Mata szkółkarska (włókno szkółkarskie)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bartku, ściągam włókninę, ponieważ wykładam nią międzyrzędzia pomidorów aby nie rosły chwasty. Jesienią jak pomidory kończą wegetację, wszystkie badyle się wyrywa, suszy i pali a na zimę rozrzucam obornik lub podłoże po pieczarkach i głęboko orze. Na drugi rok pomidory będą rosły w innym miejscu.Ty masz na myśli zapewne włókninę rozłożoną obok krzewów i przysypaną korą, to takiej włókniny oczywiście się nie ściąga.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jak już ściągniesz matę, to weź widły i ściągnij darń z rabatki. Potem dosyp ziemi i kory, czy samej kory i już
Co chcesz pryskać i czym? Trawę herbicydem? jak dużą masz tę rabatkę? Ja ze swojej rabatki ściągnęłam kilka ładnych metrów kw darni i wkopałam się na głębokość 30-40 cm, żeby wymienić ziemię dookoła kilku krzaczków pigwowca. Zajęło mi to kilka godzin, tobie powinno zająć o połowę mniej, bo nie będziesz wymieniał ziemi (czyli wybierał starą i dosypywał nową), a tylko zedrzesz darń. No i jesteś na pewno silniejszy niż ja, więc machanie widłami nie sprawi ci kłopotu. A do tego nie użyjesz ani grama chemii
Co chcesz pryskać i czym? Trawę herbicydem? jak dużą masz tę rabatkę? Ja ze swojej rabatki ściągnęłam kilka ładnych metrów kw darni i wkopałam się na głębokość 30-40 cm, żeby wymienić ziemię dookoła kilku krzaczków pigwowca. Zajęło mi to kilka godzin, tobie powinno zająć o połowę mniej, bo nie będziesz wymieniał ziemi (czyli wybierał starą i dosypywał nową), a tylko zedrzesz darń. No i jesteś na pewno silniejszy niż ja, więc machanie widłami nie sprawi ci kłopotu. A do tego nie użyjesz ani grama chemii
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Spokojnie. Bardzo dobrze zrobiłeś, że zastosowałeś matę szkółkarską. Jednakże, aby prawidłowo ją stosować ważne jest jej odpowiednie naciągnięcie (brak tego powoduje, że taką złą sobie wyrobiła opinię) i zamocowanie podłoża za pomocą szpilek (śledzi). Trawę mogłeś wcześniej skosić na najniższych obrotach i spryskac Roundup'em a nasadzenie wykonywać po okresie zaznaczonym w instrukcji stosowania.
Na chwilę obecną postaraj się naciągnąć matę jak jakmocniej potrafisz (najlepiej w 2-3 osoby) i poczekać aż trawa zacznie się wydłużać i uelastyczniać w wyniku dużej ilości wody i braku światła. Może pomoże (zależy od gatunki trawy i podłoża).
Występowanie chorób grzybowych nie jest winą maty, ale nieprawidłowej gospodarki wodnej i złego przygotowania gleby pod taką uprawę. Rośliny można profilaktycznie podlewać fungicydem, ze szczególną uwagę na zapobieganie fytoforozie.
Na chwilę obecną postaraj się naciągnąć matę jak jakmocniej potrafisz (najlepiej w 2-3 osoby) i poczekać aż trawa zacznie się wydłużać i uelastyczniać w wyniku dużej ilości wody i braku światła. Może pomoże (zależy od gatunki trawy i podłoża).
Występowanie chorób grzybowych nie jest winą maty, ale nieprawidłowej gospodarki wodnej i złego przygotowania gleby pod taką uprawę. Rośliny można profilaktycznie podlewać fungicydem, ze szczególną uwagę na zapobieganie fytoforozie.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
A pod włokniną - idealna mnożarka dla ślimaków i doskonałe warunki dla rozwoju patogenów grzybowych, korzeniowych...
A potem - trucizny:
Glifosat na wyrastające chwasty ( bo wyrwać nie można - korzenie sa pod matą)
i fungicydy na fytoftorozę i inne odkorzeniowe grzyby.
Czy stosując wyściółki ograniczające wymianę wodno-gazową,
umiecie zapewnić odpowiednie warunki korzeniom roślin ?
Poczytajcie inne posty, dotyczące zamierania roslin posadzonych w trwałych "koszulkach".
A potem - trucizny:
Glifosat na wyrastające chwasty ( bo wyrwać nie można - korzenie sa pod matą)
i fungicydy na fytoftorozę i inne odkorzeniowe grzyby.
Czy stosując wyściółki ograniczające wymianę wodno-gazową,
umiecie zapewnić odpowiednie warunki korzeniom roślin ?
Poczytajcie inne posty, dotyczące zamierania roslin posadzonych w trwałych "koszulkach".
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Czy pod korą ogrodową zawsze musi być włóknina ?
A to ciekawe-myślałam że chwasty zawsze znajdą drogę na powierzchnię. W każdym razie ja mam ten problem. Pierwszy raz wysypałam korę na ziemię i po czasie przeklinałam. Jaka gruba powinna być włóknina żebym miała pewność że mi się nic przez korę nie przebije?
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja powiem z własnego doświadczenia: 3 boki działki mam obsadzone tujami, a pod nimi czarna mata lub włóknina. Tam gdzie jest mata zielsko wychodzi znacznie mniej, gdzie włóknina gęściej. Tak naprawdę (przynajmniej w moim przypadku) i tak będzie wychodziło i tak, tylko w mniejszym lub większym stopniu. Dwa razy w sezonie wybieram sobie jeden dzień na przejście obok wszystkich tuj i na wyrywanie tego g.... Baaardzo tego nie lubię, ale nie ma nikogo, kto by mnie w tym wyręczył.
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też wysypałam korę bezpośrednio na ziemię, czystą ziemię, wcześniej wyczyszczoną z chwastów... Co roku dosypuję warstwy, kilka cm, i ze dwa razy w sezonie wyrywam, jak się pojawią jakieś chwaściory... Nie mam żadnej maty, ani włókniny, sama kora daje radę pod Szmaragdami... A korzenie nie wyrastają nad powierzchnię, jak to ma miejsce przy matach, czy włókninach, ponoć bardziej przyjaznych dla roślin...katia2307 pisze:A to ciekawe-myślałam że chwasty zawsze znajdą drogę na powierzchnię. W każdym razie ja mam ten problem. Pierwszy raz wysypałam korę na ziemię i po czasie przeklinałam. Jaka gruba powinna być włóknina żebym miała pewność że mi się nic przez korę nie przebije?