Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.
Niestety, moje najstarsze drzewka (obecnie stacjonujące w sadzie) sadzone były w 2015 roku a kolejne w latach następnych, ale mam zestaw kilkunastu odmian starszych, które już owocują. W tym roku większa część odmian z 2015 roku już zawiązała pierwsze owoce więc jak nic się po drodze złego nie przydarzy to będzie okazja aprobować i ewentualnie zrobić zdjęcia (oczywiście przed konsumpcją).
Drzewkami owocowymi zajmuję się od 1991 roku, ale te pierwsze z nich wsadzone w latach 90-tych zostały już powymieniane w latach następnych. Zbieraniem starych i rzadkich odmian zająłem się w 2015 roku jak udało mi się powiększyć areał ziemi pod nasadzenia. Do wtedy miałem w ogrodzie 120 drzewek (około 60 odmian), przy czym niektórych odmian było po kilka sztuk ze względu na ich smak i sentyment do samej odmiany.
Drzewkami owocowymi zajmuję się od 1991 roku, ale te pierwsze z nich wsadzone w latach 90-tych zostały już powymieniane w latach następnych. Zbieraniem starych i rzadkich odmian zająłem się w 2015 roku jak udało mi się powiększyć areał ziemi pod nasadzenia. Do wtedy miałem w ogrodzie 120 drzewek (około 60 odmian), przy czym niektórych odmian było po kilka sztuk ze względu na ich smak i sentyment do samej odmiany.
-
Zamówione zrazy do szczepienia w 2020 roku:
Akero, Alpiniszt, Amalia, Api Gwiaździste (Api Etole), Bellefleur Kitajka, Chodskie, Czarny Byk, Filippa, Gołąbek Natuzjusza (nathusius taubenapfel),
Kalwila Aderslebska, Kalwila Czerwona Paschalna, Kalwila Letnia (Sommer Calwill), Kazachstanskoje Jubilenoje, Malinowe Holovuskie, Mohringer Rosenapfel, Oranje, Reneta Kalwilowa, Skirianka, Smiricke Vzacne, Spasówka. Steirische Schafnase (Styryjskie Owcze Nosy, Sułtanat, Virgin Aranka,Wołoszka.
Mam nadzieję,że wszystkie uda się pobrać.
Akero, Alpiniszt, Amalia, Api Gwiaździste (Api Etole), Bellefleur Kitajka, Chodskie, Czarny Byk, Filippa, Gołąbek Natuzjusza (nathusius taubenapfel),
Kalwila Aderslebska, Kalwila Czerwona Paschalna, Kalwila Letnia (Sommer Calwill), Kazachstanskoje Jubilenoje, Malinowe Holovuskie, Mohringer Rosenapfel, Oranje, Reneta Kalwilowa, Skirianka, Smiricke Vzacne, Spasówka. Steirische Schafnase (Styryjskie Owcze Nosy, Sułtanat, Virgin Aranka,Wołoszka.
Mam nadzieję,że wszystkie uda się pobrać.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaką klasę ziemi masz w sadzie.
Na jakich podkładkach będziesz szczepił jabłonie.
Na jakich podkładkach będziesz szczepił jabłonie.
-
Klasa ziemi - IIIa, a podkładki to M26.
-
Trochę Ci zazdroszczę tej dobrej ziemi.
Nawet gdy będzie susza taka jak w ubiegłym roku, to na m26 i tak sobie poradzą bez podlewania.
Tam, gdzie posadziłem owocowe, mam 5 podchodzącą pod 6 klase.
Jabłonki na m26, uschłyby, gdybym co trzy dni solidnie ich nie podlewał.
Tylko grusze , szczepione pewnie na gruszy polnej radzą sobie bez problemu.
Posadzić na Antonówce i od samego początku bardzo mocno ciąć, aby wielkością nie przekroczyły tych
na m26?
Nawet gdy będzie susza taka jak w ubiegłym roku, to na m26 i tak sobie poradzą bez podlewania.
Tam, gdzie posadziłem owocowe, mam 5 podchodzącą pod 6 klase.
Jabłonki na m26, uschłyby, gdybym co trzy dni solidnie ich nie podlewał.
Tylko grusze , szczepione pewnie na gruszy polnej radzą sobie bez problemu.
Posadzić na Antonówce i od samego początku bardzo mocno ciąć, aby wielkością nie przekroczyły tych
na m26?
-
Miałbyś znacznie mniej roboty przy twojej klasie ziemi jak posadzisz na Antonówce . Ja mam połowę jabłoni na Antonówce A2 i daję radę, tylko w późniejszych latach pilnuję by zbyt wysokie nie porosły (nie zaobserwowałem póki co zbytniej różnicy w pierwszych 4 latach po posadzeniu między Antonówką a M26).
-
Sadzę drzewka w rozstawie 2,5 m na 4 m przy czym rzędy są naprzemienne tak,że te 2.5 metra daje faktycznie 3,5 m. I ten rozstaw dotyczy jabłoni ,śliw, brzoskwiń i wiśni . Grusze, czereśnie są w osobnych rzędach (po 1 każdy) gdzie rozstaw jest trochę większy (czyli 4 m na 3,5 m co daje faktyczny rozstaw 4 m na 4,5 m). Z tego co pamiętam w wątku stare dobre jabłonie prezentowałem schemat tego nasadzenia. Poza tym jabłonie, śliwy i wiśnie oraz brzoskwinie są tak posadzone,że wokół każdej śliwy (albo wiśni lub brzoskwini) w najbliższym sąsiedztwie (1 sąsiadujące drzewko) są tylko jabłonie. Zdjęcia pokażę jak się trochę wyrobię bo teraz mam gorący okres w pracy (sesja).
-
Pewnie moje ary są inne niż standardowe, a poważnie te 4 m to tak w przybliżeniu nie odmierzałem calówką tylko na tzw. kroki.
-
KamilK02 ; Przyjrzałem się dzisiaj tej mojej jesienią sadzonej nieszpułce i wśród gęstych liści ma 2 owoce więc jak nic jej się złego nie wydarzy to policzę w listopadzie ile ma pestek albo raczej ziaren w środku.
-
-
Moja nieszpułka Notingham ma w owocach po ok.4 nasiona.
W smaku żadna rewelacja.
W smaku żadna rewelacja.