póżniej wysiałam.A to wszystko przez wątek hostowy,który przeczytałam i mocno mnie wzięło,przez wysiewanie nasion można mieć inną roślinkę tzn.inną odmianę hosty,zobaczę jak to u mnie wyjdzie.Już widzę 2 rodzaje liści,podłużne i okrągłe,bardzo jestem ciekawa.Na jesień wsadziłam na działce kilka odmian host i też jestem ciekawa jak będą rosły i czy będą się zgadzały odmianowo.To forum mocno mną zakręciło,nie wiem czy podołam finansowo bo wszystko już bym chciała mieć,taki człowiek niecierpliwy
Dziękuje Mieciu, mnie też tak nakręca. Widząc jak ładnie Tobie pokiełkowały, to ja też tak zrobię. Ja na jednej nie wycięłam jeszcze nasienników, jeżeli są tam nasionka to zaraz po niedzieli wysieje. Stratyfikacje w zimie przeszły to może wykiełkują. Oczywiście, jeżeli wiatr ich nie poniósł w sina dal. Naprawdę dużo można się dowiedzieć na FO. Siewki wyglądają na duże to ładnie się będą pikowały. Brakuje tylko czasu na przeczytanie wszystkich postów.
Pozdrawiam Krystyna
Witaj Mieciu kwiatowo przekręcona, choć się nie dziwie ja też mało nie dostałam czkawki z zachwytu jak przechodziłam przez takie wspaniałe ogrody, a roślinki pięknie Ci rosną pozdrawiam Basia
- mieciak49
- 1000p