Mam takie zapytanie ,a mianowicie posiadam hoje carnose tricolor ,która wróciła do formy wyjściowej ,tj. wypuszcza liście ale całkiem zielone,czy jest jakiś sposób do zastosowania żeby zmusic ją do przebarwienia się.
Niestety formy "varie" lub "pstroliścienne" potrafią robić niespodzianki. Wiele dyskusji na ten temat już było na forum, większość z nas ucina zielony pęd i czeka na to, czy nowy będzie właściwie wybarwiony. Jaki nawóz stosujesz? Przyczyną powrotu do formy wyjściowej może też być nadmiar azotu, dlatego też poleca się stosowanie nawozu o obniżonej wartości.
Ja ze swoją tricolorką miałam podobnie. . W ostatniej chwili gdy tylko na jednej malutkiej gałązce pozostały lekkie przebarwienia, ucięłam ją i od nowa ukorzeniłam. Dziś mogę powiedzieć że każdy następny listek jaki wypuszcza ma tych przebarwień jak by więcej.
Tylko zauważyłam coś innego. Jedna z wypuszczających gałązek ma inny kształt listków, taki okrągły a przecież u tricolorek są bardziej podłużne. Na zdjęciu może tego tak dokładnie nie widać ale na żywo jest to bardzo widoczne.