Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

:) Witajcie, proszę o radę...
Moje pomidory w gruncie mają klasyczne objawy niedoboru magnezu i żelaza, czy może to być spowodowane
niewłaściwym pH gleby tj.-7,0-7,2? Pomidory w tunelu były nawożone tak samo i nie wykazują niedoborów, ziemia tam ma pH 6,4.
Co robić? Dysponuję siarczanem magnezu, nawozem w płynie "Zielona Siła" (0,2%B, 0,02 Co, 0,5% Cu, 0,3% Fe, 0,5% Mn, 0,02% Mo, 0,5% Zn), dojrzałym zakwasem i kredą malarską, Florovitem do warzyw. Czy to dobry pomysł, żeby podlać ziemię rozcieńczonym zakwasem (bez kredy, widziałam, że w zeszłym roku zrobiła tak Tacca, ale dokładnych okoliczności nie pamiętam) a rośliny opryskać siarczanem z Zieloną Siłą? Czy to bzdura?
Wypowiedzcie się pliiisss, bo nie wiem co robić ;:223
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bożena nie widzę problemu :)
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nutella Mam inna teorie. Nie widze to moge sobie pogdybać.
Jest zimno i ciagle pada deszcz, azot wyplukiwany jest wgłąb ziemi, wystarczy pare dni zeby liscie zaczęły zołknąć. Nowe przyrosty z racji niskiej temperatury, braku słońca, nadmiaru wody bedą tez przypominać niedobór żelaza. Wszystkiemu winna pogoda, prosiłbym o słońce i ciepło.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

forumowicz pisze:Jeśli mnie wzrok nie myli na drugim zdjęciu jest gutacja. Te plamy mogą w takim wypadku być skutkiem zaburzeń w transpiracji i asymilacji. Chyba za duża wilgotność jest w tunelu i rośliny nie nie mogą wytranspirować wody, którą pobierają z gleby.
Tak myślałem - ponieważ jak podlewam to bardzo obficie, za to rzadziej (co 3 lub więcej dni). Do tego te wczesne odmiany, które mają najwięcej zmian na liściach podlewałem jeszcze obficiej wychodząc z założenia, że potrzebują tego skoro kwitną i owocują. Teren jest w dolinie rzeki i jest tam wysoka wilgotność powietrza. Kiedy otwieram rano namiot pomidory wyglądają jak po deszczu, są mokre. Teraz już zostawiam namiot otwarty nawet na noc, oby mi dziki nie wbily do środka bo sie panosza po okolicy. Ograniczę podlewanie.
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

Na niektórych pomidorach stożki wzrostu są skarlałe i prawie białe, wyraźnie odcinają się od reszty rośliny, która jest OK. A na najstarszych liściach mam taką charakterystyczną żółto-zieloną mozaikę, oznaczającą początki braku Mg. pH ok. 7,1. Proszę pomóżcie, wiem, że na forum udzielają się doświadczeni amatorzy i zawodowcy, specjaliści wysokiej klasy, może jeszcze ktoś zechce się odezwać... Dziś idealna pogoda na oprysk (siarczan, nawóz z żelazem, zakwas - lista jak wyżej)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nutello musisz wstawić zdjęcie. Na opis to jest tylko gdybanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Maraga
Ja to nic, ale sam forumowicz napisał, 4 cze 2014, o 05:40 . cytuję: ". Jeżeli liście pomidorów są cały czas suche, nie ma warunków do kiełkowania zarodników ZZ i opryski są zbędne." , koniec cytatu,
jak widzisz, wystarczy tak żyć, żeby liście były suche i po problemie, w związku z czym dylemat czy użyć , WHOMXDDT coś tam coś tam, czy inne paskudztwo , nie istnieje
p.u-m.a
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2008, o 16:30

Co gryzie moje miniaturowe pomidorki?

