Russski - Pięknie ale oszczędnie ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Russski - Pięknie ale oszczędnie ?

Post »

Russski, dziękuję za pomoc w poszukiwaniach ;:196 Jestem ci szalenie wdzięczna, jak się uda już zupełnie zwariuję ze szczęścia :D
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żartujesz? Takie kwitnienie za 10 zeta to bardziej niż warta. Ja w tym roku na wystawie kupiłem przekwitające sadzonki ale jak dotąd nic się nie dzieje. ;/
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Borg jakimś cudem Twój nick wziąłem za żeński ;:124
Poprawiłem już poprzedni post, wybacz niedopatrzenie :wink:
Teraz właśnie sadzonki powinny zacząć ruszać, obserwuj je bacznie na pewno któraś Cię zaskoczy i będziesz miał się czym chwalić za kilka tygodni ;)
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Wybiorę się z higrometrem dziś na działkę i zobaczę jakie warunki panują w namiocie z papryczkami i pomidorkami.
A ta Twoja brassia miała takie wręcz "tłuściutkie" pseudobulwy czy u Ciebie się takie wyhodowały? W ogóle wszystkie bulwiaste są takie pokaźne ;:oj
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki za odpowiednie warunki w Twojej folijce ;:215
To zdjęcie jest trochę niefortunne bo z przodu jest oncidium a z tyłu kwiaty brassi i wszystko się zlało.
Jeśli chodzi o oncidium jestem z niego bardzo dumny bo większość pseudobulw wyhodowałem u siebie i wszystkie są jędrne, grube i wkrótce będą kwitnąć 3 pędami.
Brassie i miltoniopsisy mają trochę mniejsze i bardziej płaskie psb, być może dlatego że są jeszcze młode.
Później zrobię zdjęcia to pokażę na przykładach ;).
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Haha, trollujące oncidium, ale fakt przepiękne i tłuściutkie są, dosłownie jakby zaraz miały wybuchnąć.
Pójdę dopiero wieczorem, więc pewnie będzie tam znośnie, ale w godzinach szczytu chyba jednak temperatura będzie za wysoka, a nie mam zbytnio możliwości by zacienić jakoś. Może wykombinuję coś innego w stylu gotowych mini-szklarni ogrodowych, ale na razie brak funduszy.
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meiss u brassi psb są wyciągnięte i płaskie, dużo bardziej niż u oncidium, z kolei u miltoniopsisów są bardziej zaokrąglone, ale najbardziej płaskie. Oncidium wytwarza u mnie grube i duże psb. Nie wiem czy to cechy wszystkich rodzajów, ale te które mam tak właśnie wyglądają. Pierwsza brassia i ostatnie oncidium są przed podlewaniem dla tego są trochę pomarszczone.

Obrazek
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Dzięki wielkie za zdjecia! Jejuś zazdroszę takich pękatków, mój miltoniopsis ma strasznie płaskie psb...
Miltoniopsisy faktycznie są podobne do brassii, więc nawet można by je pomylić patrząc niewprawnym okiem. A oncidium to rozróżniam tylko po tym, że ma dwa listki wychodzące z czubka psb (gorzej jakby te listki odpadły).

No i byłam wczoraj na działeczce, ale zapomniałam higrometru ;:306 , dziś muszę się wybrać i chyba go od razu spakuje by nie zapomnieć. W każdym razie, wczoraj w folii dało się żyć, ale słońce już od co najmniej godzinki było schowane... Dlatego chyba na upalne dni folia nie będzie dobrym rozwiązaniem dla miltoniopsisa, bo pewnie nie wytrzyma ze 40 stopniowego upału, ech.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meiss, a nie masz w folii jakiegoś okienka/ wywietrznika? Może storczyki ustawione w miejscu ruchu powietrza dałyby radę?

Russski, bo ty z tego co pamiętam ze zdjęć masz jakieś opcje otwierania folii, prawda?
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie folijka jest częściowo osłonięta, ale tak gdzie nie jest osłonięta trzymam cytrusy które lubią pełne słońce. Temperatura na słońcu dochodzi do 42'C w cieniu do 36' ale cień pełni tu kluczową rolę, nie poparzy liści a w folii jest ciągle przeciąg. Jeśli Twoja folia nie jest osłonięta to rzeczywiście nie polecam, w pełnym słońcu pewnie po godzinie rośliny będą do reanimacji.

Edit:
Kahim uprzedziłaś mnie :D, tak u mnie jest duże okienko z jednej strony i z drugiej drzwi dzięki czemu nawet w bezwietrzne dni mam jakiś tam wymuszony przewiew, kiedy jedno było zamknięte przez dłuższy czas wzrastała wilgotność do 90% i rośliny zaczynał atakować grzyb.
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Jest wielka japa okienkowa, ale myślę że niewiele da w upał. No i właśnie nie jest osłonięta, kiedyś mieliśmy wysokie tujki, które osłaniały od południa, ale papryczka słabo dojrzewała, więc czubki poszły do ścięcia.
Jak zdobędę fundusze to albo kupię gotową szklarenkę ogródkową, albo kupię materiały i zrobię takie małe coś w podobnym stylu do gotowych szklarenek (http://photos02.istore.pl/36380/photos/big/21789334.jpg ). Koło altany mam kawałek ściany wystający, który osłaniałby od południa roślinki.
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten miły poranek :D
Wczoraj pocztą doszło do mnie trochę keiki dendrobii i przez pół dnia siedziałem sadząc i reanimując. Uwielbiam taką pracę ;:138
2 są nieznane, może ktoś z Was rozpozna po zdjęciu.
No name:
Obrazek
Den. lodiggesii:
Obrazek
No name:
Obrazek
Den. parishii
Obrazek
Den. Super Bum
Obrazek
Te całkiem po prawej no name:
Obrazek

Zdjęcia dzięki uprzejmości cathy410 od której otrzymałem nabytki.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze ;:oj
Z nazwami ci nie pomogę, ale te odmiany są imponujące!!! Pokaż jak się keiki prezentują ;:138
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Także jestem zachwycony ich wyglądem ;:oj
Tutaj część posadzona:
Obrazek
Na podkładkach:
Obrazek

Obrazek
Część oczekujących na keiki, jest ich znacznie więcej.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurczakos ;:oj

Napadłeś na jakiś keikbank??!!

Wygląda to wszystko bardzo obiecująco... Gdzie będziesz trzymał cały ten dobytek? ;:204 Szklarnia? Dom? Mój dom? :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”