Moja mała dżungla
Re: Moja mała dżungla
Zdziwiłem się bardzo ponieważ teraz, w grudniu moja monstera postanowiła wypuścić sobie nowy liść. Jeszcze dwa dni temu na nic się nie zapowiadało a tu proszę
Dwa miesiące temu wsadziłem do wody kawałek pnia draceny obrzeżonej, puściła korzeń i poszła do ziemi. W tej chwili wygląda tak
Dwa miesiące temu wsadziłem do wody kawałek pnia draceny obrzeżonej, puściła korzeń i poszła do ziemi. W tej chwili wygląda tak
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj! Jako że mam fioła na punkcie roślin doniczkowych, musiałam zajrzeć do Ciebie Fajnie, że ratujesz roślinki
Ale liście calatey też mnie niepokoją- po spojrzeniu na pierwsze zdjęcie całej rośliny pomyślałam, że jest zaatakowana przez przędziorki, bo ma tak charakterystycznie podwinięte brzegi. Kolejne zdjęcia umacniają mnie w tym podejrzeniu Sprawdź dokładnie liście od spodu.
Ale liście calatey też mnie niepokoją- po spojrzeniu na pierwsze zdjęcie całej rośliny pomyślałam, że jest zaatakowana przez przędziorki, bo ma tak charakterystycznie podwinięte brzegi. Kolejne zdjęcia umacniają mnie w tym podejrzeniu Sprawdź dokładnie liście od spodu.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Chyba masz rację, przyjrzę się im dokładne bo byłem pewien że tak właśnie wyglądają liście tej rośliny.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Dracenie worek niepotrzebny, ale skoro ma, to zdejmuj powoli (najpierw wietrzenie, potem całkowicie). Tej zielonej miotełce bardziej przyda sie światło, a dni teraz krótkie i mało nasłonecznione, nie ma co jej pozbawiać dodatkowo tego dobra.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie Ci rosną rośliny
Szkodniki to zawsze problem, zwłaszcza te małe jak przędziorki, ale konsekwentnie też sobie z nimi poradzisz. Wełnowce to strasznie żywotne są, niby się wydaje, że już ich nie ma, a tutaj nie wiadomo skąd znów się pojawiają
Szkodniki to zawsze problem, zwłaszcza te małe jak przędziorki, ale konsekwentnie też sobie z nimi poradzisz. Wełnowce to strasznie żywotne są, niby się wydaje, że już ich nie ma, a tutaj nie wiadomo skąd znów się pojawiają
Hej! Mały update, po wcześniejszym namoczeniu w letniej wodzie postanowiłem zasadzić w ziemi kokosowej nasiona cytryny i mandarynki, które pięknie wykiełkowały
Cytryna:
I mandarynka:
Spróbowałem też swoich sił z pigwą, pestki zawinąłem w wilgotny ręcznik papierowy i włożyłem do plastikowego pojemniczka. Włożyłem do lodówki (stratyfikacja) i po 6 tygodniach pojawiły się pierwsze kiełkowania. Wsadziłem do ziemi i jak na razie rosną sobie bez problemów
Bardzo fajnie podrosła dracena obrzeżona
Poza tym zajrzałem dziś do listków zamiokulkasa i dwa z nich wypuściły bulwy. Przeniosłem je do osobnej doniczki z mieszanką ziemi uniwersalnej i ziemi kokosowej.
Cytryna:
I mandarynka:
Spróbowałem też swoich sił z pigwą, pestki zawinąłem w wilgotny ręcznik papierowy i włożyłem do plastikowego pojemniczka. Włożyłem do lodówki (stratyfikacja) i po 6 tygodniach pojawiły się pierwsze kiełkowania. Wsadziłem do ziemi i jak na razie rosną sobie bez problemów
Bardzo fajnie podrosła dracena obrzeżona
Poza tym zajrzałem dziś do listków zamiokulkasa i dwa z nich wypuściły bulwy. Przeniosłem je do osobnej doniczki z mieszanką ziemi uniwersalnej i ziemi kokosowej.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Kupiłem dzisiaj fikusa benjamina natasja. W doniczce były dwie łodygi, jedną z nich wyczyściłem z liści prawie do zera, zostawiłem tylko wierzchołek. Chcę w przyszłości zrobić z tego bonsai, więc aby pogrubić pień oplotłem go wokół drugiego pędu i związałem sznurkiem. Myślę że za rok już zacznę go formować. Chodzi mi o coś w stylu bankan, taki w literę S.
Resztę ściętych gałązek umieściłem wodzie aż puszczą korzenie.
I jeszcze dwie nowe zielistki, pierwsza chyba odmiana ocean a druga nie mam pojęcia
Resztę ściętych gałązek umieściłem wodzie aż puszczą korzenie.
I jeszcze dwie nowe zielistki, pierwsza chyba odmiana ocean a druga nie mam pojęcia
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Dwa miesiące temu wsadziłem do ziemi sadzonki jakiegoś iglaka z ogródka, chyba jałowca. Odpowiednio przyciąłem, wsadziłem do wilgotnej ziemi kokosowej i o dziwo trzy z czterech się przyjęły i to bez ukorzeniacza. Widać nowe jasnozielone przyrosty w kwietniu przeniosę na balkon
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 paź 2017, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powodzenia w hodowli. Podobno cytrusy z pestek nie owocują.
Owocują, ale po 20 latach albo i dłużej. Mi na owocach nie zależy, tylko na samym drzewku.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Do mnie już powoli małymi krokami zbliża się wiosna
Przesadziłem pigwy do większej doniczki i od razu zaczęły rosnąć.
Monstera w końcu wypuszcza nowego liscia, mam nadzieję że ten będzie jeszcze większy niż wcześniejszy
Nowy nabytek epipremnum, za niedługo posadzę je w większej donicy z palem kokosowym tak żeby mógł się wokół niego piąć
Znacznie też podrosła zanokcica gniazdowa (nadal nie mam pewności czy to jest to)
Przesadziłem pigwy do większej doniczki i od razu zaczęły rosnąć.
Monstera w końcu wypuszcza nowego liscia, mam nadzieję że ten będzie jeszcze większy niż wcześniejszy
Nowy nabytek epipremnum, za niedługo posadzę je w większej donicy z palem kokosowym tak żeby mógł się wokół niego piąć
Znacznie też podrosła zanokcica gniazdowa (nadal nie mam pewności czy to jest to)
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla