Jednokolorowa rabatka

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

To może będą sadzoneczki malw także w tym roku , takie po 3,50 w marketach .
A gdzie Twoje są , że marnieją ? Część gałązek niech idzie do wody , tak mam hortensję . :D

Wokół mnie jest malwowe szaleństwo , mam czym sycić oczy. Nie moje a jak cieszy.

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie, masz czym cieszyć oczy :D łososiowa jest boska, te pełne także. Swoje malwy kupiłam w biedronce :wink: i od jakiegoś czasu udają, że rosną na parapecie, może tą drugą uda się odratować. U mnie na działce w ogóle malwy nie chcą rosnąć, nie zimują, chyba mamy za mokro. U nas na osiedlu, jeśli nie skoszą z trawą, to niesamowicie rozrastają się i kwitną.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja właśnie robię nową rabatę żółto-purpurową.

Ma tam rosnąć na słońcu (kolejność przypadkowa):
- Buddleia x 'Sungold' (żółta)
- Wierzba pokręcona - Salix sepulcralis (erythroflexuosa) albo Wierzba pogieta Tortuosa - Salix matsudana Tortuosa (nowa, kiedy puści listki zapytam co to
- Róża Sutters Gold, żółta i pachnąca
- Języczka syberyjska (ligularia sibirica)
- Ożota zwyczajna (linosyris vulgaris)
- Nachyłek lancetowaty (Coreopsis lanceolata)
- Lawenda wąskolistna (lavandula angustifolia)
- Lawenda nie wiem jaka, ale inna niż ta wyżej.
- Dzielżan Hoopesa (Helenium hoopesii)
- Lebiodka gładka ‘Herrenhausen’ Origanum laevigatum
- Przetacznik kłosowy
- Ligularia przewalski (języczka przewalskiego)
- Trojeść bulwiasta Asclepias Tuberosa
- Tojeść kropkowana "ALEXANDER" Lysimachia Punctata
- Tojeść orzęsiona 'Firecracker' Lysimachia ciliata
- Astry różne (np. Marcinki i jednoroczne)
- Bylica purpurowa
- Forsycja nie wiem jaka
- pierwiosnki nie wiem jakie
- może jakieś dzwonki (kiedy się rozrosną w innym miejscu i będzie można je rozsadzić :))
- może jakieś szafirki, narcyzy, jakieś drobne cebulowe,
- nie wiem, co jeszcze.

Rabata jest spora, jakieś 8 m w poziomie plus stromizna przy schodkach, zmieści się dużo roślin z zapasem na rozrastanie, ale pomysły mi się skończyły. Co na krawędzi przy ścieżce? Jakieś niskie? Zadarniające? Jakie? A co przy schodkach na stoku? Płożące?

Ratunku, poproszę o pomysły, żółto - purpurowo/niebiesko/lila.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko, ciekawie i inspirująco zapowiada się Twoja rabata 8 metrowa( :shock: ). Fajne rośliny już wybrałaś :D Jeśli chodzi o obrzeża, możesz posadzić jasnotę (mam w purpurowo-fioletowym kolorze), a w żółtym gajowiec, przy schodkach może jakieś rojniki, rozchodniki. Warto byłoby wcisnąć gdzieś niskie odmiany astra krzaczastego (a na wiosnę alpejski), czy jakiś chryzantem. Przy brzegu można wsadzić orliki pełnej odmiany (niedługo spróbuję je wyhodować z nasion, jak masz tyle miejsca, to może też spróbuj). Jeszcze fioletowy przetacznik, liatrę, irysy (widziałam nowe śliczne fioletowe odmiany). Jeszcze można zrobić jakąś ciekawą podpórkę i posadzić powojniki.
Na razie nic więcej do głowy ciekawszego mi nie przychodzi :wink:
Ale zainspirowałaś (i nakręciłaś) mnie nieźle swoją rabatą :lol:
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Niezniszczalna roślinka, przynajmniej u mnie Gaillardia
http://www.about-garden.com/e/pl/858-gl ... ra-kobold/
Obrazek

wiosenna niezniszczalna , rosnąca nawet w szczelinach smagliczka, gdy kwitnie w wiekszej ilości to robi niezłe przedstawienie
tutaj dopiero rozkwita
Obrazek

