Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo możliwe nie znam aż tak dobrze robali.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

przeraża mie stosowanie chemii w zdwojonych dawkach, zwłaszcza że kumquaty są dość delikatne i do tego mój ma pierwszy wyhodowany u mnie owocek, który jeszcze nie dojrzał :(
pozdrawiam
M.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Uważam, że nie ma potrzeby stosowania podwójnej dawki chemii. Podlej tylko tak by preparat stał w podstawce. By zniszczył robactwo musi nasiąknąć nim cała ziemia w donicy.
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

Może będziecie uważać że się wymądrzam ale takie preparaty nie mają bezpośrednio wpływu na roślinę bo i tak jeżeli rośliny pobierają tą chemię przez korzenie to tylko jakieś 10 % tej dawki więc nie zaszkodzi ona roślinkom, a na pewno zlikwiduje robactwo gdyby to były preparaty typowo wchłanialne przez rośliny na robactwo żywiące się sokiem na liściach roślin to nigdy bym nie napisał żeby stosować podwójną dawkę bo ta mogłaby zaszkodzić roślinom.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Przemek bardzo proszę o dane źródłowe z których czerpiesz te informacje.
x-C-j
---

Post »

Basieńko napisałem już wcześniej o starej książce z której czerpię pewne informacje ale o chemii o której piszę tzn o preparacie KARATE tego nie znajdziesz bo to jest moja własna praktyka sprawdzona na 12 roślinach i żadna się nie zmarnowała ja dużo wiem od swoich roślin bo umiem z nimi rozmawiać i mówią mi co im dolega i jak się czują.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Przemo ,muszę przyznać,że szokujesz nas trochę informacjami jakie nam serwujesz na temat zwalczania szkodników.Czy może posiadasz wykształcenie ,które umożliwiło Ci posiąść taka wiedzę,czy to Twoje doświadczenie?Jak długo praktykujesz z uprawą roślin i walką z ich chorobani i szkodnikami? :D
Wybacz ale,by Cie nie urazić wolelibyśmy wiedzieć z kim mamy do czynienia, skoro serwujesz, nam tak rewelacyjne pomysły. :?
Naturalnie,możesz odpowiedzieć Adminowi lub jednemu zmoderatorów na pw jeśli nie chcesz upubliczniać takich informacji o sobie.
Cenimy sobie konstruktywną dyskusję więc musimy mieć podstawy ku temu. :D
x-C-j
---

Post »

Kochaniutka Karo z wykształcenia jestem Technologiem Żywienia a z zamiłowania ogrodnikiem i hodowcą kwiatów, różnymi kwiatami zajmuję się od siódmego roku życia dzięki mojej mamie która miała kiedyś duże szklarnie z chryzantemami i tak mi już zostało, większość informacji udzielam z własnego doświadczenia( oczywiście sprawdzonych) ale i dużo książek przeczytałem a że mam dobrą pamięć dużo zapamiętałem. Nie wiem czy doczytałaś na forum ale oprócz tego że sam mam mnóstwo roślin w domu to jeszcze z zamiłowania projektuję ogrody, szczepię drzewa i kompleksowo zajmuję się prowadzeniem ogrodów w sensie prześwietlania drzew i krzewów oraz ich formowania. Robię to (z ogrodami) już osiem lat to chyba mam jakieś doświadczenie i w sprawie ogrodów i kwiatów domowych. :D :D :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przemek ja mogę cię zrozumieć, ale proszę pamiętaj, że nie wszyscy rozmawiają z roślinami.
Gdyby chemia była tak mało szkodliwa jak wynika z twoich postów, to po co cały ten światowy raban. Po co pisanie tak dokładnych instrukcji. Dlaczego jeśli opryskamy nawet na robale mocniejszym niż jest zalecane preparatem to poparzymy roślinę. Czy korzenie mają inną budowę niż części nadziemne, mają jakąś super ochronę, bo wg tego co mnie wbijano do głowy to strefa włośnikowa korzeni(chyba najistotniejsza część całego systemu korzeniowego) jest najdelikatniejszą częścią rośliny.
Po co wymyślanie biopreparatów.

Wybacz ale pytań tego typu można mnożyć.

Skorzystaj z rody i jeśli chcesz pisać jak ty to robisz to bardzo dokładnie zaznacz w tekście, że są to twoje doświadczenia. I prosze nie podawaj jakichkolwiek danych procentowych jeśli nie możesz powołać się na wiarygodne źródło.
x-C-j
---

Post »

Ok nie ma problemu ja podaję to co mam sprawdzone i moim roślinom nie zaszkodziło nie złoćcie się na mnie uważałem że jeżeli u mnie nic złego się nie stało z moimi kwiatami to takie informacje może komuś się przydadzą ale widzę że chyba nie bardzo, nie muszę pisać o swoich doświadczeniach możemy się oprzeć tylko na wersjach książkowych które ktoś napisał też według własnych doświadczeń lub doświadczeń producentów preparatów. :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ Kochaniutki Przemku,my się nie złościmy,wszystko opisałam w swoim poście wyżej. :lol:
Pisz jak uważasz tylko nie zapominaj tak formułować swoich wypowiedzi ,żeby było oczywiste dla czytających ,iż są to właśnie Twoje doświadczenia.
na pewno wiele osób z tego skorzysta . :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie zaperzaj się.
Ja ci napisałam, że pisz o swoich doświadczeniach, tylko tak to napisz by było jasno, że to jest efekt twoich doświadczeń. Nie mniej nad zaleceniem komuś zrobienia tego samego lepiej się zastanów.

Natomiast, decyzję czy zdecyduje się na twoje doświadczenia czy na książkowe zostaw osobie zainteresowanej.

Przemku forma podawania wiadomości to naprawdę umiejętność.
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Na wszystko co jest w roślinach pokojowych i nazywa się szkodnikiem , starym najlepszym i pewnym jest środek Basudin . Z Karate i Decisu takie sobie ziemiórki się śmieją.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”