Lilak(Syringa) - rozmnażanie bzu
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bez lilak - rozmnażanie
Mam jeszcze pytanie o ukorzenianie.
Dziś przy okazji wycinania przekwitłych kwiatostanów pobrałam kilka szczepek na sadzonki. Na razie stoją w wodzie, jutro dostaną ukorzeniacz i do ziemi.
Zamierzam posadzić je w 0,5 litrowe kubki plastikowe (takie do piwa), ziemię mam pod ręką taką do siewu z hollas, bo mi została...
Nie chcę ich sadzić na działce, bo obawiam się, że uschną, nie będzie miał ich kto doglądać i podlewać
Jak myślicie, czy dadzą radę na balkonie w mieszkaniu? Jeśli się ukorzenią, wtedy jesienią chyba powinnam je przesadzić już na działkę, na jakiś "rozsadnik"? Co w zimie, mam je czymś okryć? Na pierwszej stronie bodajże aniawoj pisała, że zimą te nowe sadzonki powinny mieć temperaturą nie niższą niż +5 st. I jeszcze nie rozumiem kwestii okrywania woreczkiem foliowym czy butelką, jak to ma wyglądać? Czy taka doniczka ma być szczelnie zakryta? Nie zaparzy się roślinka pod tym, nie dostanie jakiegoś grzyba czy pleśni od wilgoci?
Dziś przy okazji wycinania przekwitłych kwiatostanów pobrałam kilka szczepek na sadzonki. Na razie stoją w wodzie, jutro dostaną ukorzeniacz i do ziemi.
Zamierzam posadzić je w 0,5 litrowe kubki plastikowe (takie do piwa), ziemię mam pod ręką taką do siewu z hollas, bo mi została...
Nie chcę ich sadzić na działce, bo obawiam się, że uschną, nie będzie miał ich kto doglądać i podlewać
Jak myślicie, czy dadzą radę na balkonie w mieszkaniu? Jeśli się ukorzenią, wtedy jesienią chyba powinnam je przesadzić już na działkę, na jakiś "rozsadnik"? Co w zimie, mam je czymś okryć? Na pierwszej stronie bodajże aniawoj pisała, że zimą te nowe sadzonki powinny mieć temperaturą nie niższą niż +5 st. I jeszcze nie rozumiem kwestii okrywania woreczkiem foliowym czy butelką, jak to ma wyglądać? Czy taka doniczka ma być szczelnie zakryta? Nie zaparzy się roślinka pod tym, nie dostanie jakiegoś grzyba czy pleśni od wilgoci?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podczas ukorzeniania powinny stać w jakimś zacienionym miejscu, bez bezpośredniego dostępu słońca.
Jaką odmianę próbujesz ukorzeniać?
Jaką odmianę próbujesz ukorzeniać?
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Niestety nie wiem, jakie to odmiany Jeden krzew, z którego pobrałam to prawdopodobnie Michel Buchner lub Katherine Havemayer, jedną szczepkę mam z białego - i to prawdopodobnie Mme Lemoine, a kilka kolejnych brałam od mamy, która nie wie, jaka to odmiana.
Na balkonie mam taki kącik, że będą stały w cieniu.
No nic, będę próbować, nic mnie to nie kosztuje ;) a może się uda? Mam do obsadzenia ponad 30 arów, a lilaki uwielbiam, pójdę z torbami, jak zacznę wreszcie swój własny ogród urządzać ;)
Na balkonie mam taki kącik, że będą stały w cieniu.
No nic, będę próbować, nic mnie to nie kosztuje ;) a może się uda? Mam do obsadzenia ponad 30 arów, a lilaki uwielbiam, pójdę z torbami, jak zacznę wreszcie swój własny ogród urządzać ;)
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
Witam.
Czy lilak szlachetny na pewno zachowa cechy mateczne przy rozmnażaniu poprzez sadzonkowanie?
Czy lilak szlachetny na pewno zachowa cechy mateczne przy rozmnażaniu poprzez sadzonkowanie?
Re:
A co z liśćmi? Usunąć czy zostawić te na wierzchołku?aniawoj pisze: Musisz odciąć kawałek młodego ,tegorocznego pędu tak ,aby miał centymetrowy kawałek drzewa dwuletniego u podstawy.
Umaczaj w ukorzeniaczu i wsadź do doniczek. Przez zimę nie mogą mieć mniej niż +5 stopni.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilak(Syringa) - rozmnażanie bzu
A ja mam pytanie, czy ktoś rozmnażał lilaka z nasion? Wiem, że prościej uciąć gałązkę i do wody a potem do ziemi albo od razu do ziemi. Tylko czy z nasion jest możliwe rozmnożenie, a jeśli tak to o jakiej porze roku zebrać nasiona i kiedy wysiewać?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilak(Syringa) - rozmnażanie bzu
Ja wysiewałem nasiona Syringa × prestoniae. Krzewy ładnie kwitły po kilku latach. Różniły się kwiatami i nieco terminem. W sumie i tak kwitły bardzo późno.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris