Wertykulator, areator.Jaka różnica?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Re: Areator i wertykulator? Jaka różnica?

Post »

Chcę dosiac trawę do istniejącego już trawnika, przed tym oczywiście planuję wertykulację i piaskowanie. Kiedy Waszym zdaniem mogę przystąpic do działania - już, czy dopiero w kwietniu?
popiz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2009, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłem aerator-wertykulator elektryczny, fajna maszynka, posiada 5 stopni wysokości działania a już na pierwszym ładnie działa. Póki co używałem tylko na próbę tylko tych noży, efekt niezły. Zastosuje się do rad Tadeusza i po pierwszym koszeniu biorę się do pracy
czas to .......ryba :)
leszek_ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2010, o 12:50

Re:

Post »

Witam panie Tadeuszu,
Chciałem zapytać na te,mat nawozu do trawnika, pisze pan że najlepszy jest polifoska. polimag. Tylko mam problem, bo jest ich bardzo dużo rodzai. Ja w tamtym roku kupiłem w super markecie nawóz, ale jak szybko za działał, tak szybko przestał działać. Pomoże mi Pan dobrać nawóz do trawnika. Będę go najpierw wertykulować, pózniej posiać nawozem.
Pozdrawiam Leszek
Leszek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj LESZKU, na tym Forum do siebie zwracamy się po imieniu, niezależnie od wieku czy zasług ( dla Forum), o nawożeniu trawników dużo ostatnio pisałem :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=32325 , proszę poczytać i wyciągnąć wnioski, nic więcej nie mogę dodać, gdyż kieruję się zasadą : po pierwsze nie szkodzić.
Awatar użytkownika
fiolek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2009, o 08:20

Post »

Witajcie

Pomozcie Prosze, ponizej zdjecia mojego trawnika po zimie
duzo plesni posniegowej - w sensie okraglych plackow - tak + - 1/3 trawnika
trawnik zakladany rok temu w kwietniu na 10 cm nawiezionej ziemi czarnej;o)
pod nia same piachy - trawnik pod lasem
naturalnie nie jest caly taki jak na zdjeciach - zielonego rowniez duzo ;o)

ogolnie pieknie wyrosl i byl juz idealny zeszly caly roczek

i czy teraz jak widac po fotkach brac sie juz za wetykulacje? w zacienionych miejsach jest niemal jak dywan czyli taki sfilcowany z dodatkami mchu i ogonie po calosci trawnik jest dosc gesty az trudno go teraz grabic

bo planuje w piatek po kilku ciplejszych dniach wziasc sie za zwertyklowanie go i areacje

Co poradzicie?
ewentualnie Prosze jeszcze o info czym - jakim nawozikiem go w tym roki potraktowac i kiedy po wertykulacji
z Gory Dziekuje za porady ;o)

Pozdroffka

fotki
z gory
Obrazek
z bliska
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj FIOŁKU, a może tak zamiast pisać post za postem wejdziesz do wyszukiwarki Forumowej i poszukasz interesującego Cię tematu.

Jak zapewne zauważyłeś na Tym Forum jest dużo osób mających podobne do Ciebie problemy. Po tegorocznej zimie prawie każdy mający chociaż kilka metrów kwadratowych trawnika , ma problemy z trawnikiem, które w większości sama przyroda potrafi je rozwiązać.

Na Tym Forum są naprawdę życzliwi i posiadający wiedzę Forumowicze , ale najpierw trzeba poczytać co już zostało napisane, i jeżeli nurtujący Cię problem nie występował, to szybko znajdziemy radę na Twoje problemy.
Awatar użytkownika
fiolek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2009, o 08:20

Post »

Tadko wszysko pieknie ale ile ludzi tyle problemow i tyle zdan, z tego co mozna wyczytac niegdiz jasne nie wynikala by juz wertykulowac ...w marcu

dlatego opisalem swoj problemik indywidualnie

btw: od wczoraj podwojne grabienie robie, szerokimi i wachlarzowymi poprawiam, sporo tego suchego schodzi i juz trawa po zwyklym grabieniu wyglada ladniej ;o) wiec chyba z wertykulacja poki co dam sobie spokoj, dzis jeszcze grabienie (masakra jak ciezko jest grabic 440 m2) i nawoz polifoska 8

Pozdroffka
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj LESZKU, trudno mi powiedzieć ile masz dać nawozu na swój areał, odpowiem krótko, nie za dużo, lepiej mniej niż więcej. Jak dasz mniej, zawsze możesz zrobić "dolewkę", jak dasz za dużo i nie trafisz z mokrą pogodą ( deszcz), to istnieje ryzyko wypalenia trawy( zwłaszcza dotyczy to moczniku).

