Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pytałem sprzedawców na kiermaszu o wiek oferowanych siewek gatunków botanicznych (piwonie) i Cardiocrinum.
Sprzedawali 4-5 letnie siewki botanicznych piwonii (6-12 euro) oraz 5-6 letnie cebule Cardiocrinum.
Ja swoje pierwsze Cardiocrinum kupiłem na allegro - kosztowało w opcji kup teraz 70PLN było to w 2006r. i do tej pory czekam na kwiaty. Te w Berlinie były wielkości sporej cytryny i po 10 euro za sztukę w doniczkach z pióropuszem bujnych liści.
Sprzedawali 4-5 letnie siewki botanicznych piwonii (6-12 euro) oraz 5-6 letnie cebule Cardiocrinum.
Ja swoje pierwsze Cardiocrinum kupiłem na allegro - kosztowało w opcji kup teraz 70PLN było to w 2006r. i do tej pory czekam na kwiaty. Te w Berlinie były wielkości sporej cytryny i po 10 euro za sztukę w doniczkach z pióropuszem bujnych liści.
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
Lilia himalajska
Rozchorowałam się kiedy zobaczyłam lilie himalajską w programie "Maja w ogrodzie" .Szukałam na Allegro i mam ją i co dalej? Proszę o porady a może ktoś ma tą piękność?
Re: Lilia himalajska
Miałem i mi zgniła więc uważaj na nią na pewno sprawdź czy nie jest uszkodzona i nie ma żadnych skaleczeń przez które mógłby się wdać grzyb.
- nitka55
- 500p
Adrian89 Właśnie dostałam i jest jakaś miękka nie wiem co robic Proszę o pomoc
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Cebula może być też po prostu zwiędła.
Obejrzyj ją dokładnie, czy nie ma na niej plam, wodnistych miejsc.
Obejrzyj ją dokładnie, czy nie ma na niej plam, wodnistych miejsc.
- nitka55
- 500p
Jutro zobacze a jezeli bedzie coś nie tak to będę mogła wsadzic do doniczki i zostawic w zimnej piwnicy?
To pewnie przez brak wody jak wspomniał xipe, wydaje mi się że możesz ją zostawić w piwnicy do wiosny a nic jej nie będzie. Byle nie miała żadnych oznak pleśni.
- vita
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Wprawdzie nikt tu dawno nie zaglądał, ale potrzebuje pomocy i myślę, że dobrze trafiłam.
Kupiłam Cardiocrinum giganteum w Binny Plants w grudniu i trafiło do donicy. Otrzymałam je wyjęte z pojemnika, z dobrze przerośniętą bryłą ziemi. Spędziło dwa tygodnie w garażu (od +2 do -3 st.) Teraz jest w cieplejszej piwnicy i....zaczęło wegetację!
Nie wiem co zrobić...zacząć podlewać? Nie wiem, jak szybko rośnie, gdzie je przenieść? Nawozić?
Wiem, że to trudna roślina i nadzieja na kwitnienie byłaby zbytnim optymizmem. Ale cebula ma jakieś 22 cm obwodu i certyfikat AGM. A może oddać ją do szklarni?
Doradźcie, proszę
Kupiłam Cardiocrinum giganteum w Binny Plants w grudniu i trafiło do donicy. Otrzymałam je wyjęte z pojemnika, z dobrze przerośniętą bryłą ziemi. Spędziło dwa tygodnie w garażu (od +2 do -3 st.) Teraz jest w cieplejszej piwnicy i....zaczęło wegetację!
Nie wiem co zrobić...zacząć podlewać? Nie wiem, jak szybko rośnie, gdzie je przenieść? Nawozić?
Wiem, że to trudna roślina i nadzieja na kwitnienie byłaby zbytnim optymizmem. Ale cebula ma jakieś 22 cm obwodu i certyfikat AGM. A może oddać ją do szklarni?
Doradźcie, proszę
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Jeśli dopiero zaczyna puszczać liście to przenieś ją do chłodnego pomieszczenia by nieco zatrzymać wzrost ale regularnie wietrzonego na okres ok. miesiąc. Jeśli wzrost jest zaawansowany to jedynie zostaje ustawienie jej w oranżerii lub na parapecie i dbanie jak o kwiaty domowe. Wczesną wiosną wysadzić do grunty. Sadzimy na lekkim podwyższeniu przy mocnym drenażu i piekielnie żyznej ziemi ? cały czas dokarmianej. Przed przygotowaniem miejsca można je okopać drobną nierdzewną siatką . Jest przysmakiem gryzoni . Jeśli zacznie ci rosnąć a będziesz chciała innych dodatkowych informacji to napisz . Jeszcze jedno andowan kiedyś uprawiała tę roślinę.
jarek
jarek
- vita
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Jarku! Jak miło, że zareagowałeś. Informacje dotyczące sadzenia bardzo cenne (piekielnie żyzna ziemia, siatka)
Donica stoi w piwnicy ciemnej 10 st. a oznaka wegetacji, to cztero-centymetrowy kiełek ze środka cebuli. Myślisz, że można ją przykryć warstwą ziemi i przenieść w chłodniejsze miejsce? Chyba tak trzeba zrobić, nie muszę jej podlewać?
