Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
Ja mam kompostownik wpuszczony w ziemię ok. 70 cm . Wykopałem dół o wym. szerokość ok. 1m x 2m . Spód tego kompostnika wyłożyłem potłuczonymi płytami chodnikowymi , przywiozłem z przekładanych chodników w mieście . Ścianki tego kompostnika pomurowałem z cegły , grubość ścianki to 6cm.
Oprócz tego mam drugi mniejszy kompostownik ( kwadratowy ) zrobiony z desek na końcach zaciętych tak aby weszła pod kątem prostym też zacięta następna deska . Jest to zbudowane na zasadzie budowania dawnych domów z bali tyle że ten kompostownik ma przerwy między deskami .
Kompostuję wszystkie odpady (chwasty ) z działki i z domu . Ponadto każdej jesieni przywożę liście z lipy i wypełniam warstwami duży murowany kompostnik , przesypując warstwy ziemią z komostnika drewnianego .
Powstaje piękna pruchniczka .
Oprócz tego mam drugi mniejszy kompostownik ( kwadratowy ) zrobiony z desek na końcach zaciętych tak aby weszła pod kątem prostym też zacięta następna deska . Jest to zbudowane na zasadzie budowania dawnych domów z bali tyle że ten kompostownik ma przerwy między deskami .
Kompostuję wszystkie odpady (chwasty ) z działki i z domu . Ponadto każdej jesieni przywożę liście z lipy i wypełniam warstwami duży murowany kompostnik , przesypując warstwy ziemią z komostnika drewnianego .
Powstaje piękna pruchniczka .
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też mam zrobiony drewniany kompostownik - chwilowo prowizoryczny,ale jeśli się rozloży to nie będzie żal, zrobi się nowy.
Z tymi workami to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale mają jedną wadę- za pięknie to one nie bedą wyglądac np; pod drzewem, a przecież muszą leżeć w roznych miejscach ,aby popnawozić rośliny...
Z tymi workami to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale mają jedną wadę- za pięknie to one nie bedą wyglądac np; pod drzewem, a przecież muszą leżeć w roznych miejscach ,aby popnawozić rośliny...
Mój drewniany ( deska o grub. 18 mm ) stoi już ponad 15 lat . Co prawda już niektóre deski są zmurszałe . Ale myślę że jeszcze z 2 lata mi posłuży ;:85 .aniawoj pisze:Ja też mam zrobiony drewniany kompostownik - chwilowo prowizoryczny,ale jeśli się rozloży to nie będzie żal, zrobi się nowy.
Już te 15 lat to jest dobry wynik .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Dostałem odpowiedź w sprawie preparatu Trigger-4 o treści:felo pisze:...cena za 10 dag to 12,20 zL + jeden worek ale ile z tego będzie porcji to nie wiem ? zresztą wydaje mi sie że jeszcze warto pobuszować po innych sklepach....JAKIE SĄ CENY... 8)
"Biopreparat Trigger 4 kosztuje 12,20 zł. Koszt przesyłki 9,50 zł
W jednym opakowaniu jest 100 gram preparatu i dwa worki do kompostowania. 100 gram wystarcza na kompostowanie około 250 litrów zielonej masy."
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ja mam kompostownik z betonowych płyt ogrodzeniowych. Dałem po dwie płyty z każdej strony. Jak na razie zdaje doskonale egzamin i jest co najwazniejsze wieczny.
Tak masz rację Aniu. Można je jednak stawiać pod drzewami na noc lub "odsączać" płynny nawóz i po rozcieńczeniu podlewać konewką. Obejrzyj film. Jest tam wszystko pokazane.aniawoj pisze: ...Z tymi workami to bardzo ciekawe rozwiązanie, ale mają jedną wadę- za pięknie to one nie bedą wyglądac np; pod drzewem, a przecież muszą leżeć w roznych miejscach ,aby popnawozić rośliny...
Pozdrawiam Andrzej.