Mata szkółkarska (włókno szkółkarskie)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

A dlaczego sciągasz agrowlóknine na zime? Nie może zostać? U mnie by była przyspana korą.
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przecież radziliśmy - bez włóknin, bez mat, a kora na wypieloną grządkę!

A pod folią dorobisz się wylęgarni ślimaków i grzybów typu Phytophthora :?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Bartku, ściągam włókninę, ponieważ wykładam nią międzyrzędzia pomidorów aby nie rosły chwasty. Jesienią jak pomidory kończą wegetację, wszystkie badyle się wyrywa, suszy i pali a na zimę rozrzucam obornik lub podłoże po pieczarkach i głęboko orze. Na drugi rok pomidory będą rosły w innym miejscu.Ty masz na myśli zapewne włókninę rozłożoną obok krzewów i przysypaną korą, to takiej włókniny oczywiście się nie ściąga.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jak już ściągniesz matę, to weź widły i ściągnij darń z rabatki. Potem dosyp ziemi i kory, czy samej kory i już :)

Co chcesz pryskać i czym? Trawę herbicydem? jak dużą masz tę rabatkę? Ja ze swojej rabatki ściągnęłam kilka ładnych metrów kw darni i wkopałam się na głębokość 30-40 cm, żeby wymienić ziemię dookoła kilku krzaczków pigwowca. Zajęło mi to kilka godzin, tobie powinno zająć o połowę mniej, bo nie będziesz wymieniał ziemi (czyli wybierał starą i dosypywał nową), a tylko zedrzesz darń. No i jesteś na pewno silniejszy niż ja, więc machanie widłami nie sprawi ci kłopotu. A do tego nie użyjesz ani grama chemii :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Zgadza się, myślę o podłożu pod iglaki, ale dzięki za info o pomidorach - już jestem mądrzejszy... ;)
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Patryk_R
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2008, o 18:25
Kontakt:

Post »

Spokojnie. Bardzo dobrze zrobiłeś, że zastosowałeś matę szkółkarską. Jednakże, aby prawidłowo ją stosować ważne jest jej odpowiednie naciągnięcie (brak tego powoduje, że taką złą sobie wyrobiła opinię) i zamocowanie podłoża za pomocą szpilek (śledzi). Trawę mogłeś wcześniej skosić na najniższych obrotach i spryskac Roundup'em a nasadzenie wykonywać po okresie zaznaczonym w instrukcji stosowania.

Na chwilę obecną postaraj się naciągnąć matę jak jakmocniej potrafisz (najlepiej w 2-3 osoby) i poczekać aż trawa zacznie się wydłużać i uelastyczniać w wyniku dużej ilości wody i braku światła. Może pomoże (zależy od gatunki trawy i podłoża).

Występowanie chorób grzybowych nie jest winą maty, ale nieprawidłowej gospodarki wodnej i złego przygotowania gleby pod taką uprawę. Rośliny można profilaktycznie podlewać fungicydem, ze szczególną uwagę na zapobieganie fytoforozie.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mata była naciągnięta i przypomocowana za pomocą śledzi.
A trawa pod nią została skoszona.
Jedynie jej nie spryskałem :cry:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Czy to właśnie ktorejś z tych mat używa się jako podkładu pod pcv w oczkach wodnych? Czy one nie są aby za cienkie do tego celu?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A pod włokniną - idealna mnożarka dla ślimaków i doskonałe warunki dla rozwoju patogenów grzybowych, korzeniowych...
A potem - trucizny:
Glifosat na wyrastające chwasty ( bo wyrwać nie można - korzenie sa pod matą)
i fungicydy na fytoftorozę i inne odkorzeniowe grzyby.
Czy stosując wyściółki ograniczające wymianę wodno-gazową,
umiecie zapewnić odpowiednie warunki korzeniom roślin ?
Poczytajcie inne posty, dotyczące zamierania roslin posadzonych w trwałych "koszulkach". :?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

nie, nie, Haniu, włókninę często podnoszę, własnie by sprawdzić co się pod nią dzieje i zobaczyłam pewnego razu dwie śpiące, prawie całe zagrzebane w ziemi królewny ropuszki. Nawet nie drgnęly, więc delikatnie przykryłam je znowu, niech sobie odpoczywają, bo pracują sumiennie pomagając mi.
katia2307
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy pod korą ogrodową zawsze musi być włóknina ?

Post »

A to ciekawe-myślałam że chwasty zawsze znajdą drogę na powierzchnię. W każdym razie ja mam ten problem. Pierwszy raz wysypałam korę na ziemię i po czasie przeklinałam. Jaka gruba powinna być włóknina żebym miała pewność że mi się nic przez korę nie przebije?
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja powiem z własnego doświadczenia: 3 boki działki mam obsadzone tujami, a pod nimi czarna mata lub włóknina. Tam gdzie jest mata zielsko wychodzi znacznie mniej, gdzie włóknina gęściej. Tak naprawdę (przynajmniej w moim przypadku) i tak będzie wychodziło i tak, tylko w mniejszym lub większym stopniu. Dwa razy w sezonie wybieram sobie jeden dzień na przejście obok wszystkich tuj i na wyrywanie tego g.... ;:14 Baaardzo tego nie lubię, ale nie ma nikogo, kto by mnie w tym wyręczył. ;:145
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

katia2307 pisze:A to ciekawe-myślałam że chwasty zawsze znajdą drogę na powierzchnię. W każdym razie ja mam ten problem. Pierwszy raz wysypałam korę na ziemię i po czasie przeklinałam. Jaka gruba powinna być włóknina żebym miała pewność że mi się nic przez korę nie przebije?
Ja też wysypałam korę bezpośrednio na ziemię, czystą ziemię, wcześniej wyczyszczoną z chwastów... Co roku dosypuję warstwy, kilka cm, i ze dwa razy w sezonie wyrywam, jak się pojawią jakieś chwaściory... Nie mam żadnej maty, ani włókniny, sama kora daje radę pod Szmaragdami... A korzenie nie wyrastają nad powierzchnię, jak to ma miejsce przy matach, czy włókninach, ponoć bardziej przyjaznych dla roślin...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”