Jałowiec - rozmnażanie
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Umierający jałowiec
Jak Ci bardzo nie przeszkadza to go zostaw. Urwij to co suche, podlewaj, z nawozem to bym poczekała. Może coś z niego będzie może na przyszły rok. Zobaczymy czy zimę przeżyje. Też miałam takiego jałowca, zostawiłam i za rok zrobił się ładny.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Umierający jałowiec
Dałaś mi promyk nadziei. Poczekam, może się jeszcze pozbiera.
Problem z rozmnożeniem jałowiec sabina wariegata
Witam.Od kilku lat co roku pobieram kilka sadzonek z tego jałowca...ale nigdy nic z tego nie wychodzi...hmmm dlaczego? może ktoś wie??
obecnie mam zrobione 3 odkłady i czekam do jesieni może puszczą jakieś korzonki...
P.S. jeśli odkłady zrobiłem w tym roku w maju to kiedy powinno się sprawdzać czy puściły jakieś korzonki i ew odcinać od matki , jesienią tego roku czy dopiero na wiosnę następnego roku?
obecnie mam zrobione 3 odkłady i czekam do jesieni może puszczą jakieś korzonki...
P.S. jeśli odkłady zrobiłem w tym roku w maju to kiedy powinno się sprawdzać czy puściły jakieś korzonki i ew odcinać od matki , jesienią tego roku czy dopiero na wiosnę następnego roku?
Re: Problem z rozmnożeniem jałowiec sabina wariegata
A w jaki sposób pobierasz i co dalej jak z nimi postępujesz ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja odkłady sprawdzam najwcześniej po roku, z tych trudno ukorzeniających się to nawet po dwóch latach.
Tak właśnie też sadziłem , ze sprawdzę dopiero po roku....czyli na następną wiosnę:)
Co robie z nimi...to co z reszta...ale bez ukorzeniacza...na beznadziejnej ziemi...i zimą nie przykrywałem..ale inne się przyjmują raz więcej raz mniej...a tej upartej nigdy nie udało mi się jeszcze
Co robie z nimi...to co z reszta...ale bez ukorzeniacza...na beznadziejnej ziemi...i zimą nie przykrywałem..ale inne się przyjmują raz więcej raz mniej...a tej upartej nigdy nie udało mi się jeszcze
Juniperus squamata (Jałowiec łuskowaty) jak rozmnożyć ?
W jaki sposób można rozmnożyć krzew Juniperus squamata Blue Carpet (Jałowiec płożący),przez nasiona czy jak tuje przez gałązki?
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: 2 letnie Tuje
J.squamata trudno rozmnażają się przez sadzonkowanie i jeżeli już, to w lipcu, sierpniu 4-6 cm sadzonki ciąć z młodych pędów bez obcinania igieł. Wymagają ciepłego podłoża, zamgławiania, a nawet wymiany ziemi. Nie polecam tego sposobu, bo trwa to długo i szanse są znikome w warunkach amatorskich. Można szczepić na podkładce J.virginiana, chinensis, communis, ale i tu potrzebny jest czas i doświadczenie. Można wysiać jagody następnej jesieni po zbiorze, ale zdolność kiełkowania podstawowych odmian, waha się w 60 %
Podsumowując:
J.squamata to trudny temat, ale na kilku sztukach sadzonek, nasion i podkładek, można próbować.
Podsumowując:
J.squamata to trudny temat, ale na kilku sztukach sadzonek, nasion i podkładek, można próbować.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Re: Juniperus squamata (Jałowiec płożący) jak rozmnożyć
Dla formalności Juniperus squamata to jałowiec łuskowaty nie płożący. Co do sadzonkowania to faktycznie ciężko się ukorzenia.
- Kawu
- 200p
Ikasz dobrze go określił (fachowo), a to że nie jest płożący, to może być wzniosły, rozpierzchły, chociaż opisują go nawet szkółkarze jako płożący. Dodatkowo na zdjęciach bywa niebieski jak niebo.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
W warunkach amatorskich przez odkłady.
Mam na działce takie, ukorzeniane gałązki kilka lat temu
Bardzo szybko rośnie i od 3 lat jest ostro cięty, żeby się nie płożył po ziemi pod pędy podkładam duże kamienie aby się na nich opierał.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Bardzo szybko rośnie i od 3 lat jest ostro cięty, żeby się nie płożył po ziemi pod pędy podkładam duże kamienie aby się na nich opierał.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- Kawu
- 200p
To nie jest J.S. Blue Carpet, a raczej Hetz i Pfitzeriana
Te odmiany rosną bardo szybko
Te odmiany rosną bardo szybko