wypowiem się co do smaku - to zależy na jakim rośnie stanowisku i jaka jest pogoda,
w ubiegłym roku wiosna nie była taka deszczowa i moje jagody były takie sobie,
w tym roku chyba dzięki deszczom miały zdecydowanie lepszy smak,
wg mnie one nie smakują jak jagody czarne- czyli borówka, jagoda kamczacka jest gorzkawa i kwaskowata,
zależy od odmiany, a trzeba posadzić przynajmniej dwie różne, żeby się dobrze zapylały
mają specyficzny smak ( mnie smakują bo ogólnie lubię gorzkie smaki)
są bardzo dobrym dodatkiem do win i w ogóle są bardzo zdrowe,
a przy ich walorach uprawowych to warto mieć parę krzaczków
( odporność na mróz krzewów i kwiatów i odporność na suszę),
ale mają wadę, owoce się niesamowicie obsypują z gałązek, ja wyłożyłam między nie agrotkaninę
jeśli masz możliwość i chcesz teraz kupić to sadź jak najszybciej, bo jest i ciepło i mokro
i dobrze się ukorzeni do zimy i na wiosnę ruszy z " kopyta"