Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

werutka pisze:Pliss help ;:110 ;:160 ;:180 ;:180 czy mam im dać coś na ukorzenianie , a może mają za mało wody, bo ja je dość oszczędnie podlewam, ale tak by nie więdły....
Te na zdjęciach, które wstawiłaś ostatnio maja korzenie ok. Czy ja dobrze widzę, że trzymasz niektóre w kubkach 0,2 l?
Jeśli w przezroczystym kubku widzisz plątaninę korzeni to sadź do donic, jeśli nie to możesz dać im coś do jedzenia co stymuluje rozrost korzeni.
Niektórzy dają któryś Kristalon, chyba zielony ale ja się nie znam bo to nie moja bajka.
Ja jak mam problem z korzeniami podlewam roztworem wody i wody utlenionej. Pomaga.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

-- 16 maja 2017, o 21:38 --

Czegoś ja tu nie rozumiem. Korzenie są i to dosyć gęsto to po co ukorzeniacz? Ja bym je wsadziła do donic docelowych, bo one po prostu miejsca nie mają w tych kubkach tym bardziej że podlewane samą wodą. Z ziemi wszystko wyciągnęły. Sama woda nie pomoże. Albo nowe docelowe donice albo dokarmić nawozem wieloskladnikowym czy pokrzywówką. A swoją drogą to na co Werka czekasz z tym przesadzaniem? ;-) a jak wyglada góra roślinek?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

werutka pisze:Muszę je dać do doniczek, ale zastanawiam się cały czas czemu mają liście w dół, są dość ciemno zielone, ale mam wrażenie, że stanęły w miejscu...podlewane tylko wodą. Co powiecie? :roll:
Obrazek
Komentowałam to zdjęcie, które Werutka wstawiła jako pierwsze. Tu wyraźnie nie widać korzeni. A skoro przesadzała w kwietniu to coś jest nie tak z systemem korzeniowym.
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

whitedame pisze:
werutka pisze:Pliss help ;:110 ;:160 ;:180 ;:180 czy mam im dać coś na ukorzenianie , a może mają za mało wody, bo ja je dość oszczędnie podlewam, ale tak by nie więdły....
Te na zdjęciach, które wstawiłaś ostatnio maja korzenie ok. Czy ja dobrze widzę, że trzymasz niektóre w kubkach 0,2 l?
Jeśli w przezroczystym kubku widzisz plątaninę korzeni to sadź do donic, jeśli nie to możesz dać im coś do jedzenia co stymuluje rozrost korzeni.
Niektórzy dają któryś Kristalon, chyba zielony ale ja się nie znam bo to nie moja bajka.
Ja jak mam problem z korzeniami podlewam roztworem wody i wody utlenionej. Pomaga.
No są w takich kubkach... whitedame a jaka proporcje? I pewnie nic z nich nie będzie z tych w małych kubkach.... No niestety nie mam czasu ich przesadzić, jestem w zaawansowanej ciąży i nie mam jak trafić po doniczki, bo mój mąż non stop w pracy i drugi urwis do ogarnięcia. Góry są ładne ciemno zielone tylko te liście krępe, a jakby pozwijane w dół, po bokach ..
Pozdrawiam, Werka
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Werutka, nie rób sobie zbędnego kłopotu, wsadź je już do tych donic docelowych i zobaczysz, że odżyją.
Jak są ciemno zielone i zawijają się w dół tzn., że są dobrze podkarmione i na razie nic im jak więcej miejsca na wzrost nie potrzeba.

