Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Melduję, że oprysk saletrą wapniową i podlanie tym środkiem skutecznie wyeliminowały objawy- żaden owoc nie jest póki co porażony! Proszę o podpowiedź, co ile pryskać\podlewać, bo wszędzie co innego piszą, większość to porady dla upraw wielkotowarowych.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dorja i wszyscy inni - wystarczy czytać wątek, składa się wprawdzie z 18 już części, ale
po kliknięciu na wątek, z prawej strony na górze otwiera się wyszukiwarka konkretnego wątku.
Trzeba wpisać: sucha zgnilizna i wyskakuje cała masa wyników.
W ten sposób można sprawdzić b.szybko wszystkie części.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 2483&ch=-1
po kliknięciu na wątek, z prawej strony na górze otwiera się wyszukiwarka konkretnego wątku.
Trzeba wpisać: sucha zgnilizna i wyskakuje cała masa wyników.
W ten sposób można sprawdzić b.szybko wszystkie części.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 2483&ch=-1
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Witam
Czy skręcenie liści może oznaczać jakieś niedobory?
Tylko na niektórych odmianach mam takie skręcone liście na dole
Pomidory podlewane są wczesnym rankiem...na drugi dzień ziemia jest jeszcze lekko wilgotna...wiec za sucho raczej nie mają.
A na cytrynku groniastym na samej górze krzaku...w ogóle ten czubek jakiś skarlony się wydaje..
I jeszcze jedno pytanie:
Jeżeli skończyła mi się podpora na Cytrynka to go już ogłowić?
I czy grona, które wyrastają obecnie mają szansę dojrzeć? Czy może ogólnie już ogławiać pomidory?
Czy skręcenie liści może oznaczać jakieś niedobory?
Tylko na niektórych odmianach mam takie skręcone liście na dole
Pomidory podlewane są wczesnym rankiem...na drugi dzień ziemia jest jeszcze lekko wilgotna...wiec za sucho raczej nie mają.
A na cytrynku groniastym na samej górze krzaku...w ogóle ten czubek jakiś skarlony się wydaje..
I jeszcze jedno pytanie:
Jeżeli skończyła mi się podpora na Cytrynka to go już ogłowić?
I czy grona, które wyrastają obecnie mają szansę dojrzeć? Czy może ogólnie już ogławiać pomidory?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ja opryskuję owoce i zawiązki 1% saletrą wapniową kilka razy co 3-4 dniDorja pisze:Melduję, że oprysk saletrą wapniową i podlanie tym środkiem skutecznie wyeliminowały objawy- żaden owoc nie jest póki co porażony! Proszę o podpowiedź, co ile pryskać\podlewać, bo wszędzie co innego piszą, większość to porady dla upraw wielkotowarowych.
Przy objawach SZW podlewanie nie na wiele się zdaje .
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Mirek19
- 1000p
Tak, pomidor dojrzewa po 6?8 tygodniach od zapylenia.beti_h pisze: I czy grona, które wyrastają obecnie mają szansę dojrzeć?
Tak, pomidory ogławia się naokoło 7 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawybeti_h pisze: Czy może ogólnie już ogławiać pomidory?
Pozdrawiam, Mirek
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Mirek19 dziękuje
A te skręcone liście? Czegoś może im brakować?
A te skręcone liście? Czegoś może im brakować?
- Mirek19
- 1000p
Wiele może być przyczyn skręcania się liści.
Wg mnie to z powodu gorąca tzw efekt obronny - rośliny zwijają liście ograniczając w ten sposób utratę wody.
Wg mnie to z powodu gorąca tzw efekt obronny - rośliny zwijają liście ograniczając w ten sposób utratę wody.
Pozdrawiam, Mirek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy przygotowujesz koncentrat, który rozcieńczasz czy na bieżąco mieszasz .Mirek19 pisze: Ja opryskuję owoce i zawiązki 1% saletrą wapniową kilka razy co 3-4 dni
Przy objawach SZW podlewanie nie na wiele się zdaje .
Przeczytałam na ulotce, że nawóz sypiemy do wody a nie odwrotnie.
Witam.Jestem nowa na forum.Poraz pierwszy uprawiam pomidory i jak dotąd rosły bezproblemowo.Od dwóch dni zauważyłam dziwny objaw jakiejś choroby.Niestety szukałam w necie podobnych objawów ale nic mi nie pasuje.Zwracam sie z uprzejmą prośbą o pomoc. Objawy wystepuja na 3 roslinach od strony poludniowej.Liscie uszkodzone sa obrywane ale pojawiaja sie kolejne.Roslina ma zdrowe łodygi i owoce.Moze to byc spowodowane sloncem?Dodam ze lisc miedzy nerwami jest jakby cieńszy ,wysuszony,przeźroczysty. Pogrzebalam na tym forum troszeczke i cos mi mowi ze to może
Byc niedobór magnezu.Czy musze kupić jakis magnez czy wystarczy jakis nawóz wieloskladnikowy do pomidorow? Pozdrawiam.
Byc niedobór magnezu.Czy musze kupić jakis magnez czy wystarczy jakis nawóz wieloskladnikowy do pomidorow? Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli szukałaś na forum i pewnie też trochę czytałaś to pewnie wpadło Ci w oko, że powinno się napisać coś wiecej tzn. czy pomidory rosną w gruncie, pod folią , w donicy i jakie było dotychczasowe nawożenie + zdjęcia całej rośliny z zaznaczeniem , które to liście, dolne czy środkowe itp. Przypominam, że to jest forum ogrodnicze , nie wróżbiarskie. .
To samo dotyczy coco12 , brak informacji o uprawie . Zdjecia OK.
To samo dotyczy coco12 , brak informacji o uprawie . Zdjecia OK.