Poobserwuję jak zareaguje na niższą temperaturę i zdecyduję, co dalej.
Co rozumiesz pod pojęciem ,piekielnie żyzna'?
Donica stoi w piwnicy ciemnej 10 st. a oznaka wegetacji, to cztero-centymetrowy kiełek ze środka cebuli. Myślisz, że można ją przykryć warstwą ziemi i przenieść w chłodniejsze miejsce? Chyba tak trzeba zrobić, nie muszę jej podlewać?
Poobserwuję jak zareaguje na niższą temperaturę i zdecyduję, co dalej.
Co rozumiesz pod pojęciem ,piekielnie żyzna'?
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Jeśli ma dopiero kiełek to wszystko ok. zabezpiecz górną jej część ale tak by dostawało się powietrze by nie zagniwała czyli np. włókno kokosowe drobno pocięte gałązki jedliny itp.
Piekielnie żyzna ziemia to znaczy np. kompostowa, lub stale dokarmiana nawozami wieloskładnikowymi. Ta lilia nigdy nie osiągnie rozmiarów giganta jeśli nie będzie odpowiedniego pokarmu. Można przed zimą okładać ją grubą warstwą świeżego obornika końskiego. Ten obornik jako jedyny w świeżej postaci nie pali roślin wręcz przeciwnie poprawnie je ogrzewa a ziemię wzbogaca w składniki pokarmowe. Można uprawiać ją na lekkim wzniesieniu w ziemi mieszaninie przegnitej starej kory kompostu torfu obornika i dla rozluźnienia nieco piasku. Od wiosny dbamy by była umiarkowanie wilgotna ziemia. Późną jesienią górną część cebuli okrywamy siatką bo może się zdarzyć, że w mroźne zimy szkodniki zjedzą ją od góry. Dodatkowo pamiętaj, że lilię tą nie sadzimy tak jak standardowe cebule czyli 3 głębokości. Ją sadzimy kilka centymetrów pod powierzchnią ziemi w związku z czym jest narażona na górne podgryzanie. Sama lilia w pulchnym podłożu unormuje wysokość cebuli. Może przygotowanie ziemi jest zbyt kłopotliwe ale jak pierwszy raz to uczynisz to nie będziesz żałowała. Pamiętaj zawsze o drenażu i to dużym na głębokość ok. 30cm i dość szerokim średnicy ok. 1m minimum. Chyba, że masz w ogrodzie przewagę piachu. Ja mam ziemię łąkową raczej umiarkowanie wilgotna przez cały sezon. W takich warunkach nie zmieniam podłoża np. dla irysów syberyjskich. Wspaniale rosną formy pełnokwiatowe.
jarek
Piekielnie żyzna ziemia to znaczy np. kompostowa, lub stale dokarmiana nawozami wieloskładnikowymi. Ta lilia nigdy nie osiągnie rozmiarów giganta jeśli nie będzie odpowiedniego pokarmu. Można przed zimą okładać ją grubą warstwą świeżego obornika końskiego. Ten obornik jako jedyny w świeżej postaci nie pali roślin wręcz przeciwnie poprawnie je ogrzewa a ziemię wzbogaca w składniki pokarmowe. Można uprawiać ją na lekkim wzniesieniu w ziemi mieszaninie przegnitej starej kory kompostu torfu obornika i dla rozluźnienia nieco piasku. Od wiosny dbamy by była umiarkowanie wilgotna ziemia. Późną jesienią górną część cebuli okrywamy siatką bo może się zdarzyć, że w mroźne zimy szkodniki zjedzą ją od góry. Dodatkowo pamiętaj, że lilię tą nie sadzimy tak jak standardowe cebule czyli 3 głębokości. Ją sadzimy kilka centymetrów pod powierzchnią ziemi w związku z czym jest narażona na górne podgryzanie. Sama lilia w pulchnym podłożu unormuje wysokość cebuli. Może przygotowanie ziemi jest zbyt kłopotliwe ale jak pierwszy raz to uczynisz to nie będziesz żałowała. Pamiętaj zawsze o drenażu i to dużym na głębokość ok. 30cm i dość szerokim średnicy ok. 1m minimum. Chyba, że masz w ogrodzie przewagę piachu. Ja mam ziemię łąkową raczej umiarkowanie wilgotna przez cały sezon. W takich warunkach nie zmieniam podłoża np. dla irysów syberyjskich. Wspaniale rosną formy pełnokwiatowe.
jarek