Moje początki ogrodowe cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje początki ogrodowe cz.2

Post »

Dzisiaj piszę z prośbą :) Może ktoś tu zajrzy i mi pomoże przy małej rabacie.
Chodzi mi o zasłonięcie się od sąsiadów. Mieszkają oni na działce, ale przez cały rok. Tak w ogóle to jest z górki, więc i tak stoją na górze będziemy ich widzieć, ale jak się rozrosną rosliny to będzie fajny efekt.
Myślę, żeby coś zimozielonego kupić, może jakieś dwie tuje. Rozważałam też trawę jakąś wysoką , co w zimie zostanie i chociaż troszkę będzie nas zasłaniać.

W przyszłości chcemy się budować na górze tej górki, więc akurat będzie tam chyba nasz widok z salonu, więc wolę teraz już o tym pomyśleć , żeby cały rok nie było nas zbytnio widać.

Zdjęcie zrobione jakiś czas temu. Są tam posadzone już 3 roślinki. Aronia - przesadzona z innego miejsca, berberys - odbija od uciętego korzenia - dostałam go od sąsiadki oraz mały krzak forsycji.

Obrazek

Proszę o propozycje. Co o tym myślicie? Jak to rozwiązać. Rabatka ta jest od strony północnej.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguś ależ skalniak Ci obrósł, o tej porze roku najbardziej zachwyca ;:138
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Witaj Aguś tak roślinki już się bardzo rozrosły , mimo, że je ciągle pomniejszam ;) Póki co może być tak jak jest ;:108
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Zazieleniło się i zrobiło bardziej kolorowo.
Co do propozycji tuje jako tło dla wszystkiego sprawdzają się doskonale ( lepiej wybrać jednokolorowe). Na początek mogą być dwie. Można wybrać też z roślin na żywopłot (zależy czy lubisz przycinanie).
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Hej Moniko no też myślę, że kupię dwie tuje. Posadzę je na linii aronii , bo ona jest tak bardziej z tyłu.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś Twój krzak aronii nie jest już mały także wiesz jakie to to duże może być. Mój w sezonie owocowym ma szerokość ok. 2,5 m.
No i owocki musza mieć słoneczko. Tylko pamiętaj, że jeżeli chcesz za aronią tać tujki to oddziel ich korzenie dosyć głęboko aby nie zagłuszyły aronii
Jeśli będziecie się budować na górce to tujki będziesz musiała puścić wysoko aby nie było widać sąsiadów
Chcesz kupić rośliny na tło małe czy już troszkę większe?
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Ilonko za aronią nie dam tuji tylko jakoś obok niej. Mój krzak też już jest spory i ma gdzieś koło 2 metrów ;)
Tam jest w sumie cały czas słońce, bo niczym nie jest zasłonięte. To jest otwarta przestrzeń.

Roślinki chcę kupić nie całkiem małe, ale też nie duże kolosy. Myślę , że w Minikowie zrobię zakupy. ;:108

W przyszłości zrobię też tam jakąś ładną skarpę i też dam jakieś roślinki. Teraz chcę chociaż troszkę się osłonić .
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Witam w sobotni wieczór.
Dzień był dzisiaj bardzo ładny choć wietrzny. Odwiedziła nas moja bratanica z malutkim Kubusiem, więc całe popołudnie spędzone na spacerach i pogaduchach.
Chociaż wieczorkiem udało mi się troszke wyplewić na skalniaku i przesadzić w większe doniczki ostatnio kupione surfinie :)

Dla Was kilka zdjęć zachodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Chociaż nikt tu nie zagląda wrzucę Wam kilka zdjęć z mojej wiosny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bzy szaleją :heja

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i życzę pogodnych słonecznych dni i duuużo wypoczynku :)

Ps. Nadal nie wiem co jeszcze mogę dodać do mojej rabatki zasłaniającej. Czekam na rady ;:196
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

