Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz, jego chyba tez te cudne kwiaty zaczęły kręcić. Białe cudo miało być przeznaczone dla znajomej, ale gdy przyjechało do domu, to mąż tak się zachwycił, że sam zaproponował, abym go sobie zostawiła. Zrobił mi tym wspaniały prezent. Wczoraj dla znajomej został zakupiony inny, też prześliczny w delikatną krateczkę malinową i z ciemniejszą warżką i natychmiast ofiarowany. Gdyby dotarł najpierw do domku, został by, jak nic. Całą drogę mąż mnie pouczał, abym go dobrze trzymała, bo jeszcze się złamie i w ogóle piał z zachwytu. Faluś miał 2 pędy, na jednym już rozwinięte w pełni 2 kwiaty i pąki, na drugim same pąki. Na pewno będzie kwitł i cieszył oczy nowej właścicielki bardzo długo. Ona jest zamiłowaną ogrodniczką, niestety nie ma doświadczenia ze storczykami. Ale mieszka w domu naprzeciw, więc poinstruuje i mam nadzieje zainfekuje storczykomanią. ;-)
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Wandziu, ci nasi panowie tak mają: najpierw z nas się podśmiewają, że biegamy i oglądamy każdy listek, korzonek, zachwycamy się kwiatami, a tak naprawdę po cichu nam kibicują (mój mąż obiecał zawieźć syna po kwiatuszek na Dzień Matki, który już wybrałam i pokazałam). A rolety opuszcza bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić żadnego storczyka :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wyczytałam, że moje białe, nowe cudo nazywa sie fachowo Phalaenopsis Pixie White Venice . Ładnie, tylko trochę długo. U mnie będzie Białą Venus. Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój reanimowany falutek wypuszcza aż 2 listki na raz. Chyba sie udalo. Obrazek
a drugi falutek ma juz spory pęd kwiatowy Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to chyba niezbyt dobrze, jak idą dwa naraz, bo ten, co pierwszy wyrósł może pozostać mały. mój żółty tak miał, że puścił 1 listka, tamten nie zdażył urosnąć i wyszedł drugi, przez co ten pierwszy już pozostał taki mały, ma 10 cm, a normalne liście tego Phal. mają ok 25...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze! To mnie Storczykowa zasmuciliscie. A ja sie tak ucieszylam, ze wraca do zdrowia i bedzie sliczny!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Wanda - nie ma się czym smucić :!: Super, że Twój storczyk podjął walkę o przetrwanie ;:215
A to, czy któryś z listeczków będzie mniejszy czy większy (czy średni :) ), to nie ma znaczenia.
Każdy ma swoją indywidualną siłę i urodę. Gratulacje dla Ciebie i Twojej roślinki !
Teraz trzeba bardzo uważać z rozsądnym podlewaniem (nie za dużo !) :idea:

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo Wam dziękuję za slowa pocieszenia. Racja, najważniejsze, że udało sie go uratować i że rośnie. A skoro rośnie, znaczy będzie żył i może kiedyś zakwitnie.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No więc tak. Po wielu przeciwnościach, najprawdopodobniej we wtorek przyjdzie sadzonka czarnej takki, którą syn zamówił mi na Allegro. Co prawda nie jest to storczyk, ale kwiaty ma niesamowite. Kiedyś zobaczyłam to cudo w hurtowni kwiatów i zachorowałam na nią. Niestety, nie kupiłam, bo cena - 160 zł też mnie powaliła. Kilka razy kupowałam nasionka, ostatnio w styczniu czarną i białą, ale .... do dziś nic nie wykiełkowały. Teraz będę miała sadzonkę! Jasoo! Jak się cieszę!
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Wanda gratuluję listków i nowego pędu ;:215 te listki to podziękowanie za troskliwą opiekę ;:147
odchodząc od tematu, kiedyś też kupiłam nasionka takka, niestety czekałam pół roku i nic nie wykiełkowało, a za Twoją sadzonkę trzymam kciuki ;:333
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

znalazlam fotki tacca, czyli kwiata nietoperza więc wklejam, a jak tylko nadejdzie sadzonka, to oczywiście pokażę. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam fotke mojego chorutka. Tak wyglądał jesienią, gdy kwitł. Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Wando opisz mi w jaki sposób reanimowałas chorego storczyka i jak długo to trwało???? Ja swojego trzymam w keramzycie, ale jak na razie to wszystko żółknie.....Zajrzyj do mnie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”