Do końca czerwca nie ma żadnych ograniczeń z "dolewkami". Trawa nie "dożywiona" jest jasno zielona, dobrze nawożona ciemnozielona, ja zawsze mam niewielki ilości nawozu którymi poprawiam "mijaki", jaśniejsze miejsca na trawaniku, wskazujące że tam rozsypałem mniejsze dawki nawozu niż powinienem.

Ja u siebie staram się nie przekraczać dawki 20 - 25 kg na 10 ary powierzchni trawnika w jednym dawkowaniu.

Nawożenie trawnika powinno być jak najwcześniejszą czynnością wiosenna, wertykulację dobrze jest robić bezpośrednio po pierwszym koszeniu, wtedy jest niższa trawa i zabieg wertykulacji jest bardziej efektowny i mniej pracochłonny.
leszek_ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam Tadeuszu,
Dziękuję za odpowiedz na pewno z korzystam z Pana rad.
Tak jak pisałem dzisiaj po zgrabiam trawę i jutro będę werykulował, pózniej posieję polifoską8.
Czy kolejność jest odpowiednia?
Kiedy mogę opylić trawę na dwulistne (rosikoń), chwasty i czym? Na chwasty pisał Pan że starane jest dobre

Z góry dziękuję :wit
Leszek
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,mam pytanie,ile zajmie czasu wertykulacja 300m2 trawnika?Wypożyczam z firmy ogrodniczej wertykulator-areator na godzinę 17:00 i nie wiem czy dziś zdążymy zrobić z trawnikiem zabieg.
Ewka
leszek_ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,
Mam około 500m2 trawnika, i w tamtym roku wertykulowałem jedno popołudnie. Także spokojnie dzisiaj dasz radę, tym bardziej że będzie piekna pogoda.
:D
Leszek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj LESZKU, mając duży trawnik ( ok 30 ary trawy) i opryskując ją punktowo ( tam gdzie widzę rosnący chwast, poprawiam w dwa tygodnie później, bo jednak wszystkiego nie dostrzegę, mimo okularów na nosie) , robię miksturę z chwastoxu ekstra + starane, lub mniszek.

Chwastox niszczy większość chwastów, a udział w miksturze mniszka lub starane daje pewność że i trudniejsze do zniszczenia chwasty, również polegną od oprysku.
LESZKU - na tym forum zwracamy się do siebie bezpośrednio po imieniu lub nicku, niezależnie od wieku, czy zasług dla Naszego Forum, więcej Ci nie będę zwracał uwagi.

Witaj EWKO, z firmy ogrodniczej wypożycz urządzenie z zamontowanym na wałku nożami, podczas prac wertykulacyjnych doradzam odczepienie kosza , tak by "śmiecie,a w nich ziemia" pozostawały na trawniku.

Po wykorzystaniu urządzenia grabiami zbierz do taczki( lub innego pojemnika) zalegające na trawniku śmiecie powstałe z wertykulacji, do tego urządzenie Ci już nie będzie potrzebne.

Zbierając do kosza ",śmiecie i ziemię, musisz co chwilę się zatrzymywać, gdyż w koszu nie mieści się więcej niż 1/3 pojemności kosza, co znacznie wydłuża czas wertykulacji.

Wygrabiając pozostałości zbierzesz grabiami "śmiecie", ziemia po prostu zostanie rozgrabiona na trawniku, z pewnością się więcej napracujesz, ale szybciej dokonasz wertykulacji i trawnik będzie trochę równiejszy.
leszek_ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witaj TADEUSZU
Mam jeszcze jedno pytanie na temat oprysku staranem, a sianiem nawozem.
Co najpierw zrobić, czy opryskać staranem czy posiać polifoską8.
I kiedy, czy przed deszczem, czy jak jest sucho.
Z góry dziekuje
Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”