prosze o wypowiedzenie się osób obeznanych w temacie
CO TO JEST ?
1. na 1 krzaczku mam takie odbarwienie. akurat ten został przeoczony i puścił grubego wilka, więc został ogłowiony nad kwiatostanem, pęd główny jest OK. bawole serce.
2. malinowy ożarowski. odbarwiony, młode listki skręcają się (zaznaczone strzałkami). stożek wzrostu również jest w takim stanie (w kółeczku). W zeszłym roku po raz pierwszy się z czymś takim się spotkałem, wtedy plon dały tylko te grona które były już wykształcone, krzaczek urósł na ~1 metr. jeśli to tak można nazwać to rósł, ale listki były bardzo mocno skarłowaciałe i pokręcone, bardziej przypominały łodygi jak liście. pozostałe liście wykształcone wcześniej były OK. zeszłym roku założyłem że to od słońca bo po kilku dniach pochmurnych przyszło mocne słońce. ale w tym roku aż takiej pogody nie było więc ...
aha w zeszłym roku było kilka takich, jeden to ten wspomniany 1metrowy, pozostałe jakoś rosły, ale bez rewelacji.
z góry zakładam że ten okaz będzie mieć tylko owoce z 3 gron które w tej chwili ma. Spróbuje jeszcze z wilka zrobić stożek główny, a obecny ogłowić.
dodatkowe info:
tunel co roku jest przestawiany w inne miejsce, co 4-5 lat cykl się powtarza.
ze 3 dni po posadzeniu mikro-makro dolistne, stanowczo za szybko i listki lekko poprzepalało (co gorsza wiem że tak się nie robi ale sie powstrzymać nie mogłem

więc po około 15 dniach od posadzenia dla zabezpieczenia uszkodzeń poszedł oprysk- acrobat + adiuwant (mydło potasowe) + szczypta mocznika na lepsze wchłanianie + tytanit.
na 6-9 sztuk 10-20l wody co 2-4 dni (zależnie od pogody i przesuszenia ziemi)
na dobrym oborniku
w tym roku zostały wyjątkowo głęboko posadzone (zależnie od odmiany)- wybujały, bo w czasie kiedy powinny hartować się w kwietniowym słoneczku było zimno i pochmurno wiec stały w domu i bujały :/
3,4,5 sąsiad ma chyba 6 krzaczków również z dziwnym przebarwieniem + pojawiły się brązowawe plamki.
wybarwienia na zdjęciu 5 są podobne do tych co ja mam na zdjęciu 1. ale to co ja mam na 2 jest chyba całkiem inne od pozostałych.
zauważyłem że ostrzenie też tak nieraz bieleją/żółkną.