Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Post »

Dzięki Sajmon.Wlasnie,ze ten listek z góry jednego krzaku.więcej nie ma.ale zauważyłam na dole innego krzaku przy samej ziemi brązowe plamy(później dołączę zdjęcie).Jaki srodek na szarą pleśń polecacie?i jeszcze pytanie(moze trochę glupie)czy zamykać folią na noc?mieszkam na Mazurach i w nocy jest ok 12 st C.i czy można je opryskać borem,jeśli 2 dni temu dostali florovit?
Pozdrawiam Ekaterina
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kacona - borem to po kwiatostanach.

Z zamknięciem folii, bo jest 12 stopni w nocy żartujesz prawda? Osobiście zamykam tylko jak jest groźba przymrozków. A zamykanie folii = problemy w tym szara. Na szarą zobacz np Topsin.
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Dzięki. no z borem to wiem, że na kwiaty.ogórki moje dostaja.ja pytałam czy nie zaszkodzi po florovicie.folia mam pierwszy rok.zawsze mialam w gruncie.dlatego pytam o tym zamykaniu.juz teraz wiem,co zrobiłam źle.kiedy byly upały raz za późno otworzyła i tam bylo baaaaardzo gorąca i oczywiście mokro i ta pleśń miała dobre warunki dla rozwoju.Ale za rady jeszcze raz dziekuje.

Proszę o poprawną pisownię- mod. jokaer.
Pozdrawiam Ekaterina
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja opryski robiłam nawozem ala florovit i nawet 1-2 dni później kwiatostany borem - nic złego się nie stało.
Orlo-wska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 11:10

Post »

Sucha zgnilizna?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Orlo-wska pisze:Sucha zgnilizna?
Tak. Następnym razem nie zrywaj takich owoców, tylko zostaw je na krzaku.
Jak najszybciej zrób oprysk gron jakimś preparatem typu OW, CW, PW itp., by uzupełnić braki wapnia.
Orlo-wska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 11:10

Post »

Pani Kasiu,
Dziękuję za szybką odpowiedź. Postaram sie jeszcze dziś opryskać.

Mam jeszcze jedno pytanie - jeśli nawoziłam pomidory ostatnio 15 maja w trakcie wysadzania do szklarni, to czy już powinnam ponownie nawieźć? Użyłam nawozu Target ekologiczny nawóz do pomidorów. Jak czesto nawozić?
Podlewanie miałam ustawione codziennie, czy zmienić częstość podlewania żeby nie przelać ?
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Orlo-wska, na to pytanie nie da się odpowiedzieć, bo to zależy jak było przygotowane miejsce pod pomidory.
U mnie po rzędowym nawiezieniu obornikiem końskim i jednokrotnym podlaniu pokrzywówką (KaLo pewnie będzie miał z niej ubaw :;230 ..... powiedzmy, że jeśli na prawdę nie działa, to tak w ramach tradycji :wink: ) niczym nie nawożę, bo nie obserwuję na krzakach żadnych niedoborów.

A wracając do Suchej zgnilizny wierzchołkowej masz tu jeszcze parę przydatnych linków na ten temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1688192

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5057867

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2385045

P.S. tu na forum nie "Paniujemy" sobie
:wit
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Moge prosic o pomoc co to i jak temu zspobiegac? Dziekuje
https://imageshack.com/i/pnZk0pltj
szczudla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 21:51

Post »

Pozwole sobie wkleić jeszcze raz bo nikt nic nie odpowiedział :)
szczudla pisze:Witam. Co może być temu krzakowi? Dodam że to sam marzano, żaden sąsiad tego pomidora nie ma przynajmniej jak na razie takich objawów. A traktowane są tak samo. Jakaś choroba? Niedobór? Jeśli tak to co najlepiej zrobić?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

Ostatnie zdjęcie to brunatna plamistość liści. Chorobę można zignorować - będzie mniejszy plon lub ograniczyć opryskując rośliny "Topsinem" najwyżej dwa razy w sezonie. Należy wietrzyć folię. Plamy przesuwają się od dołu ku górze na młode liście. Można obrywać najbardziej zainfekowane (dolne) liście. Brunatna plamistość jak się pojawi w tunelu to już będzie co roku, chyba że odkazi się siarką po sezonie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Dzisiaj zajrzałem do tunelu po kilku dniach mojej nieobecności i zastałem niepokojące zmiany... Mianowicie kwiaty żółkną już od kolanek, odpadają i zasychają. Nawet jeśli na niektórych nie widać zmian to jednak nie są one zapylone tylko jakby się zasuszały. Objawy są widoczne tylko na krzakach które jako pierwsze zostały posadzone w tunelu i są sporo starsze od pozostałych. Posadzone o 3 tygodnie później ładnie kwitną, zapylają się nic im nie dolega. Proszę o pomoc czy to już szara zaatakowała czy może być skutek przenawożenia? Przyznam się że przed samym wyjazdem podlałem pomidory obficie rozrobionym we wodzie obornikiem granulowanym bydlęcym i nieco przekroczyłem zalecane dawkowanie :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Janek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Cały czas są upały, a pomidory podczas upałów źle wiążą z powodu złego przyswajania Boru. Młodsze rośliny łatwiej przewodzą, starsze mają dalej i trudniej :wink: ;).
Regularnie pryskaj świeżo rozkwitłe kwiaty z łodyżkami (całe grono) roztworem Borasolu (z apteki), w proporcjach 7,5 ml Borasolu na 1 litr wody deszczowej lub przegotowanej (wystudzonej :) ).

Uschnięte fragmenty trzeba regularnie obrywać by nie stały się zaczątkiem "szarej".
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Dziękuję za odpowiedź Szanso.

Czyli tym rozstworem tylko grona razem z kwiatkami opryskiwać jak rozumiem? Gdzieś jeszcze doczytałem że dwa razy dziennie ten zabieg można wykonywać. A czy w pełnym słońcu można pryskać na hrona czy podobnie jak inne opryski wieczorem i rano?
Pozdrawiam Janek
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Szansa a mige Ciebie prosic o zerkniecie na moje zdjecie z wczoraj? Dziekuje:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”