Witaj Agnieszko!
Bardzo ładne zachody słońca udało Ci się uchwycić.
Co do "zaglądaczy" to są, po prostu nie każdy się ujawnia czy też wpisuje. Wpisy są mile widziane;-) ;:3
Jeśli chodzi o pomysły na zasłonięcie - to każdy rodzaj iglaka się sprawdzi. Dobierz co Ci się podoba, czy jednorodny rodzaj - rząd tui jak tło, czy też chcesz pomieszać coś obok tego co rośnie. Możesz wybrać też różne iglaki mają tą przewagę, że zasłonią szczelnie nawet zimą.
Pozdr. M
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Hej Monika

Wiem jak to jest z zaglądaczami , bo ja czasem też nic nie piszę a czytam ;)

Co do tego zasłonięcia to myślę, że dosadzę coś do tej aronii , berberysa i forsycji.
Myślę, że będą to jakieś iglaki, właśnie , żeby zimą również było jakieś tło.

W nadchodzący weekend jadę na targi roślinno-rolnicze do Minikowa, więc zapewne jakieś zakupy zrobię :)
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

Co do zasłonięcia polecam też bezproblemowe pęcherzyce mam żółtą i bordową, ładnie się tnie i nie urośnie za duża.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zachody piękne a skalniak prezentuj się ;:333
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

Dzięki Monika pęcherznicę mam jakąs jedną i nawet wolny krzaczek się znajdzie - tzn nie wsadzony w docelowe miejsce. Nie mogę się doczekać soboty. Co fajnego tam kupię na targach ;:108

:wit Aguś ciągle się uczę robić ładne zdjęcia. Zachodu z podwórka nie mogę inaczej uchwycić, bo wszędzie coś zasłania.. Ale jakoś się udało chociaż coś złapać ;)

I kilka takich tam ;) skalniakowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabatka , którą ciągle tej wiosny zmieniam wygląda coraz lepiej.
Pomysł też ciągle ulega zmianom ;)

Obrazek

Nie mogę ładniejszego zdjęcia zrobić, bo przeszkadza mi wielka kalina, która na jesień zostanie przesadzona.

Rabata będzie miała taki dziwny kształt. W tym trójkącie posadzę jakieś płożące roślinki.
Myślę, że będzie dobrze wyglądało.

Zostały mi do przesadzenia orliki, bo nie wiedziałam czy będą niskie czy wysokie. Wzeszły wysokie, więc muszę je dać na tył.
Wierzba Hakuro też musi znaleźć inne miejsce.

A tu kilka innych ujęć ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p

Post »

:wit Dzisiaj na Kujawach bardzo ładnie, choć wietrznie. Do południa popadywało, ale teraz już samo ;:3

Sobotnie przedpołudnie spędziłam na zakupach ;:138 Byłam na targach.
Zakupiłam między innymi taką ładną żurawkę

Obrazek

oraz żagwin na skalniak

Obrazek

Kupiłam też czereśnie " Regina" oraz truskawki pnące - również świerk "Conica" , pelargonie, smagliczki.

Zakupy jak najbardziej udane :heja

Chociaż nie kupiłam iglaków do rabatki zasłaniającej , bo były dość drogie. Muszę się wybrać do szkółki i wtedy dokończę tamten kawałek.

Poza tym planuję już nową rabatkę. Także dzieje się, dzieje.
Oczywiście czekam na sugestie. Rabata ma powstać przed żywopłotem, który niedługo będzie do wymiany, ponieważ ma już swoje lata i dużo jest już prześwitów.

Obrazek

Rabata ma łączyć iglaczki z lewej strony z rabatą , nad którą pracowałam wiosną , po prawej stronie.

Obrazek

Obrazek

Myślę o zrobieniu koło iglaków rabaty kwaśnej , gdzie będę mogła posadzić rododendrony , które tak mi się podobają.
Mam też do wykorzystania pęcherznicę 'Luteus' , małą kalinę ( ale nie znam odmiany ), orliki, berberys i zapewne coś jeszcze z mniejszych się znajdzie.

Gdybyście mieli coś z sadzonek jakiś krzewów - to chętnie przygarnę ;:108

I co o tym myślicie? Jak to wygląda w Waszych oczach?

Czekam na rady :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”