W donicy zrób większy dołek, pokrusz delikatnie bryłkę korzeniową od spodu, rozłóż korzonki i dobrze podlej ... ale tylko raz mocno i daj im czas.
Jak zaczną lekko więdnąć zaczniesz podlewać i obserwować kiedy nawozić, bo w donicach miejsca jest zwykle mało na więcej papu.
Może być Kristalon jak radzi Beata, tylko sprawdź jaki bo są chyba ze cztery rodzaje dla poszczególnych faz wzrostu rośliny.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Aguss85 pisze:
zaklinaczka pisze:Moja miniszklarenka od dzisiaj ma nowych lokatorów - oby rośli zdrowo :) póki co tylko Malinowy Kapturek pokazał kilka kwiatków

Obrazek
Tak z ciekawości jaka to powierzchnia? Albo masz ogromne krzaczki wyhodowane z rozsady, albo są bardzo gęsto :) A na zdjęciu wydaje się, że drzwi są z jednej strony i to może być kiepskie połączenia, gęsto krzaki i mały przewiew to duża wilgotność.
Na moje oko jeśli te wiaderka, które tam leżą to litrowe są to pomidory mają z pół metra wysokości. Dlatego Zaklinaczka napisała mini szklarenka. U mnie podobnie. Mały foliak, bo 2/1,4/2i mam 10 szt. Z tym że moje nie aż tak wyciągnięte były. No i mam możliwość przewiewu z obu stron więc dam radę :-)

Obrazek
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Werutka, posadź jak pisze Jerry do docelowych donic i przez jakichś kilkanaście dni o nich nie myśl. Dadzą radę jeśli zastosujesz jakieś bogate, choćby Biedronkowe podłoże. Do sadzenia kogoś zapędź, żebyś donic nie tachała a Ty tylko nadzoruj. Ten myk z woda utlenioną naprawdę działa, więc jeśli jakis pomior ma szczątkowe korzenie możesz go tak podlać. I zajmij się sobą i maluchem ;:196 , pomidory sa twarde i dużo wytrzymają. Powodzenia :wit
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Dziękuję Whitedame, jerry i Agula1985m . ;:180
A jeszcze jakbym mogła prosić o jakieś proporcje do tej wody utlenionej, myślę, że im to nie zaszkodzi a zachodu dużo nie ma...
Pozdrawiam, Werka
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Pelasia pisze:Ja pryskam. Odwracam sadzonki do góry nogami i pryskam od spodu liście i z wierzchu
Asia
Dzięki Pelasia, dziś będę sadził w gruncie to je spryskam. Przy okazji te pod folia też prysnę.
Pozdrawiam Krzysiek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Dzisiaj ostrożnie z opryskiem miedzianem, w niektórych miejscach będzie już gorąco.
Dorota
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Planuje późnym wieczorem ok. 18 - 19 Taka pora będzie dobra?
Pozdrawiam Krzysiek
zaklinaczka
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 13:53

Post »

Agula1985m pisze:
Aguss85 pisze:
zaklinaczka pisze:Moja miniszklarenka od dzisiaj ma nowych lokatorów - oby rośli zdrowo :) póki co tylko Malinowy Kapturek pokazał kilka kwiatków

Obrazek
Tak z ciekawości jaka to powierzchnia? Albo masz ogromne krzaczki wyhodowane z rozsady, albo są bardzo gęsto :) A na zdjęciu wydaje się, że drzwi są z jednej strony i to może być kiepskie połączenia, gęsto krzaki i mały przewiew to duża wilgotność.
Na moje oko jeśli te wiaderka, które tam leżą to litrowe są to pomidory mają z pół metra wysokości. Dlatego Zaklinaczka napisała mini szklarenka. U mnie podobnie. Mały foliak, bo 2/1,4/2i mam 10 szt. Z tym że moje nie aż tak wyciągnięte były. No i mam możliwość przewiewu z obu stron więc dam radę :-)

Obrazek
Aguss85, mam niestety ogromne krzaczki bo posadziłam je trochę za wcześnie, do tego przez tegoroczną pogodę bardzo je powyciągało :)

Szklarnię dostałam od znajomych którzy mieli duże plony, więc wierzę że i u mnie zda egzamin :)

Agula masz dobre oko - to litrowe pojemniki, a pomidory mają ok pół metra. Twoje sadzonki są dużo ładniejsze :) mam nadzieję że i moje się rozkrzewią, w przyszłym roku posieję pod koniec marca a nie lutego...
Milena
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Zaklinaczka a to zmylił mnie ten rozmiar krzaków, przez to wyglądały bardzo gęsto. Ja też mam niedużą folię i też egzamin zdaje ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”