Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
Re: Przygotowanie ugoru do zagospodarowania
Cześć i czołem,
Było tak: (działka sąsiada poglądowa, w tym samym stanie była, przypominam moja przez siedem lat nie używana)
Obecnie wygląda tak: (tależowaniu, 4tyg poźniej, orka)
Miejscami widać takie klącza i zielone
Ale w większości miejsc jest czysto..
Co o tym myślicie? Zostawić tak na zimę?
Pozdrawiam.
Było tak: (działka sąsiada poglądowa, w tym samym stanie była, przypominam moja przez siedem lat nie używana)
Obecnie wygląda tak: (tależowaniu, 4tyg poźniej, orka)
Miejscami widać takie klącza i zielone
Ale w większości miejsc jest czysto..
Co o tym myślicie? Zostawić tak na zimę?
Pozdrawiam.
Jeżeli ktoś może ci to obsiać żytem przy pomocy maszyny, to nawet 5 minut się nie zastanawiaj.
Jak głęboko zaorane te chwasty? Bo trzeba wiosną uważać, żeby ich na wierzch nie wyciągnąć jeśli teraz zdecydujesz się na wysiew żyta - będziesz musiała je wiosną przyorać np glebogryzarką.
Wiosną przed przyoraniem żyta mogłabyś rozrzucić obornik. Jak nie zorganizujesz to przynajmniej azot, ja bym chyba dał saletrzak.
Jak głęboko zaorane te chwasty? Bo trzeba wiosną uważać, żeby ich na wierzch nie wyciągnąć jeśli teraz zdecydujesz się na wysiew żyta - będziesz musiała je wiosną przyorać np glebogryzarką.
Wiosną przed przyoraniem żyta mogłabyś rozrzucić obornik. Jak nie zorganizujesz to przynajmniej azot, ja bym chyba dał saletrzak.
Hmm.. Nie ma mi kto zasiac :-/ a sama nie dalabym rady? Ile bym potrzebowala tego zyta?
Przyorane na pewno gleboko, poniewaz z pracy poprosilam. A w pracy maszyny sa wielkie poniewaz oni sa dystrybutorem salat na cala polske itd.. Nie wiem moze zapytam czy daliby rade wysiac mi zyto.
Przyorane na pewno gleboko, poniewaz z pracy poprosilam. A w pracy maszyny sa wielkie poniewaz oni sa dystrybutorem salat na cala polske itd.. Nie wiem moze zapytam czy daliby rade wysiac mi zyto.
Zapytaj, bo w bruzdy siać nie będziesz, przejadą agregatem i będzie ok.
Moim zdaniem jest takie trochę nie halo miejsce przy płocie/ogrodzeniu. Tam ciągle będzie perz i żeby nie właził na to teraz, może zostaw tam na tyle szeroki pas, żeby wjeżdżać wygodnie kosiarką.
Moim zdaniem jest takie trochę nie halo miejsce przy płocie/ogrodzeniu. Tam ciągle będzie perz i żeby nie właził na to teraz, może zostaw tam na tyle szeroki pas, żeby wjeżdżać wygodnie kosiarką.
Tam po lewej to nie plot. Tylko wzdluz drzewa owocowe posadzone sasiada. Nie dba o to.
-- 22 paź 2017, o 13:45 --
Tak naprawe od tych drzew to metr nawet troche wiecej to jeszcze jego dzialka wiec jakby jest nadto wyorane
-- 22 paź 2017, o 13:45 --
Tak naprawe od tych drzew to metr nawet troche wiecej to jeszcze jego dzialka wiec jakby jest nadto wyorane
Eee to sobie poradzisz, najgorszy perz i metrowe chwaściory sypiące nasionami na uprawne pole.
To miejsce masz słoneczne?
To miejsce masz słoneczne?
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To dopytaj sąsiada czy możesz mu wyłożyć te drzewa kartonami , może ubijesz perz.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Od strony wschodniej sa te drzewa wiec ok. E tam nie będę sie pytac po prostu zrobie. Sluchajcie na mojej wiosce i jemu miedzy innymi zalatwilam zoranie ;-)
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałam działkę 13ar, która była dzierżawiona pod wysiew kukurydzy. Jak doprowadzić działkę do stanu używalności? Znaczy jak pozbyć się resztek po kukurydzy?
-- 13 gru 2017, o 21:25 --
No i czy dzierżawca ma obowiązek zaorania tego pola czy może tak sobie po prostu zostawić?
-- 13 gru 2017, o 21:25 --
No i czy dzierżawca ma obowiązek zaorania tego pola czy może tak sobie po prostu zostawić?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
roots23
Ziemia po kukurydzy to b. dobra ziemia. Twój problem to niekoniecznie przyoranie/przykopanie resztek, ale żeby zaraz nie rzuciły się tam chwasty (np trudne do zwalczania osty) i samosiejki drzew....zwłaszcza brzóz
Od razu musisz mieć jakiś pomysł jak podejść do sprawy, bo się urobisz i walka z chwastami i samosiejkami będzie jak walka z wiatrakami.