podobnie czosnek u mnie rośnie w suchym miejscu i jest efektowny
Obrazek

polecam wysokiego irysa golden, ładnie prezentuje się i bez kłopotów rośnie
Obrazek

ja mam taką tojeść , jej zaleta jest długie kwitnienie i niewybredność, wszędzie ładnie kwitnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewko, może coś z tych żółci :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bukszpan...................wiesiołek................... tojeść rozesłana........wilczomlecz pstry..........chaber główkowy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bluszcz.....................macierzanka................dziurawiec Hidcota........szałwia.....................pełnik europejski
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Za zadarniającą roślinę uważam funkie , a one maja złote liście całe lub częściowo

polecam tę znaną roślinkę, ja czekam na jej zakwitnięcie co roku
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

O raju, patrzę z niedowierzaniem.
Dziewczeta, Wy to chyba macie pałacowe hektary! :shock:
TAKA ilość i rozmaitość kwitnących roślin ?
Nalewko- z tojeścią to mam okropne wspomnienia, rozrasta się rozłogami szybciej niż perz, brrrrr. Może ją jednak w doniczki wsadzić, jeśli masz wilgotną glebę ( ta dla niej niczym doping do rozmnażania).
Flowers, powiedz proszę, jak udaje Ci się zimować ten złocisty bluszcz ? Okrywasz pierzynką?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu, nigdy niczym nie przykrywałam tego bluszczu. Powędrował z mieszkania do ogrodu 'za karę'. W domu rósł bardzo mizernie, więc przesadziłam go do skrzynki i wystawiłam do ogrodu. Zapomniałam :wink: wnieść skrzynkę do domu przed zimą (zimą 2004/2005!!) i ze zdziwieniem wiosną zobaczyłam, że dzielnie sie trzyma :shock:.
Wtedy przesadziłam do gruntu i tak sobie pięknie rośnie od tego czasu. Identycznie postąpiłam z białozielonym i nie żałuję :D

Obrazek
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzięki serdeczne, już zaczynam szukać smagliczki :) Bardzo dobry pomysł na wykończenie krawędzi rabatki.

Wiesiołka, dziurawca, złote oregano i szałwię już mam po drugiej stronie ścieżki, na rabatce ziołowej. I powojniki, jeśli w końcu poczują wiosnę i ruszą z wegetacją. Będą kolorystycznie korespondowały ze sobą po dwóch stronach :)

Tojeść jest taka ekspansywna? Mam ją w cieniu i półcieniu, ale dopiero od późnego lata 2007, jakoś nie była chętna do rozwoju przed zimą :D Ale za to dziś wyrwałam jakieś kilometry korzeni wiesiołka, ten to dopiero się panoszy. Doniczka, jak nic doniczka! Do donicy marsz!!!

Ooo, mam, jeszcze tawuła o złotych liściach i fioletowych kwiatach, malutka, mocno cięta i cała słoneczna :) I żadnych iglaków.

A może? Chociaż jeden, całkiem zielony, chociaż jakiś mikrus, żeby przełamać liściasty schemat nasadzeń.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Smagliczke na wykonczenie ( oczywiście brzegów ) już zakupiłam , filletowym akcentem kończącym będzie u mnie przetacznik pagórkowy . Wysiany został już jesienią , a teraz tylko przesadziłam na miejsca stałe .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Po weekendowych łowach udało mi się powiększyć białą kolekcję o: mak wschodni (mam nadzieję, że jest biały!), bodziszek alba, świecznicę, bożykwiat, 2 odmiany sasanki, zawilce, jaskier i tojad. I mam nadzieję, że w ten weekend uda mi sie wysiać jednoroczne (lewkonie, astry, cynie, lwie paszcze i groszek pachnący), a dalie wysadzam za 2 tygodnie :)
uff dużo pracy a pogoda taka sobie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kluska pisze:Po weekendowych łowach udało mi się powiększyć białą kolekcję o: mak wschodni (mam nadzieję, że jest biały!), bodziszek alba, świecznicę, bożykwiat, 2 odmiany sasanki, zawilce, jaskier i tojad.
No no niezwykła kolekcja się szykuje :wink: nie mogę się doczekać aż Ci zakwitną :D
Ja posadziłam w ostatnich dniach na mojej białej rabacie jaśminowca, irysa syberyjskiego i serduszkę, tylko... :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”