Post »

Witam.
Mam posadzone pomidorki koktajlowe - dokładnej nazwy nie pamiętam :) Od kilku dni widzę na ich liściach rude plamy, czy to może być od wody lub promieni słonecznych? Czy trawi je jakaś choroba?
http://i.imgur.com/XI5QHaY.jpg
http://i.imgur.com/3HKvAPf.jpg
http://i.imgur.com/VoEonnR.jpg
http://i.imgur.com/IeQcmyJ.jpg
http://i.imgur.com/00pW7zr.jpg

Proszę o radę :)
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07

Post »

Moje pomidory po przesadzeniu do gruntu zmieniły barwę liści - z soczysto-zielonych na jasno-zielona (taka w odcieniu żółto-zielonym). Poza tym nie widać nic złego na nich, przebarwień, schnięcia liści - ale chyba czegoś im brakuje :( Będę wdzięczna za podpowiedz czego i jak temu zaradzić.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wg mnie nie zaczęły jeszcze pobierać jedzenia z podłoża.
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

Pojawiło się ostrzeżenie dla ziemniaków o zarazie...
Czy mam się bać i pryskać pomidory,
czy na pomidorową zarazę jeszcze za wcześnie?

;:134
regulamin
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Re: Co gryzie moje miniaturowe pomidorki?

Post »

P.u-m.a, mi to wygląda na poparzenia od słońca - możesz je przestawić w nieco bardziej zacienione miejsce :wink:
Awatar użytkownika
Deerf
50p
50p
Od: 19 maja 2010, o 17:45

Post »

prosze o wypowiedzenie się osób obeznanych w temacie :)
CO TO JEST ?
1. na 1 krzaczku mam takie odbarwienie. akurat ten został przeoczony i puścił grubego wilka, więc został ogłowiony nad kwiatostanem, pęd główny jest OK. bawole serce.
Obrazek

2. malinowy ożarowski. odbarwiony, młode listki skręcają się (zaznaczone strzałkami). stożek wzrostu również jest w takim stanie (w kółeczku). W zeszłym roku po raz pierwszy się z czymś takim się spotkałem, wtedy plon dały tylko te grona które były już wykształcone, krzaczek urósł na ~1 metr. jeśli to tak można nazwać to rósł, ale listki były bardzo mocno skarłowaciałe i pokręcone, bardziej przypominały łodygi jak liście. pozostałe liście wykształcone wcześniej były OK. zeszłym roku założyłem że to od słońca bo po kilku dniach pochmurnych przyszło mocne słońce. ale w tym roku aż takiej pogody nie było więc ...
aha w zeszłym roku było kilka takich, jeden to ten wspomniany 1metrowy, pozostałe jakoś rosły, ale bez rewelacji.
z góry zakładam że ten okaz będzie mieć tylko owoce z 3 gron które w tej chwili ma. Spróbuje jeszcze z wilka zrobić stożek główny, a obecny ogłowić.

dodatkowe info:
tunel co roku jest przestawiany w inne miejsce, co 4-5 lat cykl się powtarza.
ze 3 dni po posadzeniu mikro-makro dolistne, stanowczo za szybko i listki lekko poprzepalało (co gorsza wiem że tak się nie robi ale sie powstrzymać nie mogłem :)
więc po około 15 dniach od posadzenia dla zabezpieczenia uszkodzeń poszedł oprysk- acrobat + adiuwant (mydło potasowe) + szczypta mocznika na lepsze wchłanianie + tytanit.
na 6-9 sztuk 10-20l wody co 2-4 dni (zależnie od pogody i przesuszenia ziemi)
na dobrym oborniku
w tym roku zostały wyjątkowo głęboko posadzone (zależnie od odmiany)- wybujały, bo w czasie kiedy powinny hartować się w kwietniowym słoneczku było zimno i pochmurno wiec stały w domu i bujały :/
Obrazek

3,4,5 sąsiad ma chyba 6 krzaczków również z dziwnym przebarwieniem + pojawiły się brązowawe plamki.
wybarwienia na zdjęciu 5 są podobne do tych co ja mam na zdjęciu 1. ale to co ja mam na 2 jest chyba całkiem inne od pozostałych.
Obrazek Obrazek
Obrazek

zauważyłem że ostrzenie też tak nieraz bieleją/żółkną.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
p.u-m.a
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2008, o 16:30

Re: Co gryzie moje miniaturowe pomidorki?

Post »

Malachitek pisze:P.u-m.a, mi to wygląda na poparzenia od słońca - możesz je przestawić w nieco bardziej zacienione miejsce :wink:
ddzięki za radę, też tak myślałam ale wolałam zasięgnąć opinii, przeniosę je i zobaczymy :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Deerf

Czy nie będzie to chloroza żelazowa zdj.3, 4, 5

http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=118

zdj.1- to też jakby niedobór żelaza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”