Brzoza na 'żywopłot' to bardzo zły pomysł, poszukaj tematów dot. żywopłotów w dziale viewforum.php?f=33
Zobacz jak np wygląda z buka viewtopic.php?f=33&t=12030&start=56
To zależy jaka była umowa między włścicielem a dzierżawcą. Ale jeśli dzierżawca zostawił resztki po kukurydzy to znaczy że nie miał tego obowiązku.roots23 pisze:czy dzierżawca ma obowiązek zaorania tego pola
Ziemia po kukurydzy to b. dobra ziemia. Twój problem to niekoniecznie przyoranie/przykopanie resztek, ale żeby zaraz nie rzuciły się tam chwasty (np trudne do zwalczania osty) i samosiejki drzew....zwłaszcza brzóz
Od razu musisz mieć jakiś pomysł jak podejść do sprawy, bo się urobisz i walka z chwastami i samosiejkami będzie jak walka z wiatrakami.
Brzoza na 'żywopłot' to bardzo zły pomysł, poszukaj tematów dot. żywopłotów w dziale viewforum.php?f=33
Zobacz jak np wygląda z buka viewtopic.php?f=33&t=12030&start=56
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
No właśnie. tak przeleciałem jeszcze raz twoje posty i nie wpadła mi odpowiedź na kwestię kluczową- co tam później zamierzasz siać, uprawiać- trawniczek będzie czy warzywa np?Aneta9333 pisze:Gdybym wiedziala wczesniej to bym to zrobila.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Ziemia rolna - przygotowanie pod trawnik - laik
Witajcie,
Na wstępie przepraszam jeżeli założyłem nowy wątek ale szukałem informacji na forum i nie znalazłem odpowiednich.
Mam działkę która wcześniej była jako rolna - została przekształcona na budowlaną.
Obecnie nie zamierzam się budować ale chciałbym ją zagospodarować pod siebie.
Chciałbym aby była na niej trawa - nie musi być to super trawnik ale przynajmniej żeby była.
W chwili obecnej ziemia jest zaorana i nie wiem co dalej mam robić na wiosnę.
Jestem totalnym laikiem w tych tematach.
Podpytując znajomych stwierdzili żeby ją bronować, później zagrabić z kamieni, chwastów itp, zwalcować i zasiać trawę.
Czy to jest poprawne?
Dodatkowo na działce nie ma wody więc nie wiem jak to jest po zasianiu trawy? czy cokolwiek urośnie bez podlewania.
Nie chcę mieć działki na okres letni na której jest sama ziemia
Dziękuję za wszystkie porady
Na wstępie przepraszam jeżeli założyłem nowy wątek ale szukałem informacji na forum i nie znalazłem odpowiednich.
Mam działkę która wcześniej była jako rolna - została przekształcona na budowlaną.
Obecnie nie zamierzam się budować ale chciałbym ją zagospodarować pod siebie.
Chciałbym aby była na niej trawa - nie musi być to super trawnik ale przynajmniej żeby była.
W chwili obecnej ziemia jest zaorana i nie wiem co dalej mam robić na wiosnę.
Jestem totalnym laikiem w tych tematach.
Podpytując znajomych stwierdzili żeby ją bronować, później zagrabić z kamieni, chwastów itp, zwalcować i zasiać trawę.
Czy to jest poprawne?
Dodatkowo na działce nie ma wody więc nie wiem jak to jest po zasianiu trawy? czy cokolwiek urośnie bez podlewania.
Nie chcę mieć działki na okres letni na której jest sama ziemia
Dziękuję za wszystkie porady
Re: Ziemia rolna - przygotowanie pod trawnik - laik
Jak nie ma wody to jak radzą - bronować, później zagrabić z kamieni, chwastów itp, zasiać trawę i wtedy zwalcować. Trawa wzejdzie, przykryte nasiona będzie mieć trochę wilgoci, ptaki nie będą mieć darmowej stołówki.Novertis1 pisze:Podpytując znajomych stwierdzili żeby ją bronować, później zagrabić z kamieni, chwastów itp, zwalcować i zasiać trawę.
Czy to jest poprawne?
Dodatkowo na działce nie ma wody
Chwaściory i tak będą wschodzić, ale nie ma się co przejmować, bo tak jest zawsze. I kosić, ale nie za często.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
No i termin dobierajcie, kiedy najwięcej pada. Najlepiej kwiecień i wrzesień (przynajmniej u mnie. Nie ma co się za to brać w środku lata.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Witajcie
Czy jest jakaś odmiana trawy, która rośnie parę centymetrów od ziemi i przestaje rosnąć? Chodzi mi żeby rzadziej kosić.
Czy jest jakaś odmiana trawy, która rośnie parę centymetrów od ziemi i przestaje rosnąć? Chodzi mi żeby rzadziej kosić.
Pozdrawiam Krzysiek